Ροή Ειδήσεων

Η Ρωσική Εκκλησία έβαλε «πάγο» σε δεκαεννέα Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας για το Ουκρανικό (όλα τα ονόματα)

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα έχει διευρυνθεί η λίστα του “εμπάργκο” σε Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδας από την Ρωσική Εκκλησία.

Ο πρώτος κατάλογος με “ανεπιθύμητες ” εκκλησίες δημοσιεύτηκε από τη Ρωσική Εκκλησία στις 17 Οκτωβρίου 2019, αμέσως μετά την αναγνώριση από την Εκκλησία της Ελλάδας του Ουκρανικού κακοκέφαλου και περιελάμβανε την Αρχιεπισκοπή Αθηνών και τις Μητροπόλεις Λαγκαδά, Βεροίας, Άρτης, Τρίκκης και Σταγών και Δημητριάδος. 

Η πρώτη εκείνη λίστα επικαιροποιήθηκε από την Ρωσική Εκκλησία στις αρχές Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους με τους “ακοινώνητους” Επισκόπους  να ανέρχονται πλέον σε 19, οι οποίοι είναι οι εξής: 

Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελεήμονας.

Μητροπολίτης Άρτης κ. Καλλίνικος.

Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος.

Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος.

Μητροπολίτης Φωκίδος κ. Θεόκτιστος.

Μητροπολίτης Ζακύνθου Διονύσιος.

Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος.

Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονας.

Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.

Μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονας.

Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος.

Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός.

Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος.

Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος.

Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος.

Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος.

Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

(Άραγε ο νέος δεσπότης Λαγκαδά τους διέφυγε στη δεύτερη λιστα; Συμπεριλαμβανόταν πάντως η Μητρόπολη Λαγκαδά στην πρώτη λίστα και ο νέος Μητροπολίτης Λαγκαδά Πλάτων συμπροσευχήθηκε με τον Ουκρανό ψευδεπίσκοπο Ντραμπίνκο).

Τη νέα αυτή λίστα έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη, 8 Νοεμβρίου, η Ρωσική Εκκλησία διά Εγκυκλίου την οποία υπογράφει ο Μητροπολίτης Βοσκρεσένσκ κ. Διονύσιος, υπεύθυνος υποθέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, και αναφέρει προς τους Επισκόπους ότι με τους δεκαεννέα Μητροπολίτες της Εκκλησίας της Ελλάδας σταματούν την ευχαριστιακή σχέση γιατί συλλειτούργησαν με Επισκόπους της παρανόμως αναγνωρισμένης Εκκλησίας της Ουκρανίας. 

Παράλληλα, στην Εγκύκλιο αναφέρεται ότι δε δίνεται ευλογία για την πραγματοποίηση προσκυνηματικών επισκέψεων στις Μητροπόλεις αυτές.

Συγκεκριμένα ο Μητροπολίτης Διονύσιος αναφέρει τα εξής προς τους Ιεράρχες της Ρωσικής Εκκλησίας: “Σας αποστέλλω έναν ενημερωμένο κατάλογο ιεραρχών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας που επέτρεψαν τις συναναστροφές με Ουκρανούς σχισματικούς, με τους οποίους δεν ευλογείται η προσευχητική και ευχαριστιακή κοινωνία και στην επισκοπή των οποίων δεν ευλογούνται επίσης τα προσκυνήματα. Σας ζητώ να γνωστοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες στους κληρικούς και λαϊκούς της επισκοπής που έχει ανατεθεί στη διοίκησή σας και να ενημερώσετε την ηγεσία των επισκοπικών προσκυνηματικών δομών”.

Δυστυχώς η κρίση στην παγκόσμια Ορθοδοξία βαθαίνει και θα βαθαίνει όσο η αίρεση του Οικουμενισμού μαίνεται ακατάκριτη στο Σώμα της Εκκλησίας. Η αίρεση ως γνωστόν δημιουργεί τα σχίσματα και τις διαιρέσεις. 

Στώμεν καλώς, μέσα στην Αγία Αποτείχιση και στην εν γένει ορθόδοξη, παραδοσιακή, αντιρρητική και ομολογιακή παράταξη της Εκκλησίας μας!