Η παραχώρηση του Ι.Ν.Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως παρουσία του "πράσινου" billionaire εφοπλιστή. Οι δωρεές του σε ναούς στη γειτονιά της Ριζάρη και η εξέλιξη ενός κακουργήματος με παράγοντες της Εκκλησίας που ποτέ δεν μάθαμε
Ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στην ιστορία του χώρου, όπου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου, τονίζοντας πως ήταν κτήμα της Μονής Πετράκη, το οποίο δώρισε στην Ελεήμονα Εταιρεία Αθηνών Γηροκομείο-Πτωχοκομείο.
Συνεχάρη την οικογένεια Πατέρα για την ανακαίνιση του ναού (που σύμφωνα με την ιστοσελίδα tovima.gr και ημερομηνία ανάρτησης 25/11/2008 οι εργασίες ανακαίνισης ότι είχαν ολοκληρωθεί με χορηγία 300.000 ευρώ ενώ ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2008) αλλά και όλους τους ευεργέτες.
«Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να έχει και το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, ως Μητέρα Εκκλησία, ένα κομμάτι δικό του, που να συμβολίζει την ενότητα και τις αδελφικές σχέσεις» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος.
Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, ευχαρίστησε ιδιαιτέρως, για την μεγάλη και ιστορική αυτή πράξη, τον Αρχιεπίσκοπο και σημείωσε ότι «ο Μακαριώτατος έκανε κάτι το οποίο δεν έχει γίνει για διακόσια χρόνια, προσέφερε θυσιαστήριο στην Αρχιεπισκοπή για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έγραψε και γράφει ιστορία».
Από την πλευρά του ο κ. Νικόλας Πατέρας σημείωσε ότι αισθάνεται μεγάλη τιμή που ο Θεός τον αξίωσε να ανακαινίσει τον ναό του Αγίου Νικολάου. Την χαρά του εξέφρασε και ο πρόεδρος της Εταιρείας κ. Σπύρος Χαμακιώτης.
Παρέστησαν, επίσης, συνεργάτες και εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Δήμου Αθηναίων και της Ελεήμονος Εταιρείας.
Ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών βρίσκεται επί της Λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και Πλουτάρχου ανηγέρθη στο έτος 1876 στο εσωτερικό του περιβόλου του Πτωχοκομείου Αθηνών, με βάση σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου και σχετική δωρεά του Ανδρέα Συγγρού.
Πρόκειται για έναν ναό ρυθμού σταυροειδούς μετά τρούλου με εμφανή αργολιθοδομή, πλίνθινο διάκοσμο και αξιόλογες αναλογίες, οι οποίες διαπνέονται από «αισθητικήν συγκίνησιν» και οι οποίες την κατατάσσουν από πλευράς ρυθμού στον Νεοβυζαντινό ρυθμό.
Η χορηγία Νικόλα Πατέρα για την ανακαίνιση του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που βρίσκεται στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός.
Ο Ιερός Ναός του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» χτίστηκε με δαπάνη και φροντίδα της βασίλισσας Όλγας. Στις 25 Μαρτίου 1912 ετέθη ο θεμέλιος λίθος και στις 25 Μαρτίου 1913 έγινε η πρώτη Θεία Λειτουργία. Τις εικόνες του τέμπλου αγιογράφησε η Όλγα Προσαλέντη, κόρη του γνωστού Κερκυραίου ζωγράφου Αιμίλιου Προσαλέντη. Στο Ναό του νοσοκομείου υπηρέτησαν ως εφημέριοι σημαίνουσες εκκλησιαστικές προσωπικότητες.
Από το 1912 μέχρι το 2022 υπολογίζεται ότι 4.000.000 συμπολίτες μας έχουν ανάψει ένα κερί και έχουν ζητήσει την βοήθεια της Παναγίας μέσα από αυτήν την εκκλησία που βρίσκεται στον περιβάλλοντα χώρο του Θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός».
Ο κ. Πατέρας έκανε δωρεά στη μνήμη της αδερφής του, Μαρίας και στον αγιασμό που έγινε στον ανακαινισμένο Ναό στις 13 Ιανουαρίου 2023 – παρουσία του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου – παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και σχεδόν σύσσωμο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του “Ευαγγελισμού”.
