Ροή Ειδήσεων

Υβριδικό Άγιο Όρος όνομα και πράγμα…

Υπεγράφη τελικά εντός του Σεπτεμβρίου η σύμβαση μεταξύ της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους και της Εταιρείας Μυτιληναίος για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκων και συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας σε 17 Μονές και 4 εξαρτήματά τους.

Το έργο χρηματοδοτήθηκε  από ευρωπαϊκούς πόρους και ανακοινώθηκε από πέρυσι το καλοκαίρι με την τελική σύμβαση να ανέρχεται σε περίπου 13 εκ. ευρώ.. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας “…οι Ιερές Μονές αναβαθμίζονται και γίνονται πλέον «υβριδικές» καθώς μέσα από νέες τεχνολογίες φωτοβολταϊκών και συστημάτων αποθήκευσης υψηλής απόδοσης, διασφαλίζεται τόσο η ενεργειακή επάρκεια και συνεπακόλουθα η μείωση του κόστους, όσο και η προστασία του περιβάλλοντος” .

Ακουσίως ο συντάκτης του κειμένου φανέρωσε μια πραγματικότητα που για τους φίλους του Αγίου Όρους είναι φανερή εδώ και χρόνια. 

Δυστυχώς το Άγιο Όρος που ξέραμε έχει παρέλθει και στη θέση του έχουμε ένα “υβριδικό” Άγιο Όρος με μονές “υβρίδια”, μια διασταύρωση ανάμεσα σε γενετικά ανόμοια είδη, την παραδοσιακότητα της Αγιορείτικης Πολιτείας από την μία και την εκκοσμίκευση, τον Οικουμενισμό και την φαναριώτικη υποτέλεια από την άλλη.

Αφορμή και αιτία για την υβριδοποίηση του Αγίου Όρους είναι, φυσικά, το χρήμα.

“Follow the money” λένε οι αγγλομαθείς ή “όποιος πληρώνει είναι το αφεντικό”, όπως έλεγε ο μακαριστός ηγούμενος της Ι.Μ. Κωνσταμονίτου, από τις δύο τρεις, εναπομείνασες μονές που δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ ευρωπαