Μητροπολίτης Πάφου: «Πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί το φιλανθρωπικό έργο το οποίο έκανε ο Αρχιεπίσκοπος»
Στο Μεσημέρι και Κάτι φιλοξενήθηκε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ο οποίος μίλησε τόσο για τις αρχιεπισκοπικές εκλογές όσο και για το θέμα των αμβλώσεων, των μεταμοσχεύσεων αλλά και για τους ομοφυλόφιλους.
Μιλώντας για το όραμα του αρχικά είπε ότι θα πρέπει να συνεχιστεί η τοποθέτηση της εκκλησία της Κύπρου δίπλα από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Επιπλέον συμπλήρωσε ότι πρέπει να συνεχιστεί και να επεκταθεί το φιλανθρωπικό έργο το οποίο έκανε ο Αρχιεπίσκοπος.
«Τα τόσα κληροδοτήματα τα οποία ενεργοποιήθηκαν και έδωσαν πολλές υποτροφίες, υπάρχει δυνατότητα επέκτασης, υπάρχουν πολλοί άποροι σήμερα που μπορεί να τους δοθούν υποτροφίες. Υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης της βοήθειας σε ανθρώπους που θέλουν να πάνε στο εξωτερικό για μια εγχείρηση και δεν μπορούν, τα χρήματα της εκκλησίας είναι γι’ αυτό το σκοπό, για την φιλανθρωπία, πρέπει να επεκταθεί αυτός ο ρόλος».
Συνέχισε λέγοντας, «Η Αγία μας Γραφή που γράφτηκε πριν από χρόνια έχει χρονικές αξίες. Αλλά πρέπει να ερμηνευτεί με τον τρόπο που σκέφτεται ο κόσμος. Για παράδειγμα τοποθετούνται κάποιοι ειρωνικά ότι παρεμβαίνει η εκκλησία σε κάποια πράγματα που δεν την ενδιαφέρουν, όπως στις μεταμοσχεύσεις και λέει υπάρχει στην Αγία Γραφή κάτι τέτοιο; Όμως υπάρχουν οι γενικές αρχές μέσα στην Αγία Γραφή το κείμενο της είναι διαχρονικό. Ίσχυε πριν χιλιάδες χρόνια και θα ισχύει και μετά από χιλιάδες χρόνια. Θα εγκύψουμε στην Αγία Γραφή με πολύ πίστη και πολύ προσοχή και να δούμε το θέλημα του Θεού πως εκφράζεται, σε αυτή την εξέλιξη της ζωής και της επιστήμης».
Στη συνέχεια τοποθετήθηκε σε μια σειρά από θέματα.
Αρχικά για τις αμβλώσεις είπε τα εξής: «η θέση της εκκλησίας είναι ότι από τη στιγμή της γονιμοποίησης υπάρχει ο άνθρωπος αφού δεν χρειάζεται άλλο γενετικό υλικό για να αυξηθεί ο άνθρωπος. Επομένως η προστασία της ζωής είναι η θέση της εκκλησίας. Γι’ αυτό και συστήνει η άμβλωση να αποφεύγεται, είναι φόνος για την εκκλησία αλλά προσπαθεί η εκκλησία ανεπιθύμητες τέτοιες εγκυμοσύνες να τις προφυλάξει. Μπορεί να δώσει καταφύγιο σε κάποια κοπέλα, που δεν θέλει το παιδί, να προστατευτεί και κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης να αναλάβει τα έξοδα η εκκλησία και να αναλάβει από την ευθύνη της το παιδί που θα γεννηθεί. Η εκκλησία έκανε ήδη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας αρκετές τέτοιες περιπτώσεις».
Για τις μεταμοσχεύσεις είπε: «Η μεταμόσχευση είναι ευλογία Θεού και πρέπει ο καθένας μας να δεχτεί εφόσον ζούμε για να βοηθηθεί κάποιος συνάνθρωπος μας, εγώ το έκανα. Αυτό που μερικοί δυσανασχετούν για το πότε επέρχεται ο θάνατος η εκκλησία λέει ότι τρεις γιατροί αν μας βεβαιώσουν ότι η πορεία ενός ασθενούς δεν μπορεί να αναστραφεί να καθησυχάζουμε την συνείδηση των συγγενών εκείνου του ανθρώπου και να δώσουν τα όργανα του».
Για τους εμβολιασμούς είπε: «Η επιστήμη προχωρά και λόγω των εμβολιασμών σώθηκαν πολλές ζωές, δεν μπορεί η εκκλησία να αντικαταστήσει την ιατρική».
Ερωτηθείς για τους ομοφυλόφιλους είπε: «για την εκκλησία υπάρχουν δύο φύλα, στέκεται όμως πάντα με πολύ συμπάθεια προς όλους τους ανθρώπους. Αν τυχόν η επιστήμη αποδείξει ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται εκ γενετής τότε οφείλει η εκκλησία να εγκύψει στην Αγία Γραφή και να βρει απαντήσεις».
Σε ερώτηση κατά πόσο ο εκάστοτε Αρχιεπίσκοπος πρέπει να είναι σε κάποιο βαθμό πολιτικός είπε:
«Η εκκλησία της Κύπρου είχε εθναρχικό ρόλο για οκτώ ολόκληρους αιώνες. Όταν δεν ήμασταν ελεύθερο κράτος η εκκλησία είχε τη μόνιμη ευθύνη για την παιδεία του τόπου. Ένα μέρος του τόπου μας είναι υπόδουλο και οφείλουμε να κρατήσουμε αυτόν τον ρόλο συμβουλεύοντας την υπεύθυνη μας κυβέρνηση».
Κλείνοντας αναφερόμενος στις αρχιεπισκοπικές είπε: «Ο λαός έχει το δικαίωμα να στείλει στην Σύνοδο τρεις τους οποίους θεωρεί ότι μπορεί να γίνουν Αρχιεπίσκοποι. Πιστεύω ότι πρέπει να γίνει αλλά ο λαός να προσέξει τις θέσεις τους με τρόπο νηφάλιο, στην εκκλησία δεν χρειάζονται αντιπαραθέσεις.
Η Ιερά Σύνοδος έχει το δικαίωμα να επιλέξει ένα από τους τρεις γιατί με αυτόν θα συνεργαστεί. Να εκλέξει εκείνον που θα συνεργαστεί καλύτερα».
Ερωτηθείς αν ο πρώτος του λαού πρέπει να είναι Αρχιεπίσκοπος είπε: «ασφαλέστατα όχι δεν είναι αυτό το νόημα του καταστατικού. Αν ήταν έτσι θα έλεγε το καταστατικό ότι επικυρώνει η Σύνοδος τον πρώτο».