Το γερμανικό σχολείο που τα παιδιά έχουν διακοπές όταν θέλουν
Το Πανεπιστημιακό Σχολείο της Δρέσδης είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που είναι μοναδικό στη Γερμανία. Αντί για μετωπική διδασκαλία, οι μαθητές εδώ μαθαίνουν με projects και εργαστήρια, σε όλες τις τάξεις και τα μαθήματα.
Στο πανεπιστημιακό σχολείο δεν υπάρχουν αυστηρές διατάξεις καθισμάτων, καθηγητές που δίνουν διάλεξη ή μαθήματα.
Οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς υποτίθεται ότι επωφελούνται από αυτή την ελευθερία και την ευελιξία – ακόμη και εκτός σχολικού ωραρίου.
40 ημέρες άδεια για τους μαθητές
“Οι μαθητές και οι καθηγητές δεν έχουν πλέον διακοπές, αλλά παίρνουν άδεια”, εξηγεί το σχολείο στην ιστοσελίδα του.
“Η ιδέα είναι ότι οι μαθητές έχουν λίγο περισσότερες από 40 ημέρες διακοπών, τις οποίες μπορούν να καθορίζουν ελεύθερα”, δήλωσε στο MDR η Anke Langner, καθηγήτρια εκπαιδευτικών επιστημών.
Η Langner συνοδεύει επιστημονικά τη σχολική δοκιμή και είναι καθηγήτρια με έμφαση στην “εκπαίδευση χωρίς αποκλεισμούς” από το 2014.
Κατά τον ατομικό σχεδιασμό, οι μαθητές πρέπει να κάνουν τουλάχιστον δύο διακοπές δύο εβδομάδων ή μία τριών εβδομάδων κάθε φορά.
“Το υπόβαθρο είναι ότι τα παιδιά και οι νέοι χρειάζονται διαφορετικό χρόνο για να μάθουν.
Γνωρίζουμε από μελέτες ότι ειδικά οι μαθητές από κοινωνικοοικονομικά μειονεκτούσες οικογένειες χάνουν το μεγαλύτερο μέρος όσων έχουν μάθει κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών έξι εβδομάδων”, λέει η Langner.
Το υποχρεωτικό διάλειμμα αρκετών εβδομάδων έχει επίσης ως στόχο να διασφαλίσει ότι τα παιδιά θα ανακάμψουν.
Ενώ σε ορισμένα σχολεία οι εργασίες των διακοπών και το διάβασμα είναι στην ημερήσια διάταξη, στο σχολείο της Δρέσδης οι διακοπές σημαίνουν στην πραγματικότητα διάλειμμα.
“Αυτή η περίοδος είναι επίσης πραγματικά ελεύθερη σε εμάς, δεν υπάρχουν βιβλία που πρέπει να διαβαστούν ή άλλες εργασίες”.
Οι μαθητές μπορούν να προγραμματίζουν μέσω ενός λογισμικού διαχείρισης. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία επιπλέον εργασία για το σχολείο, εξηγεί η Langner.
Ο προγραμματισμός διακοπών και έργων στη Δρέσδη γίνεται ψηφιακά. Οι μαθητές κλείνουν τις διακοπές τους στην αρχή της σχολικής χρονιάς, εξηγεί το σχολείο στην ιστοσελίδα του.
Αφού ζητηθούν οι άδειες των μαθητών, προγραμματίζονται τα προγράμματα έργων και οι αναθέσεις καθηγητών.
Οι μαθητές παίρνουν πολύ λίγες άδειες
Μέχρι την ηλικία των 16 ετών, οι γονείς καταχωρούν τον χρόνο άδειας για τα παιδιά τους. Για ορισμένους γονείς, ωστόσο, ο προγραμματισμός των διακοπών αποδεικνύεται πιο δύσκολος από ό,τι αναμενόταν.
Παραδόξως, το σχολείο διαπίστωσε ότι κάποιοι δεν είχαν κλείσει αρκετές διακοπές, μας λέει η Langner.
“Νομίζω ότι θα χρειαστούμε άλλα τρία χρόνια για να καταφέρουμε να χειριστούμε πραγματικά καλά τις ημέρες διακοπών κατά διακριτική ευχέρεια”.