Ροή Ειδήσεων

Πρόστιμο στην Τουρκία για παραβίαση δικαιωμάτων της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας Ταξιάρχες Κωνσταντινούπολης

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε, χθες Τρίτη, ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματα του Ιδρύματος της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας του Ταξιάρχη, αρνούμενη να του επιτρέψει να καταχωρίσει τμήμα της περιουσίας του.

Το ΕΔΑΔ γνωμοδότησε ότι η άρνηση της Άγκυρας στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία να δηλώσει την περιουσία της, συνιστά διάκριση και διέταξε την Τουρκία να καταβάλει πρόστιμο ύψους 5.000 ευρώ.

Ο ελληνορθόδοξος Ιερός Ναός του Ταξιάρχη, αποτελεί ένα από τα θεμέλια, σύμφωνα με το τουρκικό δίκαιο, της Ελληνορθόδοξης Κοινότητας της Κωνσταντινούπολης και χτίστηκε το 1899 στην περιοχή Αρναούτκιοϊ (Μέγα Ρεύμα) της πόλης.

«Η Κοινότητα Μεγάλου Ρεύματος με ιδιαίτερη χαρά ανακοινώνει πως σήμερα, 15 Νοεμβρίου, εκδόθηκε και μας ανακοινώθηκε άμεσα η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) σχετικά με διεκδικούμενο οικόπεδο της Κοινότητάς μας στην περιοχή Τούμπος Μεγάλου Ρεύματος – Βοσπόρου «Ο Ταξιάρχης».

Η απόφαση ήταν υπέρ της προσφυγής της Κοινότητάς μας και αποτελεί μια μεγάλη ηθική δικαίωση μετά από μακροχρόνιο δικαστικό αγώνα. Δικαιώνει επίσης την πεποίθησή μας πως οι ομογενειακές Κοινότητες οφείλουν να διεκδικούν με όλους τους νόμιμους τρόπους και σε όλα τα δικαιώματά τους για την περιουσία που μας κληρονόμησαν οι πρόγονοί μας.

Αφού διαβάσουμε και μελετήσουμε την απόφαση, θα προβούμε στις δέουσες ενέργειες και σε περαιτέρω πληροφόρηση της Ομογένειας», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της αδελφότητας Κωνσταντινουπολιτών Μεγάλου Ρεύματος.

Τα ελληνικά ιδρύματά, οι εκκλησίες και η περιουσία της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελούν ένα σημαντικό πολιτικό θέμα στην Τουρκία καθώς οι κυβερνήσεις κατά καιρούς έχουν προχωρήσει σε κατασχέσεις ή άρνηση αναγνώρισης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Σύμφωνα με το Bia.net, έναν τουρκικό ανεξάρτητο διαδικτυακό ιστότοπο ειδήσεων, υπάρχουν επί του παρόντος 167 ιδρύματα που ανήκουν σε μειονότητες στην Τουρκία. Ανάμεσα σε αυτά συμπεριλαμβάνονται 7 ελληνικά, 54 Αρμενικά και 19 Εβραϊκά.

Η κυβέρνηση της Άγκυρας εισήγαγε, τον Ιούνιο, έναν νέο κανονισμό σχετικά με την εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των ιδρυμάτων αυτών, ο οποίος, όπως λένε  εκπρόσωποι των μειονοτήτων και ειδικοί, στοχεύει να αυξήσει τον έλεγχό της στις συρρικνούμενες μειονοτικές ομάδες της χώρας.