Ροή Ειδήσεων

Εκατοντάδες πιστοί τίμησαν τον Άγιο Ελευθέριο στο Γκύζη


Με εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε σήμερα, Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, επί τη μνήμη του Αγίου Ενδόξου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και της μητρός αυτού Ανθίας, στον ομώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό στο Γκύζη.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμανδρίτη π. Βαρνάβα Θεοχάρη, τον Αναπληρωτή Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ευγένιο Πατζαρίδη, τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Ιωήλ Κωνστάνταρο, τον Διευθυντή του Γραφείου Προσωπικού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Αναστάσιο Βλαβιανό, τον Διευθυντή του Γ.Φ.Τ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Βασίλειο Χαβάτζα, τους εφημερίους του Ναού και πλειάδα κληρικών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Να αναφερθεί ότι στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Ελευθερίου συνέρρευσε πλήθος πιστών, οι οποίοι όπως και κάθε χρόνο έσπευσαν για να τιμήσουν τον προστάτη της ενορίας τους.

Στην προσλαλιά του ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Βαρνάβας εξέφρασε την χαρά του που ο Σεβ. Μητροπολίτης Λαρίσης κ. Ιερώνυμος βρέθηκε σήμερα στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό και λάμπρυνε με την παρουσία του την φετινή πανύγηρη.

«Σεβασμιώτατε εσείς δεν είστε άγνωστος στην ενορία αυτή, είστε σάρξ εκ της σαρκός της ενορίας αυτής, αφού εδώ γεννηθήκατε, εδώ μεγαλώσατε και εδώ ανδρωθήκατε. Πάντοτε χαιρόμαστε που σας έχουμε ανάμεσά μας και μας διδάσκετε με την παρουσία σας» - τόνισε χαρακτηριστικά ο Αρχιμ. Βαρνάβας.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνων για την κανονική άδεια αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου Ιερομάρτυρος Ελευθερίου και μετέφερε τις πατρικές ευχές και ευλογίες του Μακαριωτάτου Ποιμενάρχου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β'.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Λαρίσης αναφέρθηκε στην ιστορικότητα του Ιερού Ναού τονίζοντας χαρακτηριστικά: «50 χρόνια από την βάπτισή μου και 25 χρόνια από την χειροτονία μου σε Διάκονο σε αυτόν τον Ιερό Ναό, το καύχημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής. Σε έναν ναό ο οποίος ήταν πάντα κομβικός στην πνευματική ζωή της Αρχιεπισκοπής».

«Ο Ιερός Ναός ήταν η ενορία που άντεχε την ποικιλία, την πολυσυλλεκτικότητα και πάντοτε διατράνωνε την ενότητα. Και αυτό ενδεχομένως να ήταν και η ευλογία αυτής της ενορίας. Αυτή η ενορία ήταν πάντοτε η ενορία των ποικίλων πνευματικών ρευμάτων, των ανθρώπων που εξέφραζαν πολλούς πνευματικούς χώρους και που ήξεραν να συνυπάρχουν χωρίς να συγκρούονται, χωρίς να καλλιεργούν διαιρέσεις και χωρίς να διεκδικούν μόνο για τον εαυτό τους υπάρχοντας ισοτίμως και αναγνωρίζοντας ο ένας τον άλλον» - συμπλήρωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος μιλώντας για τον Άγιο Ελευθέριο τόνισε: «Όλα τα παράλια των Δυτικών Βαλκανίων είχε στην ποιμαντορία του ο Άγιος Ελευθέριος, περιοχή που μέχρι σήμερα δεν είναι καθόλου εύκολη. Τότε ήταν πολύ δύσκολη διότι κατοικούνταν από πανσπερμία λαών, ήταν τόπος εξορίας πολλών Χριστιανών και έπρεπε να υπάρχει η ποιμαντική μέριμνα. Ο Επίσκοπος Ρώμης έστειλε τον ενθουσιώδη Ελευθέριο να διαποιμάνει αυτή την περιοχή γιατί αυτό ταίριαζε. Ήθελε να καλλιεργήσει τα χαρίσματα του καθενός και κατά τα χαρίσματα να αξιοποιήσει τον καθένα εκεί που του ταιριάζει. Αυτό είναι η παράδοση της Εκκλησίας. Η Εκκλησία αποτελείται από πολλούς που ο καθένας έχει τον ρόλο του».

Ακόμη ο Μητροπολίτης Λαρίσης αναφερόμενος στον σημερινό τρόπο ανατροφής των παιδιών πρόσθεσε: «Σήμερα οι γονείς κοιτούν να τακτοποιήσουν τα παιδιά τους και να τα σπουδάσουν. «Χαλάμε» τα παιδιά μας πολλές φορές γιατί δεν τους βλέπουμε ως ψυχές αλλά ως παραγωγικές μηχανές. Ευλογημένο να προσπαθούμε να «τακτοποιήσουμε» τα παιδιά μας, αλλά εάν αυτό γίνεται χωρίς αρχές και αξίες, αν αυτό γίνεται έξω από τα εκκλησιαστικά πλαίσια, χωρίς εκκλησιαστικό ήθος είναι μάταια όλα. Η Ανθία αγωνίστηκε να φτιάξει έναν Άγιο, πόσοι από εσάς αγωνίζεστε να φτιάξετε έναν Άγιο; Είναι σημαντικό αυτό» - πρόσθεσε ο κ. Ιερώνυμος.

Τέλος να σημειωθεί ότι αύριο, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2022 θα τελεστεί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και το απόγευμα η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους πέριξ του Ιερού Ναού.

Πηγή, ο κ. Θάνος Θανόπουλος