Ροή Ειδήσεων

Εορτή του Αγίου Αλεξίου στην Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου Σιδηροκάστρου Σερρών

 

Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου εορτάζεται κάθε χρόνο με εκκλησιαστική τάξη, λαμπρότητα και σύμφωνα με το αγιορείτικο τυπικό η μνήμη του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Αλεξίου, του ανθρώπου του Θεού.

Έτσι και φέτος, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίου, και συλλειτουργούντων του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Λευκουπόλεως κ. Πολυκάρπου από την αδελφή Εκκλησία της Βουλγαρίας και του οικείου Ποιμενάρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κ. Μακαρίου.

Παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας και Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, Ιερείς και Διάκονοι από τις όμορες και γειτονικές Μητροπόλεις, Μοναχοί του Αγίου Όρους, ο Βουλευτής Σερρών κ. Θεόφιλος Λεονταρίδης και αρκετοί χριστιανοί.

Όλοι προσέτρεξαν για να εορτάσουν την μνήμη του Αγίου Αλεξίου με λαμπρότητα, αλλά και με κατάνυξη, έτσι όπως ορίζει η πένθιμη περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που διανύουμε, και της πνευματικής προετοιμασίας για το Πάσχα.

Ιδιαιτέρως όμως όλοι, κληρικοί και λαϊκοί, έσπευσαν στην Ιερά Μονή του Ακριτοχωρίου για να ευχηθούν στον Πανοσιολογιώτατο Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Όρους, Γέροντα Αλέξιο, ο οποίος καθοδηγεί πνευματικά την αδελφότητα του Ακριτοχωρίου ως κτήτορας και πνευματικός πατέρας.

Πατέρας όχι μόνον των ψυχών που μονάζουν και ασκούνται εκεί κάτω από τα πτερύγια και τη σκέπη της ανοιχτής του αγκαλιάς και της μεγάλης πατρικής του καρδιάς, αλλά και όλων εκείνων των προσκυνητών που επί πολλά συναπτά έτη βρίσκουν στο πετραχήλι του την συγχώρηση, την μακροθυμία, την υπομονή, την παρηγοριά, την ανακούφιση, την ελπίδα και την αγάπη.

Πατέρας όλων αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας στερήθηκαν το πατρικό του χαμόγελο και τον παρηγορητικό και φέρελπι λόγο του, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων αλλά και του φόβου που σκόρπισε η μάστιγα του κορονοϊού.

Όλες τις αρετές του Γέροντος Αλεξίου υπογράμμισε με ενάργεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο οποίος κήρυξε και τον Θείο Λόγο, υπογραμμίζοντας την αγάπη που τρέφει ο Γέροντας για τους ανθρώπους, κυρίως δε για το Μοναχισμό.

Παρόμοια αγαθά αισθήματα εξέφρασσε και ο επιχώριος Μητροπολίτης Σιδηροκάστρου κ. Μακάριος λέγοντας σχετικά: «Ο Γέροντας Αλέξιος εμπνέει με τη στάση και το παράδειγμά του και αυτό το μαρτυρούν οι καρποί των πνευματικών του κόπων και μόχθων, ένας εκ των οποίων είναι και η Ιερά Μονή του Τιμίου Προδρόμου Ακριτοχωρίου, ένα λίκνο δηλαδή πνευματικού αναβαπτισμού, ένας πνευματικός οργανισμός, τα κύτταρα του οποίου είναι οι μοναχές μας, οι ακούραστες μοναχές μας που καθημερινά προσεύχονται για όλους μας και αναπαύουν όλους μας».

Υπογράμμισε ιδιαιτέρως ο Σεβασμιώτατος την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του και στον Γέροντα, αλλά και στην κατά πάντα πρόθυμη Γερόντισσα Ιακώβη, η οποία δεν κουράζεται ποτέ να αγκαλιάζει ως μητέρα πνευματική τις μοναχές και να αφουγκράζεται τις σκέψεις, τα βάσανα και τους προβληματισμούς των προσκυνητών που την προσεγγίζουν για να λάβουν την ευχή της.

«Η πολυετής αγαστή συνεργασία και αγάπη είναι δεδομένη και αυτός ο πνευματικός δεσμός οπωσδήποτε ωφελεί τους κατοίκους της τοπικής κοινωνίας του Ακριτοχωρίου αλλά και το πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως Σιδηροκάστρου», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Εμφανώς συγκινημένος ο Γέροντας, ευχαρίστησε και τους Σεβασμιωτάτους για την αγάπη τους, και τους Πατέρες που ήρθαν συνεορταστές και συνδαιτημόνες στην πνευματική τράπεζα της Θείας Λειτουργίας των Προηγιασμένων Δώρων με αφορμή την ονομαστική του εορτή, και όλους τους ευλαβείς προσκυνητές που ήρθαν για να τιμήσουν και τον Άγιο Αλέξιο, αλλά και το Μοναστήρι.

Πηγή: Romfea.gr