Ο Πατριάρχης Σερβίας τίμησε τους μάρτυρες του Κοσσυφοπεδίου – Έκκληση για ειρήνη στην «ιερή γη» του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων
Χιλιάδες Ορθόδοξοι Σέρβοι από όλα τα μέρη του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων συγκεντρώθηκαν σήμερα στην Ιερά Μονή Γκρατσάνιτσα για να υποδεχθούν τον Πατριάρχη Σερβίας κ. κ. Πορφύριο επί την εορτή του Αγίου Μάρτυρος Πρίγκιπα Λαζάρου και των μαρτύρων της μάχης του Κοσσυφοπεδίου (1389). Ο Μακαριώτατος έκανε έκκληση για ειρήνη στην περιοχή, ενώ τόνισε ότι η Εκκλησία προσεύχεται για όλους και δεν ξεχνά κανέναν.
Της Σβετλάνα Λεβίτσκι
Ο Μακαριώτατος, οποίος βρίσκεται από χθες σε ένα από τα κορυφαία κέντρα του σερβικού μοναχισμού, ιερούργησε στην Ιερά Μονή, συλλειτουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Ιωαννίκιου, Επίσκοποι Μάρτσα κ. Σάββας, Νόβιμπρντα κ. Ιλαρίων, Τζέγκαρ κ. Νεκτάριος, Τόπλιτσα κ. Πέτρος, Ράσκας και Πριζρένης κ. Θεοδόσιος, Σλαυονίας κ. Ιωάννης, Budimlje-Nikšić κ. Μεθόδιος, Μιλεσέβου κ. Αθανάσιος. (Διαβάστε ακόμη ΕΔΩ)
Σημειώνεται ότι η 28η Ιουνίου αποτελεί μία σημαντική ημέρα για τους Σέρβους καθώς αποτίεται φόρος τιμής στους πεσόντες της Μάχης του Κοσσυφοπεδίου (1389), η οποία κατά τους σέρβους ονομάζεται Βιντοβάν.
Στο κήρυγμά του, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας μεταξύ άλλων τόνισε: «Το Κοσσυφοπέδιο και η Μετόχια είναι το σπίτι μας. Προσευχόμενοι για όλους τους ανθρώπους του κόσμου στον Κύριό μας και τους μάρτυρες του Κοσσυφοπεδίου, ο Κύριος να δώσει χαρά και ειρήνη σε όλους τους ανθρώπους».
«Το Βιντόβνταν είναι μια χριστιανική, ορθόδοξη, αλλά και εθνική γιορτή του πολιτισμού και όλης της σερβικής εθνικής υπερηφάνειας», επεσήμανε ο Μακαριώτατος.
«Συγκεντρωθήκαμε για να προσευχηθούμε στον Θεό, πάνω απ’ όλα για ειρήνη στις ψυχές των αδελφών μας που ζουν εδώ, για να τους ευχαριστήσουμε που έμειναν στις εστίες τους, που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. ‘Ηρθαμε να προσευχηθούμε μαζί σας, να υποκλιθούμε στη δύναμή σας και στην απόφασή σας να προστατέψετε τα ιερά μας. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό εάν δεν υπήρχε πίστη στις ψυχές σας. Κάνουμε έκκληση σε όλα τα μέρη του κόσμου έτσι ώστε ο καθένας με τον δικό του τρόπο,με βάση τις αρμοδιότητές του να συμβάλει στην επικράτηση της ειρήνης εδώ στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, ειρήνη μεταξύ όλων των ανθρώπων. Ξέρουμε όμως ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ειρήνη, αν δεν υπάρχει ειρήνη στις ψυχές μας, αν δεν υπάρχει ειρήνη εν Χριστώ», είπε χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος είπε να βαδίζουμε με πίστη και προσευχή στο Θεό, και ότι όλοι καλούμαστε να έρθουμε κοντά στη γνώση του Θεού.
Αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα, ο Προκαθήμενος της εν Σερβία Ορθοδόξου Εκκλησίας τόνισε: « Άνθρωποι του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων, Σέρβοι, Αλβανοί, Ρομά, Βόσνιοι… ζουν στον τόπο μαρτυρίου του Αγίου Πρίγκιπα Λαζάρου. Η Εκκλησία προσεύχεται για όλους και δεν ξεχνά κανέναν. Προσευχόμαστε για κάθε ψυχή στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, έτσι ώστε ο Κύριος να φέρει ειρήνη σε κάθε ψυχή».
Ακόμη, αναφερόμενος στους μουσουλμάνους κατοίκους της περιοχής, είπε: «Και σήμερα οι μουσουλμάνοι αδελφοί μας έχουν το Κουρμπάν Μπαϊράμ. Ας συγχαρούμε τους μουσουλμάνους αδελφούς σε αυτή τη γη του Κοσσυφοπεδίου και των Μετόχια για το Κουρμπᾶν Μπαϊράμ. Είθε και αυτοί να προσεύχονται για ειρήνη στις ψυχές τους με πίστη στον Θεό».
«Όταν και εμείς και εκείνοι αποκτήσουμε ειρήνη στην ψυχή, τότε θα καταλάβουμε ότι το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι ιερή γη όπως η Ιερουσαλήμ. Εδώ υπάρχει χώρος για όλους τους ανθρώπους και τα ιερά τους, ανεξάρτητα από το πώς και με ποιον τρόπο προσεύχονται στον Θεό», υπογράμμισε.
Ο Άγιος Λάζαρος, ο μάρτυρας πρίγκηπας των Σέρβων
Ο Άγιος Λάζαρος Α’ (Γαβριηλάνοβιτς) γεννήθηκε το 1329 στη Σερβία. Εξελέγη ηγεμόνας αυτής, το 1371, από τους Σέρβους άρχοντες, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν προς τούτο μετά την επακολουθήσασα το θάνατο του Στεφάνου Δουσάν (1355) κατάπτωση και διαίρεση του κράτους.
Μετά την ανάληψη της εξουσίας κατόρθωσε να ανακτήσει μεγάλο μέρος του κράτους του Δουσάν και να καταλάβει και άλλες πόλεις από τους Ούγγρους. Το 1382, στέφθηκε πρίγκιπας του Σερβικού θρόνου και συνέχισε το διοικητικό του έργο.
Το 1387, συμμάχησε με τον Σίσμαν, ηγεμόνα των Βουλγάρων, και κήρυξε τον πόλεμο προς τους Τούρκους. Στην αρχή ο πρίγκιπας είχε πολλές επιτυχίες, αλλά στο τέλος ηττήθηκε στο Κοσσυφοπέδιο μετά από προδοσία του Σέρβου ηγεμόνα του Μπράνκοβιτς, ο οποίος αποχώρησε κατά την κρίσιμη στιγμή της μάχης με τους 12.000 άνδρες του.