Ροή Ειδήσεων

Το Αγρίνιο τίμησε την επέτειο των 202 ετών από την απελευθέρωσή του

 

Με λαμπρότητα και εθνική υπερηφάνεια η πόλη του Αγρινίου τίμησε την επέτειο της απελευθερώσεώς της από τον Οθωμανικό ζυγό. Την Κυριακή των Αγίων Πάντων, 11 Ιουνίου, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Αγρινίου τελέστηκαν ο Όρθρος και η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού.

Με τον Σεβασμιώτατο συλλειτούργησαν ο Αρχιμ. Νεκτάριος Τριάντης, Αρχιερατικός Επίτροπος Αγρινίου, ο Πρωτοπρ. Αθανάσιος Κουλοχέρης, Εφημέριος του Ναού, ο Αρχιδιάκονος Στέφανος Καππές και οι Διάκονοι Αμβρόσιος Καλλιάφας και Δημήτριος Λαγούδης. Τα ιερά Αναλόγια διακόνησαν ο Πρωτοψάλτης κ. Νικόλαος Γκρίζης και ο Λαμπαδάριος κ. Νικόλαος Βάτσιος.

Κατά το κήρυγμά του, ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι «η Εκκλησία μας εορτάζει και πανηγυρίζει σήμερα όλους τους Αγίους, τους θεοφόρους Πατέρες, τους γενναίους Μάρτυρες, τους Ομολογητές και Οσίους, τους Νεομάρτυρες και Οσιομάρτυρες∙ όλα τα πλήθη των Αγίων μας, που αποτελούν την δόξα της Εκκλησία και το στήριγμα όλων των πιστών».

Ανέλυσε τρία σημεία από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα. Το πρώτο ήταν η φράση του Χριστού, ότι όποιος θέλει να αποδείξει την αγάπη του προς Εκείνον θα πρέπει να εγκαταλείψει γονείς, συζύγους, τέκνα, οικογένεια, τα πάντα και να Τον ακολουθήσει. Ακούγεται σκληρό και ανεφάρμοστο, είπε ο Σεβασμιώτατος και εξήγησε ότι ο Χριστός δεν εννοεί να αρνηθούμε τους οικείους μας, αλλά ότι θα πρέπει να ανήκουμε κυρίως και προπάντων στο σώμα της Εκκλησίας. Να έχουμε τη διαρκή συναίσθηση ότι ανήκουμε σε Εκείνον και ότι η οικογένειά μας είναι η Εκκλησία.

Το δεύτερο σημείο ήταν η αναφορά του Χριστού, ότι όποιος ομολογήσει την πίστη του και την αγάπη του σε Εκείνον, σε αυτήν εδώ τη ζωή, θα ανταποδώσει και ο Χριστός ομολογώντας τον ενώπιον του θρόνου του Ουρανίου Πατρός. «Οι Άγιοι αισθάνθηκαν επιτακτική την ανάγκη», επισήμανε ο Σεβασμιώτατος, «αυτό που είχαν μέσα στην ψυχή τους ως πίστη, ως εμπιστοσύνη στο θέλημά Του, ως ανυπέρβλητη αγάπη προς Εκείνον να το μεταδώσουν, να το προσφέρουν σε όλον τον κόσμο. Για αυτό και έβρισκαν ευκαιρίες, τρόπους και αφορμές ομολογίας σε κάθε χρονική στιγμή και ιστορική συγκυρία.

Ο Χριστός έδωσε την υπόσχεση, ότι θα αντιδοξάσει στην επουράνια Βασιλεία του, όσους θα τον ομολογήσουν στην γη. Εμείς αγωνιζόμαστε να καταλάβουμε κοσμικές θέσεις, που θα μας προσφέρουν υπεροχή, εξουσία, δύναμη, μέσω των οποίων πολλές φορές φερόμαστε εξουσιαστικά και βάναυσα απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Έρχεται ο Χριστός, σήμερα, και μας λέει ότι ο κατεξοχήν Άγιος είναι αυτός που στην παρούσα ζωή δεν επιθυμεί να βρεθεί στο προσκήνιο της ιστορίας. Δεν θέλει οι άνθρωποι να αντιληφθούν τις αρετές και την αγιότητά του. Ποτέ κανένας Άγιος δεν μίλησε για τα χαρίσματα και τις αρετές του. Οι Άγιοι έδιναν την αίσθηση, ότι είναι οι έσχατοι, οι πιο αμαρτωλοί. Στα μάτια των ανθρώπων φαίνονταν οι έσχατοι και ήταν οι πρώτοι στα μάτια του Θεού».

