Ροή Ειδήσεων

«Κιότεψαν» οι εκπρόσωποι του «ρωσικού» μπλόκ στην ιεραρχία της Κύπρου. Να μην ψηφίσουν για Αρχιεπίσκοπο ορθόδοξοι άλλων εθνικοτήτων. Μειοψήφισε -με άποψη- μόνον ο μαχητικός Κυρηνείας

Χωρίς την εγγραφή αλλοδαπών στους εκλογικούς καταλόγους θα πραγματοποιηθούν οι εκκλησιαστικές εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Κύπρου. 

Η Ιερά Σύνοδος αποφασίζοντας ότι δεν θα αλλάξει την ημερομηνία εκλογών, έκρινε ότι δεν θα υπήρχε χρόνος να εξεταστούν τα πιστοποιητικά όσων αλλοδαπών επιθυμούσαν να λάβουν μέρος στις εκλογές και επομένως αποφάσισε ταυτόχρονα να μην εγγραφούν ορθόδοξοι άλλων εθνικοτήτων.

Η απόφαση της Ιεράς Συνόδου λήφθηκε κατά πλειοψηφία στην απουσία του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος βρίσκεται από χθες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο κατόπιν πρόσκλησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και ο οποίος δεν όρισε εκπρόσωπο στη χθεσινή συνεδρία. 

Από πλευράς του ο  Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ο οποίος απουσίαζε επειδή είναι θετικός στον κορωνοϊό, εξουσιοδότησε τον Επίσκοπο Αμαθούντος και ψήφισε υπέρ της τροποποίησης. 

Εναντίον ψήφισε μόνο ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Χρυσόστομος (βλ. φώτο). 

Όπως δήλωσε μετά το πέρας της έκτακτης συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, Τοποτηρητής του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, εξετάστηκε το θέμα της αλλαγής ημερομηνίας των αρχιεπισκοπικών εκλογών, αλλά κρίθηκε ότι θα ήταν καλύτερο να κρατηθούν τα χρονοδιαγράμματα και να μη γίνουν δεχτές αιτήσεις από αλλοδαπούς.

Η μη συμμετοχή των ξένων στις αρχιεπισκοπικές εκλογές ουσιαστικά, εκτιμάται ότι θα επηρεάσει τους βασικούς υποψηφίους που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα βρεθούν στο Τριπρόσωπο. 

Ενδεχομένως, όμως, να λάμβαναν μεγαλύτερα ποσοστά, αφού εκτιμάται ότι οι πλείστοι Ρώσοι που ενδεχομένως να αιτούνταν συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, εκτιμάται ότι θα ψήφιζαν κατά κύριο λόγο τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού, οι οποίοι είναι και οι μοναδικοί  από τους υποψήφιους που τάχθηκαν εναντίον της διατήρησης του Αυτοκέφαλου της Ουκρανικής Εκκλησίας.

 Επίσης, στη Λεμεσό ως γνωστό διαμένουν πάρα πολλοί Ρώσοι, ενώ στον περίβολο της μητρόπολης Ταμασού και Ορεινής υπάρχει ρωσικός μεγαλοπρεπής ιερός ναός, και ένας ακόμη ναός ρουμανικός, στους οποίους καταφεύγουν καθημερινά ορθόδοξοι πιστοί.

Το ερώτημα που αιωρείται είναι γιατί δεν λήφθηκε η εν λόγω απόφαση στην προηγούμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου μετά την οριστικοποίηση των εκλογών για τις 18 Δεκεμβρίου, από τη στιγμή που τα τεχνικά προβλήματα για εγγραφή αλλοδαπών ήταν γνωστά από τότε. 

Μετά και τις χθεσινές αποφάσεις που φαίνεται να είναι και οριστικές αυτή τη φορά, τα επιτελεία βρίσκονται σε διάταξη μάχης για άντληση όσο το δυνατό περισσότερο ψήφων που θα φέρουν τους υποψηφίους τους στο τριπρόσωπο και με όσο το δυνατό περισσότερο ποσοστό. 

Περαιτέρω, με βάση τις χθεσινές αποφάσεις της Ιεράς Συνόδου, όλοι όσοι επιθυμούν να μην συμπεριληφθούν τα ονόματά τους στους εκλογικούς καταλόγους μπορούσαν να απευθυνθούν με αίτημα μέχρι και σήμερα στις 12.00 το μεσημέρι. 

Οι ενδιαφερόμενοι έπρεπε να αποστείλουν το αίτημα στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο cychurch.elections@gmail.com δίδοντας το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό δελτίου ταυτότητας του εκλογέα προκειμένου να γίνει εφικτή η ταυτοποίηση και η διαγραφή του.

Επίσης, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε όπως το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β΄, τελεστεί την παραμονή των εκλογών, το Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου, στον Καθεδρικό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα, προϊσταμένου του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου.