Ροή Ειδήσεων

Άξια εκλογή Επισκόπου Φιλομηλίου σήμερα στο Φανάρι

Τον Σεπτέμβριο του 2022, τρία χρόνια μετά την κοίμηση του πρώην ιεράρχη της, του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου της Βοστώνης Νίκωνα, η Ορθόδοξη Εκκλησία στην Αλβανική Αρχιεπισκοπή της Αμερικής εξέλεξε νέο επίσκοπο.

Κληρικοί και λαϊκοί εκπρόσωποι της Αρχιεπισκοπής συναντήθηκαν στην Αλβανική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, όπου εξέλεξαν τον Igumen Nikodhim (Preston) ως επόμενο επίσκοπό τους.

Ο π. Νικόδημος χειροτονήθηκε από τον Νίκωνα το 2010 και το 2017 εκάρη μοναχός, ονομαζόμενος προς τιμήν του αγίου Μάρτυρος Nikodhim του Vithkuq και Berat. 

Για την συγκεκριμένη εκλογή υπήρχαν αντιδράσεις από το ποίμνιο αποκαλώντας την ως μέγα και ασυγχώρητο έγκλημα, ενέργεια που είναι υπεύθυνη η Αλβανική Αρχιεπισκοπή στην Αμερική για ένα άτομο που δεν είναι αλβανικής καταγωγής, που δεν μιλάει τη γλώσσα της αλβανικής κοινότητας των ΗΠΑ. Εδώ υπάρχει μια σκόπιμη αδικία, σημείωναν λέγοντας πως είχαν καλύτερους υποψηφίους για να εκλέξουν Αλβανό Επίσκοπο, και συγκεκριμένα τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Theophan Koja πολύ διανοούμενο και καλά μορφωμένο στην Ορθόδοξη θεολογική σχολή στη Ρουμανία. Ο πατέρας Theophan μιλάει αλβανικά, ελληνικά, λατινικά, ρουμάνικα και φυσικά αγγλικά. 

Τελικά σήμερα 28 Ιουνίου 2023, συνεδρίασε στο Φανάρι, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κατά την οποία έγινε η εκλογή του Αρχιμανδρίτη Θεοφάνη Koja ως Επισκόπου Φιλομηλίου για τις ανάγκες των Αλβανοφώνων Κοινοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου στις ΗΠΑ.