Ροή Ειδήσεων

300.000 δολάρια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς από την πρεσβεία του Λιβάνου στο Κίεβο

 

Ο Λίβανος έχει ξεκινήσει έρευνα για την υποτιθέμενη υπεξαίρεση 300.000 δολαρίων από την πρεσβεία στο Κίεβο. Τώρα ο Λίβανος αντιμετωπίζει έλλειψη χρημάτων, επομένως προσπαθεί να μειώσει το κόστος των διπλωματικών αποστολών.

Αυτό αναφέρει δημοσίευμα από το Alarabiya , επικαλούμενο πηγές του AFP μεταξύ εκπροσώπων του δικαστικού σώματος. Σχετικά με την οικονομική απάτη έγινε γνωστή τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους.

Μια προκαταρκτική έρευνα αποκάλυψε ότι υπεξαιρέθηκαν περίπου 318.000 δολάρια από τα κεφάλαια της πρεσβείας, συμπεριλαμβανομένων των προξενικών υπηρεσιών, ειδικά «για την ανανέωση διαβατηρίων». Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου φέρεται να μην το αντιλήφθηκε αμέσως, επομένως η έρευνα δεν ξεκίνησε εγκαίρως.

Αυτή τη στιγμή διεξάγεται δικαστική έρευνα στην πρεσβεία του Λιβάνου στην Ουκρανία. 

Ο πρεσβευτής Ali Daher και ένας από τους βοηθούς του είχαν ήδη ανακριθεί πριν ανακληθούν πίσω στη Βηρυτό. 

Η κατοικία όπου διέμενε ο πρέσβης βρίσκεται τώρα υπό έρευνα.

Τα χρήματα μεταφέρθηκαν σε λογαριασμό σε μια από τις ουκρανικές τράπεζες, ο οποίος είναι ανοιχτός στο όνομα υπαλλήλου της πρεσβείας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα χρήματα φέρεται να στάλθηκαν πίσω στον Λίβανο. Είναι επίσης γνωστό ότι ο βοηθός του πρέσβη εξαφανίστηκε μετά την επιστροφή του στη Βηρυτό. Ο γενικός εισαγγελέας του Λιβάνου εξέδωσε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για αυτόν και την Ουκρανή σύζυγό του.

Οι πηγές αναφέρουν επίσης ότι η διπλωματική αποστολή του Λιβάνου στην Ουκρανία ανεστάλη σε μεγάλο βαθμό μετά τις 24 Φεβρουαρίου 2022. Και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, από τα τέλη του 2019, ο Λίβανος αντιμετωπίζει μια καταστροφική οικονομική κρίση που έχει ωθήσει περισσότερο από το 80% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας.

Το τοπικό νόμισμα έχει χάσει μεγάλο μέρος της αξίας του και η αγοραστική δύναμη των εργαζομένων του δημόσιου τομέα, των οποίων οι μισθοί έχουν σε μεγάλο βαθμό συρρικνωθεί. Το 2022, το Υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου πρότεινε την αναστολή των εργασιών σε 17 ξένες αποστολές προκειμένου να μειωθεί το κόστος. Στη λίστα συμπεριλήφθηκε και το Κίεβο, αλλά η τελική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη.