Ροή Ειδήσεων

Κιλκισίου Βαρθολομαίος: ''Να έχουμε πάντα την ετοιμότητα και την εγρήγορση να παραδώσουμε την ψυχή μας στο Θεό...''



Της Ακολουθίας των Α' Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο χοροστάτησε το εσπέρας της Παρασκευής 3 Μαρτίου 2023 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίος, στον περικαλλή Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κιλκίς.

Στην κατανυκτική Ακολουθία που υμνείται το ιερό πρόσωπο της Υπερευλογημένης Θεοτόκου τον Σεβασμιώτατο πλαισίωσαν ο Προϊστάμενος του προαναφερθέντος Ιερού Ναού Παν. Αρχιμ. Νικόλαος Ταλζίγιε, ο Εφημέριος π. Χριστοφόρος Μουγίγκο, ο Αρχιδιάκονος π. Φιλόθεος Τσαμπαζάκης και ο Διάκονος του Ναού π. Κωνσταντίνος Βύρος ενώ οι Κιλκισιώτες υπερεπλήρωσαν το Παλάδιο της Παναγίας για να χαιρετήσουν την Κυρία Θεοτόκο και να καταθέσουν τα δάκρυά τους στην Ιερή της Εικόνα.

Στη σκιά της εθνικής τραγωδίας από το πολύνεκρο δυστύχημα στα αιματοβαμμένα Τέμπη η προσευχή και η περισυλλογή κυριάρχησε στη σκέψη όλων, στρεφόμενοι προς την Παναγία την πονολύτρια, εκζητούντες την παρηγορία και τη σκέπη της.

Στην περιεκτική προσλαλιά του ο σεπτός Ποιμενάρχης του Κιλκίς με αφορμή την ακροστιχίδα "...Χαίρε, γέφυρα μετάγουσα τους εκ γης προς ουρανόν..." που εψάλη στην Α' Στάση των Χαιρετισμών έστρεψε τη σκέψη όλων στους αδελφούς μας που χάθηκαν στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, σκέψη που συνοδεύεται από θαλπωρή ψυχής και προσευχητική τρυφερότητα. Παρακαλούμε θερμά, είπε, αυτές οι ψυχές που διήλθαν από την γέφυρα αυτή στην αιωνιότητα να έχουν ως προστάτιδα, μεσίτρια και οδηγό την Υπεραγία Θεοτόκο.

"...Σήμερα, στρέφοντας την σκέψη και την προσοχή μας σε αυτές τις ψυχές, οφείλουμε όλοι ως Χριστιανοί Ορθόδοξοι που έχουμε την πίστη στον Αναστάντα Κύριο, να μην έχουμε την περισυλλογή της απογνώσεως αλλά αυτή της πνευματικής οικοδομής. Διότι πρέπει να είμαστε πάντοτε έτοιμοι για το αναπάντεχο και το απροσδόκητο, να έχουμε πάντα την ετοιμότητα και την εγρήγορση να παραδώσουμε την ψυχή μας στο Θεό.

Σήμερα, στρεφόμαστε στην Κυρία Θεοτόκο και προσευχόμαστε με όλη τη δύναμη της καρδιάς μας σε Εκείνη για να αγκαλιάσει στοργικά, να ευλογεί και να χαριτώνει όλο τον κόσμο, τους θερμούς την πίστη και τους ολιγόπιστους, αυτούς που βρίσκονται κοντά αλλά και μακριά από τον Θεό, αυτούς που βρίσκονται στο φως και αυτούς που παλεύουν με το σκοτάδι. Την παρακαλούμε να βαδίσουμε την γέφυρα αυτή που αποτέλεσε η ίδια και να μας δώσει μια ευκαιρία να φέρουμε τα βήματά μας κοντά στο φως, στην δικαιοσύνη και στην αλήθεια του Χριστού" είπε χαρακτηριστικά.

Ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ακόμη ότι όλοι αναζητούμε την αλήθεια αλλά πολλές φορές δεν είμαστε αληθινοί με την αλήθεια που μας ταιριάζει. Αυτήν την αμαρτία μας, την αναληθεία μας, δηλαδή, και το ψεύδος ας το εξομολογηθούμε και ας ζητήσουμε από την Παναγία μας να μας ανταποδώσει μέσα από τους χαιρετισμούς που Της απευθύναμε τη χαρά και την αλήθεια στη ζωή μας, μία αλήθεια που θα εκπέμπουμε με τον τρόπο της ζωής μας. Την γέφυρα αυτή ας κρατήσουμε καθόλη τη διάρκεια της ύπαρξης μας, το τέλος της οποίας δεν γνωρίζουμε αλλά μπορούμε να πραγματώσουμε το πως θα είναι αυτή. Αν είναι χαριτωμένη, ευλογημένη, θεάρεστη, καθάρια από την αλήθεια του Θεού τότε δικαιωματικά θα βαδίσουμε αυτήν την γέφυρα που η Παναγία μας προεικονίζει.

Κατέκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας ότι Στάδιο των αρετών της Σαρακοστής άνοιξε, ένα στάδιο αναβαπτισμού του εαυτού μας στην αλήθεια του Χριστού. Ας αγωνιστούμε όλοι σ' αυτό έχοντας ισχυρό βοηθό την Παναγία μας.

Χρήστος Καναρόπουλος στην Romfea.gr