Ροή Ειδήσεων

Τελικά θα μας πείτε; Ο φιλόδοξος ζεν πρεμιέ Αρχιμανδρίτης της Πατριαρχικής Αυλής αμάρτησε για τα δικά του ονομαστήρια ή του Οικουμενικού Πατριάρχη; Πού να χάσει τέτοιο κελεπούρι ο Βαρθολομαίος!



Σάλο έχει προκαλέσει η σύλληψη του Μέγα Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αγαθάγγελου Σίσκου, από τις τουρκικές Αρχές για κλοπή σπάνιου ρολογιού τσέπης μεγάλης αξίας.

Το ρολόι είχε κατασκευαστεί για συλλεκτική συλλογή το 1800 για λογαριασμό των Ανακτόρων.

Ο Μέγας Αρχιμανδρίτης, μπήκε στη φυλακή από την οποία ωστόσο αποφυλακίσθηκε με παρέμβαση της Αστυνομικής φρουράς του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Ο Πατριάρχης τον έθεσε σε αργία επ’ αόριστον.

Νεώτερες πληροφορίες από το Φανάρι λένε ότι ο Μέγας Αρχιμανδρίτης Αγαθάγγελος Σίσκος κατάγεται από την Καστοριά και πήγε στο Πατριαρχείο ως λαϊκός και εκεί εντάχθηκε στον άγαμο κλήρο. 

Την ιλιγγιώδη εξέλιξή του οφείλει κυρίως στη γνωριμία του με τον  Μητροπολίτη Ισπανίας και Πορτογαλίας κ. Βησσαρίων (χειροτονήθηκε διάκονος από τον Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Σεραφείμ) καί τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο ο οποίος προκειμένου να τον "ομαδοποιήσει" τον προωθούσε σκανδαλωδώς.

Σε τέτοιο μόνιμο και υπέρμετρο βαθμό που όταν ο Παναγιώτατος δέχθηκε, την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, σε ακρόαση αντιπροσωπεία του Μουσείου της Βίβλου, που εδρεύει στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσινγκτον, με αφορμή την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας μεταξύ του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και του σημαντικού αμερικανικού Ιδρύματος για την διαχρονική προβολή της ιστορίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, από την πλευρά του Φαναρίου υπέγραψε το σχετικό σύμφωνο συνεργασίας ο αρχιμ.Αγαθάγγελος ως ο υπεύθυνος της συνεργασίας με το Μουσείο της Βίβλου λόγω δήθεν της θέσεως που κατείχε (Αρχειοφύλαξ του Πατριαρχείου).


Ο φέρελπις νεαρός λόγω της Μακεδονικής του καταγωγής κατά την μοναχική του κουρά έλαβε το όνομα Αγαθάγγελος από τον Άγιο Νεομάρτυρα Αγαθάγγελο ο οποίος μαρτύρησε στο ιστορικό και πο­λύκλαυστο Μοναστήρι της Πελαγονίας, και που καταγόταν από τη Φλώρινα.

Το έτος 2009 η Ιερά Μητρόπολη το αφιέρωσε στον Νεομάρτυρα αυτόν με πολλές και ποικίλες θρησκευτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το 2010 σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης αποφασίσθηκε η μνήμη του αγίου Αγαθαγγέλου να εορτάζεται πα­νηγυρικώς στη Φλώρινα την Ε' Κυριακή μετά το Πάσχα (του Τυφλού). 

Η μετα­φορά της μνήμης του από την 17η Φε­βρουαρίου (+ 1727) μέσα στην χαρμόσυνη πε­ρίοδο του Πεντηκοσταρίου έγινε για πολλούς λόγους, με κυριότερους: α. το ότι συνήθως η μνήμη του αγίου συμπί­πτει με την περίοδο του Τριωδίου, κατά την οποία περίοδο δεν τελούνται πα­νηγύρεις και β. το ότι τον Φεβρουάριο στη Φλώρινα έχει κρύο και χιόνια με αποτέλεσμα να εμποδίζεται η τέλεση λαμπρής πανηγύρεως, έτσι όπως αρμό­ζει στον τοπικό άγιο.

Για την Αγία Κάρα του κατασκεύασε πολύτιμη λειψανοθήκη ο Μητροπολίτης της περιοχής Γρηγόριος Πελαγονίας με συνεργάτες του ιερείς, που αναγράφονται επάνω στη Λειψανοθήκη μαζί με την ημερομηνία 25 Φεβρουαρίου 1825 ενώ η μορφή του αγιογραφήθηκε με πολλή επιτυχία και εκφραστικότητα από τις αδελφές της Μονής Χρυσοπηγής Χανίων και βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Φλωρίνης. 

Εφέτος η μνήμη του αγίου εορτά­ζεται το Σαββατοκύριακο 20 και 21 Μαΐ­ου και σύμφωνα με τις ανώνυμες πηγές του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτό εικάζεται πως έσπρωξε τον πάτερ Αγαθάγγελο να προβεί σε μια τέτοια απονενοημένη ενέργεια, δηλαδή  να “χτυπήσει” το ρολόι-αντίκα για δικό του λογαριασμό.

Κατά άλλη εκδοχή ήθελε να το προσφέρει ως ακριβό δώρο στον Παναγιώτατο την ημέρα της ονομαστικής του εορτής (11 Ιουνίου) προκειμένου να τον εντυπωσιάσει.


Άξιος!”

Το οφφίκιο του Μεγάλου Αρχιμανδρίτου στον πάτερ Αγαθάγγελο Σίσκο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης απένειμε στίς 18 Ιανουαρίου 2021 μετά το τέλος της θείας λειτουργίας για την εορτή του Αγίου Αθανασίου, στην οποία χοροστάτησε ο ίδιος ο κ. Βαρθολομαίος.

“Εδώ θα σεβασθής και θα τηρήσης εις το ακέραιον την τάξιν και το τυπικόν της Μεγάλης Εκκλησίας, θα το διδάξης εμπράκτως και επί καθημερινής βάσεως εις τους νεωτέρους αδελφούς σου της Αυλής, άπαντας προσφιλέστατα τέκνα εν Κυρίω της ημών Μετριότητος, και αυτού αργότερον εις άλλους, και ούτω θα συνεχίζεται αενάως η παράδοσις, η τάξις, η ευπρέπεια, η απλότης, η δωρικότης, η κατάνυξις των ιερών ακολουθιών του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού, η οποία εντυπωσιάζει και συγκινεί, ως κατεφάνη κατά την περίοδον ταύτην της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά την οποίαν χιλιάδες πιστών εις όλον τον κόσμον εγένοντο διά της τεχνολογίας κοινωνοί του μεγαλείου και της ιερότητος της ενταύθα λειτουργικής ζωής”.

Κλείνοντας, ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε πως “το μείζον είναι να είμεθα γνήσιοι Φαναριώται με πάθος διά το Φανάριον και δι’ ό,τι αυτό σημαίνει, ενσαρκώνει, εκφράζει και κηρύττει και διαλαλεί – ό,τι υψηλόν και άγιον και άξιον να αφιερωθή κανείς διά βίου εις αυτό. Άξιος!”.