Ροή Ειδήσεων

Σπάνιες εικόνες από την Ουκρανία θα εκτεθούν στο Μουσείο του Λούβρου

 

Το Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι θα εκθέσει πέντε σπάνιες βυζαντινές εικόνες που εκκενώθηκαν από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, το Κίεβο, για να τις προστατεύσει από τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η Ρωσία.

Οι εικόνες, που θα εκτίθενται από την Τετάρτη, προέρχονται από μια ομάδα 16 εξαιρετικά εύθραυστων έργων από το Μουσείο Bohdan και Varvara Khanenko του Κιέβου που εκκενώθηκαν κρυφά τον Μάιο για να προστατευθούν από το εμβληματικό μουσείο του Παρισιού. Ταξίδεψαν στη Γαλλία μέσω Πολωνίας και Γερμανίας με ειδική νηοπομπή.

Οι εικόνες είναι στυλιζαρισμένα ζωγραφισμένα πορτρέτα, κυρίως αγίων, που θεωρούνται ιερά στις ορθόδοξες εκκλησίες, όπως αναφέρει το Reuters.

Τέσσερις από τις εικόνες - εγκαυστικές ζωγραφιές σε ξύλο από το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης στην έρημο του Σινά της Αιγύπτου - χρονολογούνται από τον 6ο και τις αρχές του 7ου αιώνα.

Η πέμπτη είναι μια μικροψηφιδωτή εικόνα που αναπαριστά τον Άγιο Νικόλαο από την Κωνσταντινούπολη στα τέλη του 13ου ή τις αρχές του 14ου αιώνα, με χρυσό πλαίσιο.

Άλλα 11 έργα φυλάσσονται στα αποθεματικά του Λούβρου.

«Είναι μια πολύ συμβολική και αποτελεσματική χειρονομία υποστήριξης για τον ουκρανικό πολιτισμό», δήλωσε ο Ολεξάντερ Τκατσένκο, υπουργός Πολιτισμού της Ουκρανίας, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Λούβρο.

«[Οι Ρώσοι] κλέβουν τα τεχνουργήματά μας, κατέστρεψαν τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς μας και αυτό δείχνει πόσο μεγάλος είναι ο ουκρανικός πολιτισμός, ο οποίος αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς», πρόσθεσε.

Είπε επίσης ότι ανησυχεί για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε έργα τέχνης από την πρόσφατη καταστροφή του φράγματος Καχόβκα, ενώ πρόσθεσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες έργα τέχνης έχουν μεταφερθεί από την αρχή του πολέμου.

Κατά την έναρξη της ρωσικής εισβολής, οι συλλογές του Μουσείου Khanenko κρύφτηκαν ενώ το ιστορικό κτίριο είναι πλέον άδειο.

Τον Οκτώβριο του 2022, το μουσείο και οι εσωτερικοί του χώροι υπέστησαν ζημιές από πυραυλική επίθεση 40 μέτρα από τα τείχη του.


Η έκθεση του Λούβρου, με τίτλο «The Origins of the Sacred Image: Icons from the Bohdan and Varvara Khanenko National Museum of Arts in Kyiv», θα συνεχιστεί έως τις 6 Νοεμβρίου.

Η Μόσχα ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ως «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου 2022 για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες του γείτονά της και να απομακρύνει τους επικίνδυνους εθνικιστές στο Κίεβο ενώ αρνείται ότι στοχεύει αμάχους.