Ροή Ειδήσεων

Το «νέο Ελληνικό» στο Σχιστό τους μάρανε. Ο Ιερώνυμος κάνει «την πάπια» και ο Μητσοτάκης «το παγώνι» για το Τάμα του Έθνους τη στιγμή που και οι σχισματικοί Σκοπιανοί «μας έβαλαν τα γυαλιά»

Κανονικά ως τίτλο έπρεπε να βάλουμε " Αρχιεπισκόποι «λούφαξαν» μαζί και Πρωθυπουργοί «κιότεψαν» " αλλά σκεφτήκαμε πως τα δημόσια πρόσωπα στα οποία αναφερόμαστε είναι σήμερα αυτά που καθορίζουν την ελληνική πραγματικότητα οπότε δικαίως υπενθυμίζουμε για αυτούς τα εξής:

Τον Μάρτιο του 2017 για το θέμα του Τάματος του Έθνους, ήτοι την «υπόσχεση» που είχε δώσει το 1829 η Εθνοσυνέλευση του Άργους σχετικά με την ανέγερση ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα, ως ένδειξη ευγνωμοσύνης στο Θεό για την βοήθειά του στην επιτυχία της Επανάστασης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στα πλαίσια της παρουσίασης του Τόμου του Δ’ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα «Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Διαφωτισμός» από την Ειδική Συνοδική Επιτροπή Πολιτιστικής Ταυτότητας υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «φέρουμε στην πλάτη μας ένα μεγάλο βάρος και οι κατά καιρούς κυβερνήσεις. Συγκεντρώθηκε από έρανο ένα μεγάλο ποσό γι΄ αυτό το θέμα (435 εκατομμύρια δραχμές) και αυτά δεν ξέρουμε αν υπάρχουν, που είναι και αν έχουν δαπανηθεί».

Ένα μήνα πρίν (Φεβρουάριος 2017) η πρωτοβουλία βουλευτών της ΝΔ να συνυπογράψουν ερώτηση προς τους τότε υπουργούς Πολιτισμού και Παιδείας για το περίφημο «Τάμα του Εθνους», για την ανέγερση ιερού ναού Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα, η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο αιώνες, προκάλεσε ποικίλα σχόλια περί αναχρονισμού και θρησκοληψίας και ανάγκασε τον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρέμβει. 

Με εντολή του κ. Μητσοτάκη, οι 16 βουλευτές του κόμματος που συνυπέγραφαν την ερώτηση για την εκπλήρωση του «Τάματος του Εθνους περί ανεγέρσεως Ιερού Ναού του Σωτήρος Χριστού στην Αθήνα» απέσυραν την υπογραφή τους. 
Αρχικά την ερώτηση είχαν υπογράψει οι: 
Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Βαγιωνάς, Κωνσταντίνος Βλάσης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, Στέργιος Γιαννάκης, Θανάσης Δαβάκης, Θεόδωρος Καράογλου, Γιώργος Κασαπίδης, Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, Δημήτρης Κυριαζίδης, Γεωργία Μαρτίνου, Ευάγγελος Μπασιάκος, Χρήστος Μπουκώρος, Κατερίνα Παπακώστα, Έλενα Ράπτη και Κωνσταντίνος Σκρέκας. 


Στα Σκόπια, ο ναός «Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης» υποτίθεται ότι θα ξεκινούσε να χτίζεται το 2009, όταν η τότε κυβέρνηση του VMRO-DPMNE παρουσίασε το σχέδιο ανέγερσής του. 

Μετά από δημόσιες αντιδράσεις, διαμαρτυρίες και αιτήματα για αμοιβαία ανέγερση τζαμιού στην πλατεία των Σκοπίων, προτάθηκε η σημερινή θέση του ναού, στον προαύλιο χώρο του Οίκου των Όπλων. 

[Σημειωτέον σε σύνολο 2.200.000 κατοίκων, οι Ορθόδοξοι (Σκοπιανοί, Βούλγαροι, Σέρβοι, Έλληνες - Βλαχόφωνοι - Σαρακατσαναίοι-) ανέρχονται σε 1.600.000. Οι υπόλοιποι, ανερχόμενοι σε 600.000 είναι Μουσουλμάνοι (Αλβανοί, Τούρκοι, Ρώμοι). Υπάρχουν ακόμη 10.000 Καθολικοί-Ουνίτες, οι οποίοι κατοικούν στις πόλεις Σκόπια, Στρώμνιτσα, Γευγελή και Μπόγνταντσι].

Η κατασκευή του ναού ξεκίνησε το 2012, αλλά σταμάτησε αφού άρχισαν να συσσωρεύονται χρέη. 

Πριν από λιγότερο δύο χρόνια, τον Σεπτέμβριο του 2021, το νοσοκομείο «Ρεμέδικα» υποστήριξε ότι θα αναλάβει το χρέος των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ.

Ιδιοκτήτης του οικοπέδου 2.230 τετραγωνικών μέτρων όπου χτίζεται ο ναός, είναι η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων. Το οικόπεδο αγοράστηκε το 2012 με απευθείας συμφωνία με το κράτος.

Η εκκλησία ήταν ιδέα και επιθυμία του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι και του VMRO-DPMNE.