Ροή Ειδήσεων

Νικαίας Αλέξιος: «Ο Ιερέας πρέπει να έχει επιείκεια και ενάρετο βίο»



Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε σήμερα, Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022 η μνήμη του Αγίου Σπυρίδωνος του Θαυματουργού, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου στο Αιγάλεω.

Στην Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος, πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Πρωτοπρ. Δικαίο Παπαδόδημα και τους Εφημερίους π. Γεράσιμο Γκουντρουμπή, π. Στέφανο Βερύκοκο, π. Θεόδωρο Μητρόπουλο και κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος τέλεσε σε κλίμα συγκίνησης την σε Πρεσβύτερο χειροτονία του Διακόνου Στεφάνου Φελλά, έγγαμου, κατηχητού και ιεροψάλτου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος αναφέρθηκε στον βίο και τα θαύματα του Αγίου Σπυρίδωνος.

«Ο Θαυματουργός Άγιος Σπυρίδων και μετά την κοίμησή του δεν σταμάτησε να θαυματουργεί μέχρι και σήμερα, γιατί το άγιο λείψανό του αποτελεί για τους Κερκυραίους και για ολόκληρη την Ελλάδα θησαυρό ανεκτίμητο και πηγή θησαυρισμάτων ανεξάντλητο» - ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξιος.

«Καθήκον μας να μιμηθούμε τις αρετές του Αγίου Σπυρίδωνος, την άκρα του ταπείνωση, την ζωντανή του πίστη, την άοκνη προσπάθεια για την επικράτηση του θελήματος του θεού στη γη» - πρόσθεσε ο Σεβασμιώτατος.

«Ας πάρουμε κι εμείς στα χέρια μας την σκυτάλη και ας τρέξουμε στο στάδιο των πνευματικών αγώνων για να επιτύχουμε την νίκη κατά της αμαρτίας και να λάβουμε τον στέφανο της αρετής και το βραβείο της αγιότητος» - τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλέξιος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του προς τον νέο Πρεσβύτερο π. Στέφανο του απηύθυνε πατρικές συμβουλές και αναφέρθηκε στο Μυστήριο της Ιερωσύνης.

«Η Ιερωσύνη έχει πνευματική ωραιότητα. Το Πανάγιο Πνεύμα είναι εκείνο που καθιστά τους Ιερείς της Εκκλησίας. Τίποτα δεν γίνεται στην Εκκλησία χωρίς τους ιερείς. Ο Ιερεύς καθίσταται συνεχιστής του έργου των Αγίων Αποστόλων. Η Ιερωσύνη είναι υψηλοτέρα σε πνευματική αξία από κάθε άλλη επίγεια εξουσία και αρχή. Ο Ιερέας πρέπει να ειρηνεύει το ποίμνιό του, να έχει επιείκεια, να έχει το φρόνημα της δικαιοσύνης, να έχει ευλαβή και ενάρετο βίο, να είναι φιλακόλουθος και να έχει ιερατικό ήθος» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος συνεχάρη τον Προϊστάμενο του Ναού π. Δικαίο Παπαδόδημα και τους συνεφημερίους του για το έργο τους στην ενορία και για τις εργασίες αποκατάστασης των Αγιογραφιών.

Από την πλευρά του ο π. Δικαίος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Νικαίας κ. Αλέξιο που λάμπρυνε με την παρουσία του την φετινή πανήγυρη και τόνισε χαρακτηριστικά: «Σεβασμιώτατε, να ζούμε τους καρπούς της Ιερωσύνης μέσα από την αγάπη σας».

Τέλος να σημειωθεί ότι τους ύμνους έψαλαν πολυμελείς βυζαντινοί χοροί υπό τη διεύθυνση του Άρχοντα Δομέστικου της Μ.τ.Χ.Ε Δημοσθένη Παϊκόπουλου και του Λαμπαδάριου Ιωάννη Γαβαλάκη.

ΠΗΓΉ, κ. Θάνος Θανόπουλος