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τίμησε το Νικόλα Πατέρα με τον Τίμιο Σταυρό και συνεχάρη τον άλλοτε ηγέτη της διοίκησης του Παναθηναϊκού για την προσφορά του στην Εκκλησία και στο κοινωνικό σύνολο υπογραμμίζοντας ότι αυτός ακολουθεί μία μεγάλη παράδοση ευεργεσιών της οικογενείας του, την οποία και ευχήθηκε να συνεχίσουν και τα παιδιά του.
Τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος, αφού επισήμανε ότι και το Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπως και τα περισσότερα Νοσοκομεία των Αθηνών ανεγέρθηκαν σε εκτάσεις που δώρισε στην Πολιτεία η Εκκλησία και δη η Ιερά Μονή Ασωμάτων Πετράκη τόνισε ότι αυτό που απαιτεί η σημερινή εποχή είναι ενότητα, σύμπραξη και συναλληλία όλων των θεσμών και όλων των φορέων του Έθνους και όλων των ευεργετών επ’ ωφελεία του ελληνικού λαού.
Κατηγορούμενοι για κακούργημα ο Νικόλας Πατέρας και παράγοντες της εκκλησίας. Τι απέγινε αυτή η ιστορία;
Ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας ήταν -σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα- αυτός που κατόρθωσε τελικά να γίνει ιδιοκτήτης ενός οικοπέδου 2.3 χιλιάδων τ.μ. στη Βουλιαγμένη, αντί ποσού αξίας μόλις 6 εκατ. ευρώ, ωστόσο μετά από καταγγελίες που προέκυψαν για το deal, η υπόθεση πέρασε στα χέρια της δικαιοσύνης.
Στο δημοσίευμα τονίζεται μεταξύ άλλων ότι «το Σώμα Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης ήταν αυτό που ανέλαβε τη διερεύνηση των συνθηκών, κάτω από τις οποίες πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή, κατόπιν σχετικής εντολής του Εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση».
Τα δε ευρήματα των ελεγκτών ήταν τέτοια που προκάλεσαν την άμεση ενεργοποίηση της ανακριτικής διαδικασίας, η οποία οδήγησε τον εισαγγελέα στην άσκηση ποινικών διώξεων κακουργηματικού χαρακτήρα, τόσο κατά του εφοπλιστή Νικόλα Πατέρα, όσο και εναντίον παραγόντων της εκκλησίας που συμμετείχαν στην Εκκλησιαστική Κεντρική Υπηρεσία Οικονομικών (ΕΚΥΟ), με απόφαση της οποίας στις 11/3/2009, ενέκρινε την πώληση οικοπέδου 2.331,27 τ.μ. αντί του ποσού των 6 εκατομμυρίων ευρώ τοις μετρητοίς...».
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί και που προκάλεσε και την παρέμβαση της δικαιοσύνης, δεν είναι άλλο από το ιστορικό της μεταβίβασης των δύο οικοπέδων, που αρχικά είχαν δοθεί με αντιπαροχή -όπως τονίζεται στο δημοσίευμα- στις εταιρείας «Α. Κουρτέσης και Σία Ο.Ε.», «Αθ. Σακελλαρίου και Σία Ε.Ε.», ώστε εκείνες να προχωρήσουν στην ανέγερση γραφείων.
Χαρακτηριστικά είναι όσα αναφέρονται στο ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο οι δύο εταιρείες κατέθεσαν φάκελο άδειας οικοδομής στο αρμόδιο πολεοδομικό γραφείο του Δήμου Βουλιαγμένης. Το 1999 με απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ, ορίζεται πως αρμόδια για την έκδοση της αιτούμενης άδειας, είναι η νομαρχία Ανατολικής Αττικής, η οποία και διαβίβασε τον σχετικό φάκελο προς το πολεοδομικό γραφείο Μπακόπουλου το οποίο και προχώρησε τελικώς στην έκδοση των αδειών.
Εργασίες, ωστόσο, δεν ξεκίνησαν καθώς αναβλήθηκαν για άλλη μια φορά, λόγω επικείμενης τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου Βουλιαγμένης. Μάλιστα, εν όψει αυτής, αναθεωρούνται οι άδειες το 2003 και τελικά ξεκινούν οι εργασίες, οι οποίες όμως σταμάτησαν σχεδόν άμεσα, λόγω αναστολής τους από τον Δήμο Βουλιαγμένης που προσέφυγε στο ΣτΕ που κύρωσε την αναθεώρηση του ρυμοτομικού σχεδίου.
