Εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Κέρκυρα
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, την Κυριακή του Τυφλού (21/5/2023), αλλά και συνάμα των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, λειτούργησε και ομίλησε στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα ιερό Ναό στην πόλη της Κέρκυρας.
Στον κατάμεστο ιερό Ναό, ο Σεβασμιώτατος έλαβε αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα του υπερφυούς θαύματος, που ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός ομμάτωσε τον εκ γενετής τυφλόν, παρά τις κακεντρεχείς επιθέσεις, οι οποίες του εγένοντο από τους συμπατριώτες του Ιουδαίους και Φαρισαίους, και παρά τον κίνδυνο, ο θεραπευτής τυφλός να γίνει αποσυνάγωγος από την συναγωγή, εάν ομολογούσε ως θαύμα την θεραπεία του, η οποία έγινε με την θαυματουργική επέμβαση του Ιησού Χριστού.
Ο ιαθείς ομολόγησε το «Πιστεύω Κύριε και Ομολογώ, ότι συ είσαι ο αληθινός Θεός, από τον οποίο έλαβα και την θεραπεία».
Ο Σεβασμιώτατος παραλλήλισε τούτο το γεγονός της ανάβλεψης του τυφλού, με την ανάβλεψη του πνευματικά τυφλού μέχρι πρότινος, του Αγίου Ισαποστόλου Μεγάλου Κωνσταντίνου.
Όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος είδε το σημείο του Σταυρού στον Ουρανό, και ενστερνίστηκε το εν τούτω Νίκα Βασιλεύ, ενίκησε με την δύναμη του Σταυρού την αμαρτία, τον εγωισμό, την καταδυνάστευση και κυρίως την ειδωλολατρία.
Αναγεννημένος μέσα στην Χάρη του Θεού, σταματά τα μαρτύρια των Χριστιανών με το διάταγμα των Μεδιολάνων, και πλέον οι Χριστιανοί έχουν τη δυνατότητα ελεύθερα να λατρεύουν τον αληθινό Θεό.
Ευχήθηκε ο Σεβασμιώτατος, μακάρι και οι σημερινοί ηγέτες να ανανήψουν πνευματικά, να αναγεννηθούν στην Χάρη του Κυρίου μας, και η στάση τους να είναι στάση χριστιανικής ζωής ενός λαού ο οποίος θρησκεύει, ενός λαού που δε μπορεί να αποχωριστεί από τις δυο υψηλές έννοιες, του Έλληνος και του Ορθοδόξου Χριστιανού.
Ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε επίσης στους πιστούς, γνώμονας για την επιλογή των ηγετών του, να είναι η πίστη στον αναστάντα Κύριό μας Ιησούν Χριστόν.
Μεταξύ του εκκλησιάσματος ήλθε μια ομάδα εκδρομέων από το Μαυροβούνιο της Σερβίας, και ιδιαίτερα από την πόλη του Μπάρ.
Με τις παραδοσιακές τους στολές, νέοι και νέες στο τέλος της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, τραγούδησαν και χόρεψαν στον προαύλιο χώρο του ναού και παραδοσιακούς χορούς.
Ο Σεβασμιώτατος συνδέεται πνευματικά με την Ιερά Μητρόπολη Μαυροβουνίου, αφού με τον αείμνηστο Μητροπολίτη κυρό Αμφιλόχιο, διατηρούσε πνευματική σχέση από την εποχή των σπουδών του στην Αθήνα, και ο διαδεχθείς τον αείμνηστο κυρό Αμφιλόχιο, νέος Μητροπολίτης Ιωαννίκιος συνεχίζει την αυτήν παράδοση μεταξύ των δύο Μητροπόλεων.
Άλλωστε οι δύο λαοί μας, ο Σερβικός και Κερκυραϊκός λαός έχουν ιδιαίτερη ιστορική σχέση από τον Ά παγκόσμιο Πόλεμο, όπου φιλοξενήθηκε η κυβέρνηση της Σερβίας από τους Κερκυραίους.