Καταλήγοντας τόνισε ότι την Κυριακή των Αγίων Πάντων «πρέπει να δοξάσουμε τον Θεό για τους Αγίους, αλλά και να πιστέψουμε ότι έχουμε και εμείς προοπτική αγιότητος. Να πιστέψουμε ότι ο σκοπός που ζούμε, ως μέλη του Σώματος του Χριστού, μέσα στην Εκκλησία είναι να γίνουμε και εμείς κατά χάριν Άγιοι». Ευχήθηκε «να γίνει ολόκληρη η ζωή μας ένα διαρκές αφιέρωμα στο Χριστό και με τις πρεσβείες των Αγίων μας, όσο είμαστε στη γη να αγωνιζόμαστε τον αγώνα τον καλό και όταν παραδώσουμε το πνεύμα μας, με τις δικές τους πρεσβείες, να αξιωθούμε της επουρανίου Βασιλείας Του».

Ακολούθησε η επίσημη δοξολογία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού, παρουσία του Δημάρχου Αγρινίου κ. Γεωργίου Παπαναστασίου, του Περιφερειάρχου Δυτικής Ελλάδος κ. Νεκταρίου Φαρμάκη, Πολιτευτών, Δημάρχων άλλων Δήμων της Αιτωλοακαρνανίας, εκπροσώπων των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Πολιτικών, Δημοτικών Αρχών και εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων. Συμμετείχαν οι Σημαιοφόροι των σχολείων της πόλεως και αντιπροσωπείες των πολιτιστικών συλλόγων με παραδοσιακές στολές. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η φιλόλογος κ. Μαίρη Τσιαμάκη.

Στη συνέχεια, στο Μνημείο των Πεσόντων, στην Πλατεία Μαρίας Δημάδη, ο Σεβασμιώτατος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση και οι εκπρόσωποι των αρχών κατέθεσαν στεφάνια.

Κατόπιν, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας παρακολούθησε την παρέλαση των σχολείων και των πολιτιστικών Συλλόγων από την εξέδρα των επισήμων.

Στην δεξίωση που ακολούθησε, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, ο Σεβασμιώτατος κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο μήνυμα της επετείου, λέγοντας τα εξής: «Σήμερα γιορτάζει η πόλη μας. Γιορτάζουμε όλοι μαζί της την απελευθέρωσή της, τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για να απολαμβάνουμε το μέγιστο και πολυτιμότατο αγαθό της ελευθερίας. Νομίζω ότι είναι πολλά και ποικίλα τα συναισθήματα που κατακλύζουν την ύπαρξή μας. Συναισθήματα υπερηφάνειας, όταν αναλογιστεί κάνεις ποιοι ήταν οι πρόγονοί μας και τί κατόρθωσαν μέσα στο διάβα της ιστορίας του Γένους μας. Όταν σκεφθεί κανείς τους μεγάλους αγώνες και τις κορυφαίες θυσίες τους δεν μπορεί παρά να μην αισθάνεται εθνικά υπερήφανος.

Το δεύτερο συναίσθημα είναι αυτό της ευθύνης. Σήμερα, αισθανόμαστε όλοι βαριά την ευθύνη, καθώς είμαστε διάδοχοι μεγάλων ηρώων και κορυφαίων προσωπικοτήτων, οι οποίοι έχυσαν το αίμα τους και αγωνίστηκαν προσφέροντας ακόμη και τη ζωή τους για να αποτινάξουν τον τουρκικό ζυγό, να απελευθερώσουν την πόλη τους και να κατοχυρώσουν το αγαθό της ελευθερίας. Δεν ήταν κάτι εύκολο, δεν ήταν κάτι σίγουρο, ούτε κάτι δεδομένο. Στηρίχθηκε στην ομοψυχία τους, στο αδούλωτο φρόνημά τους και στην ενότητά τους.

Νομίζω ότι το μήνυμα της σημερινής εορτής είναι αυτό: οι Έλληνες πρόγονοί μας κάθε φορά που ήταν ενωμένοι ξεπερνούσαν τον εαυτό τους και οδηγούνταν από νίκη σε νίκη. Κάθε φορά, όμως, που διχαζόμασταν χάναμε και το δίκιο μας, αλλά ταυτόχρονα και πολλά από τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Για αυτό, λοιπόν, δεν έχουμε κανένα περιθώριο διχασμού και πρέπει να απομακρύνουμε κάθε τι που έρχεται να απειλήσει την ενότητά μας.

Πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό. Όχι να υπερασπιστούμε ίσως την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό μπορεί να μη χρειαστεί ποτέ να το κάνουμε. Έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στον ελληνικό στρατό και τα σώματα ασφαλείας. Το στοίχημα μας είναι να παραμείνουμε αδούλωτοι στη συνείδηση, αδούλωτοι στο φρόνημα, ενωμένοι και προσανατολιζόμενοι σε έναν κοινό σκοπό, την ανάπτυξη του τόπου μας, την ευημερία της πόλης μας, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της. Τότε μόνο θα είμαστε αντάξιοι συνεχιστές των αγώνων και των θυσιών των προγόνων μας. Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους».