Ροή Ειδήσεων

Διαδικασίες «fast track»: Την Κυριακή η ορκωμοσία της νέας Βουλής, τη Δευτέρα η διάλυση. Τα ονόματα Υπουργών της υπηρεσιακής κυβέρνησης που «παίζουν» στα πηγαδάκια

Επισπεύδονται οι μετεκλογικές διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα, με την ορκωμοσία της νέας Βουλής να έρχεται πιο κοντά, προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις εκλογές 2023 της 25ης Ιουνίου.

Ειδικότερα, η ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 21 Μαΐου θα γίνει τελικά στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής (28/5).

Το πρωί της Δευτέρας θα ακολουθήσει η εκλογή προεδρείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Βουλή θα διαλυθεί ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για να προκηρυχθούν και επίσημα οι δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Σημειώνεται ότι σήμερα, Τρίτη (22/5) αναμένεται να εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για επίσπευση της διαδικασίας.

Δύο διερενητικές εντολές μέσα σε μία ημέρα

Οι διαθέσεις για επίσπευση των διαδικασιών διαφάνηκαν από το βράδυ των εκλογών, όταν διέρρευσαν οι πρώτες πληροφορίες για εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Την επόμενη ημέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε την πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και παρέλαβε την πρώτη διερευνητική εντολή, την οποία επέστρεψε το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Στο μεταξύ, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τις προθέσεις του ως προς την ημερομηνία των εκλογών, χωρίς, ωστόσο, κανείς να διαφωνήσει.

Σήμερα το πρωί, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για τη δεύτερη διερευνητική εντολή, ωστόσο, δεν την παρέλαβε.

«Δεν προκύπτουν οι συσχετισμοί για να υπάρξει κυβέρνηση. Εγώ ανταποκρίθηκα στη θεσμική μου υποχρέωση και να σας πω ότι δεν θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή. Ως εκ τούτου, είναι στη δική σας δικαιοδοσία τι θα επακολουθήσει», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ν’ απαντά: «Ελπίζω οι επόμενες εκλογές να δώσουν κυβέρνηση».

Λίγο μετά την αποχώρηση του κ. Τσίπρα από το Προεδρικό Μέγαρο, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία της ΠτΔ με τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να παραλάβει σήμερα την τρίτη διερευνητική εντολή και όχι αύριο, όπως αρχικά είχε γίνει γνωστό.

Έτσι, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο το απόγευμα στις 18:30.

Τα πρώτα ονόματα που ακούγονται για τη σύνθεση της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Τα πρώτα ονόματα που έχουν ακουστεί για τις θέσεις του υπουργού Εξωτερικών και του υπουργού Εθνικής Άμυνας είναι αυτά των διπλωματών Βασίλη Κασκαρέλη και Παύλου Αποστολίδη.

Ο πρέσβης Βασίλης Κασκαρέλης υπήρξε μέλος της Ελληνικής Διπλωματικής Υπηρεσίας από το 1974. Τον Μάιο του 2009 ανέλαβε Πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον. Έχει υπηρετήσει ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004-2009).

Νωρίτερα είχε διατελέσει Μόνιμος Αντιπρόσωπος της χώρας μας στο ΝΑΤΟ, σε μια περίοδο (2000-2004).Την περίοδο 1994-2000 υπηρέτησε ως Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ.

Ο Παύλος Αποστολίδης, πρέσβης ε.τ, πρώην διοικητής της ΕΥΠ, ενώ έχει διατελέσει υπηρεσιακός Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση του Παναγιώτη Πικραμμένου, ενώ ήταν ο επικεφαλής της ομάδας των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία από το 2010.

Ποιο εκλογικό σύστημα θα ισχύσει στις επόμενες κάλπες

Οι επόμενες εκλογές αναμένεται να γίνουν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Στην περίπτωση αυτή ισχύει το όριο του 3% για την είσοδο στην Βουλή, όμως το πρώτο κόμμα λαμβάνει μπόνους μέχρι και 40 έδρες. Ως εκ τούτου, ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης γίνεται ευκολότερος, καθώς αρκεί ένα ποσοστό γύρω στο 37%.

Όσες έδρες παραμείνουν αδιάθετες, κατανέμονται αναλογικά στα κόμματα που έχουν περάσει το όριο του 3% και έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη Βουλή.

Οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν μόνο κόμμα.