Πέντε χρόνια μετά και ενώ η υπόθεση έχει «παγώσει» και συγκεκριμένα στις 4/1/2008 φέρεται στο δημοσίευμα να εμφανίζεται ο εφοπλιστής Νικόλας Πατέρας, ο οποίος και προτείνει στην Εκκλησία να του δοθεί η αντιπαροχή του οικοπέδου των 2,3 στρεμμάτων, να κρατήσει η Εκκλησία το έτερο και να καλυφθεί η οικονομική διαφορά με την καταβολή μετρητών ή με τη μεταβίβαση στην Εκκλησία διαμερίσματος ιδιοκτησίας του εφοπλιστή επί της Βασιλίσσης Σοφίας, αξίας 2 εκατ. Ευρώ.
Παράλληλα, φέρεται να πρότεινε να παραιτηθεί η Εκκλησία από την αγωγή που είχε καταθέσει κατά του Δήμου Βουλιαγμένης στις 16-2-2001 και να καλύψει ο ίδιος τα έξοδα που θα απαιτηθούν για τις προτάσεις του.
Τελικά, η επιτροπή (ΕΚΥΟ) αποφασίζει την εκποίηση προς τον Νικόλα Πατέρα όχι μόνο του οικοπέδου έκτασης 2,3 στρεμμάτων αλλά και του δεύτερου, έκτασης 1,25 στρεμμάτων, αντί του ποσού των 8 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ παραιτείται και από την αγωγή κατά του δήμου Βουλιαγμένης.
Και με δεύτερη απόφαση, μετά από νέα συνεδρίαση της στις 11-3-2009 η ΕΚΥΟ, λόγω της... απρόοπτης μεταβολής συνθηκών στην ελληνική και παγκόσμια οικονομία, φέρεται να αλλάζει το τίμημα στα 6 εκατομμύρια ευρώ τοις μετρητοίς, στην πρότασή της προς τον Νικόλα Πατέρα, για το εκκλησιαστικό οικόπεδο των 2.331,27 τ.μ.
Η ανάπλασή στο Πάρκο Ριζάρη στη μνήμη του Διαμαντή Πατέρα και υπό κατασκευή γραμμή 4 του μετρό (Άλσος Βεΐκου - Γουδή)
Ήταν Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2010, όταν με τη γενναιόδωρη χορηγία του Κοινωφελούς Ιδρύματος “ΝΙΚΟΛΑΣ Δ. ΠΑΤΕΡΑΣ” και των ανθρώπων του Δήμου της Αθήνας, ένα πανέμορφο πάρκο 15 περίπου στρεμμάτων άνοιξε τις πόρτες του, στους συμπολίτες και τους επισκέπτες της πόλης μας.Στο πάρκο της Ριζαρείου φυτεύτηκαν 10.000 τ.μ. πρασίνου με 98 δέντρα, 406 θάμνους, 9.000 τ.μ. χλοοτάπητα, διαμορφώθηκαν διάδρομοι περιπάτου σε 3.000 τ.μ. και φωταγωγήθηκε το σύνολο του πάρκου με 130 φωτιστικά.
Τοποθετήθηκαν τρία πανέμορφα γλυπτά της ιδιοκτησίας του Δήμου Αθηναίων,
(«Μαζικοποίηση» – γλύπτη Γ. Λάμπρου,
«Πλαστικό Όραμα» – γλύπτη Γ. Καλακαλά και
«Σύνθεση» – γλύπτη Χ. Καπράλου).
Αναμνηστική στήλη εις μνήμη Διαμαντή Ν. Πατέρα για την ανάπλαση του πάρκου.
Δεκατρία χρόνια μετά ο Νίκος Πατέρας χρειάστηκε να προσφύγει στο ΣτΕ (Μάιος 2022) σε μία προσπάθεια να διασώσει τα 230 δέντρα που απειλεί να καταβροχθίσει η Γραμμή 4 του Μετρό ενώ όπως υποστηρίζει ο εφοπλιστής υπάρχει εναλλακτική λύση η οποία δεν καταστρέφει το πράσινο...