Ροή Ειδήσεων

Μιλάω στο παιδί μου για το διαζύγιο: Είσαι σίγουρος/η ότι το έκανες σωστά;

Είναι φυσικό ως γονείς να φοβόμαστε να μιλήσουμε στο παιδί μας για το επικείμενο διαζύγιό μας. Αγαπάμε τα παιδιά μας και θέλουμε να τα προστατεύσουμε από οποιαδήποτε συναισθηματική ή σωματική βλάβη, αλλά είναι σημαντικό να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να κάνουμε αυτό που πρέπει με τρόπο που να βοηθά το παιδί να αντιμετωπίσει πιο ήπια και πιο σωστά το γεγονός του διαζύγιο των γονιών του.

Η συζήτηση είναι το πρώτο βήμα σε ένα μακρύ μονοπάτι που λέγεται διαζύγιο. Αυτή η συζήτηση θα θέσει τις βάσεις για το πώς το διαζύγιο θα επηρεάσει στο σύνολό του το παιδί και πόσο καλά θα προσαρμοστεί. Ένας γονιός που ενδιαφέρεται και αγαπάει πραγματικά το παιδί του σκέφτεται πρώτα εκείνο, σε κάθε βήμα που κάνει, γιατί δεν θέλει να το πληγώσει.

Ακολουθούν μερικά βασικά σημεία που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας όταν θέλουμε να μιλήσουμε στο παιδί μας για το διαζύγιο μας:

1. Πρέπει να είναι και οι δύο γονείς παρόντες στην ανακοίνωση του διαζυγίου. 

2. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι το αγαπάτε πολύ και οι δύο

Αντί να επικεντρωθείτε στο ότι πάψατε να αγαπάτε ο ένας τον άλλον επικεντρωθείτε στην αγάπη που έχετε για το παιδί σας και εξηγήστε του γιατί παίρνετε διαζύγιο.

3. Εξηγήστε του γιατί χωρίζετε και χρησιμοποιήστε λέξεις κατάλληλες για την ηλικία του κάθε παιδιού

Σίγουρα το παιδί σε όποια ηλικία κι αν είναι θα αναρωτηθεί τι συνέβη κι οπωσδήποτε έχει δικαίωμα να ξέρει. Μοιραστείτε τα συναισθήματά σας μαζί του και ενθαρρύνετέ το να μοιραστεί τα δικά του συναισθήματα μαζί σας. Να είστε δίπλα του κάθε στιγμή, να είστε πρόθυμοι να το ακούσετε όταν θέλει να σας μιλήσει και να του δώσετε να καταλάβει ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει όπως νιώθει.

Εάν έχετε περισσότερα από ένα παιδιά μιλήστε αρχικά μαζί τους σαν ομάδα και αφού μάθουν όλοι τα νέα μιλάτε με κάθε ένα χωριστά για να δείτε τι σκέφτεται και πώς νιώθει. Κάθε παιδί θα ανταποκριθεί διαφορετικά και θα έχει διαφορετικά ερωτήματα και ανησυχίες, γι’ αυτό χρειάζεται μία ιδιωτική συνομιλία με τη μαμά και το μπαμπά για να εκφράσουν όσα έχουν μέσα τους.

4. Το πώς θα μιλήσεις στο παιδί σου είναι εξίσου σημαντικό με το τι θα του πεις

Δώσε μεγάλη βάση στη γλώσσα του σώματος, τον τόνο της φωνής και στη συμπεριφορά σου προς τον άλλο γονέα. Μην τον διακόπτεις όταν μιλάει, μην τσακώνεστε μπροστά στο παιδί και δώστε του να καταλάβει ότι μπορεί να χωρίσετε αλλά είστε ακόμα αγαπημένοι.

5. Λάβε σοβαρά υπόψη σου ότι υπάρχει διαφορά ανάμεσα στη συναισθηματική και στην πραγματική κατανόηση ενός παιδιού

Συναισθηματικά το παιδί θα επεξεργαστεί την είδηση του διαζυγίου με διαφορετικό ρυθμό απ’ ότι θα την επεξεργαστεί διανοητικά. Για να είμαι πιο σαφής η επεξεργασία του νέου του διαζυγίου θα κρατήσει περισσότερο συναισθηματικά παρά διανοητικά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να συζητήσετε για το διαζύγιο περισσότερες από μία φορές (το πόσες φορές εξαρτάται από τις συναισθηματικές ανάγκες του κάθε παιδιού).

6. Ενθάρρυνε το παιδί σου να κάνει ερωτήσεις αλλά μην εκπλαγείς αν το δεις να μην έχει κάτι να σε ρωτήσει

Οι ερωτήσεις θα έρθουν μετά, στο στάδιο της επεξεργασίας. Δώστου να καταλάβει ότι είσαι πάντα διαθέσιμος/η να απαντήσεις σε όποια ερώτηση και αν έχει.

7. Πριν αποφασίσεις να του ανακοινώσεις το διαζύγιο πρέπει να μπορείς να του εξηγήσεις τι θα του συμβεί μετά από αυτό

Κάθε παιδί θέλει να ξέρει αν θα μετακομίσει ή αν θα ζήσει στο ίδιο σπίτι, πόσο συχνά θα βλέπει τον άλλο του γονέα και άλλες τέτοιες πληροφορίες. Το παιδί σου σαφώς και θα αισθάνεται πιο ασφαλές αν είσαι σε θέση να το διαβεβαιώσεις ότι το διαζύγιο δεν θα επηρεάσει τη σταθερότητα ή τη σχέση του με τον άλλο του γονέα.

8. Είναι σημαντικό να είσαι πρόθυμη να κάνεις την ίδια συζήτηση ξανά και ξανά, όσες φορές χρειαστεί

Καθώς το παιδί μεγαλώνει θα έχει όλο και πιο πολλές ερωτήσεις διαφορετικές κάθε φορά. Στα χρόνια που θα έρθουν θα υπάρξουν πολλές συζητήσεις γύρω από το ίδιο θέμα με τη διαφορά ότι το παιδί θα είναι πιο μεγάλο σε ηλικία άρα πιο ώριμο και εσύ θα πρέπει να είσαι έτοιμος/η να απαντήσεις στις δύσκολες – πολύπλοκες ερωτήσεις που θα ακολουθήσουν. Εσύ θα προχωρήσεις μετά το διαζύγιο σου, αλλά το παιδί σου όχι. Μπορεί ακόμα το διαζύγιο να είναι φρέσκο και να μη σε απασχολεί μία νέα σχέση το παιδί σου όμως τα σκέφτεται όλα. Έχει δικαίωμα να γνωρίζει. Οι απαντήσεις σου θα το βοηθήσουν να αντιμετωπίσει μία κατάσταση που θα το επηρεάζει συναισθηματικά για χρόνια αν όχι δεκαετίες.

Αυτό που πρέπει κάθε γονέας να καταλάβει σχετικά με το διαζύγιο είναι ότι αυτά που λέει στο παιδί του είναι λιγότερο σημαντικά απ’ όσα θα κάνει από τη στιγμή που αποφάσισε να χωρίσει. Όσο σημαντικές και αν είναι οι συζητήσεις, οι πράξεις «μιλούν» πιο δυνατά από τα λόγια. Η συμπεριφορά σου, το παράδειγμα που θα δώσεις, όσα γενικά κάνεις μετά το διαζύγιο θα καθορίσουν τα διαχρονικά αποτελέσματα του διαζυγίου στο παιδί σου.


Πηγή: divorcedmoms.com