Ροή Ειδήσεων

Η διπλή εορτή των Αγίων Θωμά και Γεωργίου στην Ναύπακτο

 

Την διπλή εορτή των αγίων Αποστόλου Θωμά και Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου εόρτασε και φέτος η Ναύπακτος. 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος τέλεσε, το Σάββατο το απόγευμα, τον Εσπερινό της Εορτής στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά στον Λυγιά Ναυπακτίας.

Τον Σεβασμιώτατο στον Εσπερινό πλαισίωσαν, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεως, π. Θωμάς Βαμβίνης, ο πρ. εφημέριος της Ενορίας, π. Ιωάννης Μακρής, ο εφημέριος π. Χρήστος Χασάπης και οι Διάκονοι π. Παΐσιος και π. Αντώνιος.

Ο Σεβασμιώτατος στο κήρυγμά του ανέλυσε μία φράση του «Δοξαστικού» του Εσπερινού, κατά την οποία ο υμνογράφος, μεταφράζοντας ποιητικά την επιθυμία του Θωμά να δη τον Αναστάντα Χριστό, γράφει: «Ίδω την πληγήν, εξ ης ιάθη το μέγα τραύμα ο άνθρωπος».

«Η πληγή» είναι η πλευρά του Χριστού που ελογχεύθη υπό των στρατιωτών και από την οποία έρρευσε αίμα και ύδωρ. Ο Θωμάς ήθελε βεβαιώσεις της Αναστάσεως του Εσταυρωμένου και πληγωμένου Χριστού. Βέβαια, όταν εμφανίσθηκε ο Χριστός και τον προέτρεψε να βάλη το χέρι του στην πλευρά Του, δεν ήταν πληγή, αλλά υπήρχαν τα στίγματα του Σταυρού, οι ουλές.

Το σημαντικό είναι ότι από την πληγωθείσα αυτή πλευρά «ιάθη», θεραπεύτηκε «το μέγα τραύμα ο άνθρωπος». Η μεγάλη πληγή που αιμορραγούσε συνέχεια, το μεγάλο τραύμα, είναι ο ίδιος ο άνθρωπος. Μετά την απομάκρυνση από τον Θεό τραυματίσθηκε ολόκληρος ο άνθρωπος, ο νούς του, η λογική του, το παθητικό μέρος της ψυχής, η καρδιά του. Αυτό το βλέπουμε σε όλη την ιστορία του ανθρωπίνου γένους.

Από αυτό τεκμαίρεται η μεγάλη αγάπη του Χριστού στον άνθρωπο, που φθάνει μέχρι του Σταυρού, αλλά και η θεραπεία του ανθρώπου που γίνεται με την θυσία του Χριστού και την Ανάστασή Του, όταν θέλουμε να ενωθούμε με τον Χριστό.

Και σήμερα ο άνθρωπος είναι πληγωμένος, βασανισμένος και καλείται να πλησιάση τον μέγα Ιατρό για να θεραπευθή μέσα στην Εκκλησία Του. Δυστυχώς, όμως, και σήμερα πολλοί άνθρωποι παραμένουν αθεράπευτοι.

Στο τέλος του Πανηγυρικού Εσπερινού πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Ιερά Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος στις οδούς της Ενορίας.

Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν, εκτός από τους Ιερείς και τον Σεβασμιώτατο, οι ιερόπαιδες, ο χορός των Ιεροψαλτών, η Παπαχαραλάμπειος Φιλαρμονική Μουσική, οι μαθητές και μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Λυγιά, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δ.Σ. Λυγιά και ο Σύλλογος «Ναύπακτος: Πολιτιστικές Διαδρομές», όλοι παραδοσιακά ενδεδυμένοι, οι Αρχές του τόπου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Ναυπακτίας κ. Βασίλειο Γκίζα, καθώς και πολλοί πιστοί που έσπευσαν στον Ιερό Ναό να τιμήσουν τον πολιούχο Άγιο της Ενορίας, Απόστολο Θωμά.

***

Το πρωί της Κυριακής ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου της πόλεως Ναυπάκτου, πλαισιούμενος από τον Αρχιμ. π. Πολύκαρπο Θεοφάνη, τον εφημέριο του Ιερού Ναού, Πρωτοπ. π. Ιωάννη Σπυρόπουλο και τους Διακόνους, π. Παΐσιο Παρασκευά και π. Αντώνιο Αντωνιάδη.

Στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην επιθυμία του Αποστόλου Θωμά να δη και εκείνος τον Αναστάντα Χριστό και τι του είπε ο Χριστός μετά την εμφάνισή Του.

Ο Απόστολος Θωμάς ζητούσε να δη τον τύπο των ήλων και να βάλη την χείρα του στην πλευρά του Χριστού, δηλαδή ήθελε να τον ψηλαφήση. Αυτό δείχνει ότι ο δικός μας Θεός δεν είναι μια ιδέα ή ιδεολογία, αλλά εμπειρία, ψηλάφηση. Ο Χριστός θέλει να έχουμε αυτήν την επιθυμία να Τον αναζητούμε, να Τον ερευνούμε, γι’ αυτό γράφεται σε ένα τροπάριο, «χαίρεις ερευνώμενος», οπότε δεν ισχύει το «πίστευε και μη ερεύνα».

Έπειτα ο Θωμάς, μόλις είδε τον Αναστάντα Χριστό, ανεφώνησε «ο Κύριός μου και ο Θεός μου». Μέσα από τα στίγματα του Σταυρού, μέσα από τις ουλές του Σώματος ανεγνώρισε την Θεότητα του Χριστού, σαν να είναι το παράθυρο μέσα από το οποίο βλέπει το φως, κατά τον άγιο Γρηγόριο Παλαμά. Γι’ αυτό εορτάζουμε την ψηλάφηση του Θωμά και την σωτήριον ομολογία του.

Στην συνέχεια είπε ότι, επειδή η Εκκλησία είναι το Σώμα του Χριστού, γι’ αυτό έχει επάνω της τα στίγματα του Σταυρού, δηλαδή και η ίδια όχι μόνον τρέφεται από την κεφαλή της, αλλά συμμετέχει και στον Σταυρό και την Ανάσταση του Χριστού, συμμετέχει και στους διωγμούς Του.

Μέσα από αυτήν την προοπτική βλέπουμε ότι και οι Απόστολοι, πλην του Ευαγγελιστού Ιωάννου που βίωσε το μαρτύριο στον Γολγοθά, πέθαναν μαρτυρικά, αλλά το ίδιο μαρτύρησαν και πολλοί άγιοι, όπως και ο σήμερα εορταζόμενος άγιος Γεώργιος ο Μεγαλομάρτυς. Έζησε εμπειρικά τον Χριστό, τον ομολόγησε και εμαρτύρησε γι’ Αυτόν. Οι άγιοι είναι «οι τραυματίες του θείου Νυμφίου». Όπως ο Νυμφίος τραυματίσθηκε, σταυρώθηκε, έτσι και οι φίλοι του είναι τραυματίες.

Κατέληξε ότι, για να δείξουμε την γνησιότητα της σχέσης μας με τον Νυμφίο Χριστό, πρέπει να είμαστε «τραυματίες του θείου Νυμφίου».

Στην Λειτουργία παρευρέθησαν ο βουλευτής Αιτ/νίας κ. Δημήτριος Κωνσταντόπουλος, ο δήμαρχος Ναυπακτίας κ. Βασίλειος Γκίζας, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και πολιτευτές.

Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους ιερείς του Ναού, τους Επιτρόπους, τους ιεροψάλτες, τον «Συνδέσμο Αγάπης» του Ιερού Ναού, όλους τους ενορίτες και τους εκκλησιασθέντες ιδιαιτέρως όσους έχουν το όνομα του Αγίου Γεωργίου.