Ροή Ειδήσεων

Συλλέκτης με ένοχα μυστικά. Με εντολή Μητσοτάκη εκτός Unesco το ασύλητο ελίτ νεκροταφείο του Πετρά Σητείας. Τον χώρο σκάβει η αρχαιολόγος της Συλλογής της Οικογένειας με σπόνσορες Αμερικανούς ενώ γείτονας της ανασκαφής είναι πατέρας μεταβατικού αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας

Στο βιογραφικό της αρχαιολόγου Δρ. Μεταξίας Τσιποπούλου στο ίντερνετ αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι είναι ειδικός της Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου του Αιγαίου και της Κρήτης ειδικότερα, και τα επιστημονικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της οργάνωσης των οικισμών και στην κεραμική. Διευθύνει σημαντικές συστηματικές ανασκαφές στην Κρήτη, περιλαμβανομένων της πόλης και του ανακτόρου του Πετρά στη Σητεία.

Οι αρχαιολογικοί χώροι του Πετρά Σητείας καλύπτουν δύο γειτονικούς λόφους, περίπου 2 χιλιόμετρα στα ανατολικά της πόλης, και ανασκάπτονται από το 1985. Περιλαμβάνουν μινωικό ανάκτορο, τμήματα οικισμών, Μεσοβυζαντινό νεκροταφείο και εκτεταμένο ασύλητο Προ- και Παλαιο-ανακτορικό νεκροταφείο, το πλέον εκτεταμένο της Κρήτης για την εποχή του, και μαρτυρούν σπάνια ιστορική συνέχεια. Το νεκροταφείο αυτό περιλαμβάνει μέχρι σήμερα 17 μεγάλα ταφικά κτήρια με σύνθετες κατόψεις και μια βραχοσκεπή. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι η χωροταξική του οργάνωση με περιβόλους, δύο μεγάλους χώρους τελετουργιών και διαδρόμους μεταξύ των ταφικών κτηρίων. Το νεκροταφείο του Πετρά χρησιμοποιήθηκε από εξέχουσες κοινωνικές ομάδες και, εκτός της μνημειώδους αρχιτεκτονικής του, έχει αποδώσει εξαιρετικής ποιότητας και ποικιλίας ευρήματα, όπως σφραγιδόλιθους, λίθινα αγγεία, χρυσά, ασημένια και χάλκινα κοσμήματα, εργαλεία, τελετουργική κεραμική. 

Σε ρεπορτάζ του Κώστα Χατζίδη στα «Νέα» το 1993, η κυρία Μεταξία Τσιποπούλου, η οποία είχε αναλάβει την επιµέλεια της συλλογής της οικογένειας Μητσοτάκη, είχε δηλώσει ότι «όλα τα αρχαία της συλλογής είναι προϊόν λαθρανασκαφής». Η Τσιποπούλου προσέθετε: «∆εν ανακάλυψα την πυρίτιδα, είναι γνωστό ότι όλα τα αρχαία που βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές προέρχονται από λαθρανασκαφές και όχι από κανονικές ανασκαφές αρχαιολόγων».


Το 2021 (28/02) σε συνέντευξή της στο lifo.gr θα πεί "37 χρόνια σκάβω τον Πετρά ‒μία από τις μακροβιότερες ανασκαφές από στέλεχος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας‒ με πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Η ανασκαφή είναι διεθνούς εμβέλειας, η χρηματοδότηση έρχεται από το Αμερικανικό Ίδρυμα Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας (60-70 χιλιάδες τον χρόνο) και ανανεώνεται σε ετήσια βάση με αυστηρά κριτήρια..." .

Το ασύλητο νεκροταφείο καλύπτει έκταση τεσσάρων στρεμμάτων και είναι το μεγαλύτερο γνωστό της Προανακτορικής και Παλαιοανακτορικής περιόδου (2800- 1800/1750 π.Χ.) στην Κρήτη με μνημειώδη αρχιτεκτονική και εξαιρετικά μεγάλο αριθμό πολύτιμων κτερισμάτων, πολλά από τα οποία είναι κατασκευασμένα από εισηγμένες πρώτες ύλες (Αίγυπτο, Συρία, Μεσοποταμία, ακόμα και το Αφγανιστάν).  

Ξεχωριστό ενδιαφέρον αποτελεί η είδηση ότι ιδιοκτήτης της έκτασης των 47 στρεμμάτων που συνορεύει με τον απαλλοτριωμένο χώρο της ανασκαφής, Ιωσήφ Πλακιωτάκης, είναι ο πατέρας του βουλευτή Λασιθίου της Νέας Δημοκρατίας, και νυν υπουργού Ναυτιλίας, Ιωάννη Πλακιωτάκη.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη ανακοίνωσε την κατάθεση φακέλου υποψηφιότητας για σειριακή εγγραφή στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, 6 μινωικών ανακτόρων. Στόχος είναι η ενιαία προστασία των μνημείων, η ανάδειξη των χαρακτηριστικών τους και η αύξηση της επισκεψιμότητάς τους με την ενιαία προβολή και τη δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών.

Από τον κατάλογο απουσιάζει ωστόσο το ανακτορικό σύνολο του Πετρά Σητείας αυθαίρετα και χωρίς καμία τεκμηρίωση.

Το ψεύτικο επιχείρημα είναι ότι δήθεν βάζουν ένα ανάκτορο από κάθε νομό και από το Λασίθι είναι το ανάκτορο της Ζάκρου. Φυσικά και δεν ισχύει, γιατί από το Ηράκλειο είναι τρία (Κνωσός, Φαιστός, Μάλια).

Έτσι λοιπόν ο Πετράς το διαχρονικότερο ανακτορικό σύνολο της Κρήτης μετά την Κνωσό με τα 3.000 χρόνια ιστορίας της Σητείας δεν περιλαμβάνεται στη λίστα των ανακτόρων που κατέθεσε η κ. Μενδώνη στην  UNESCO.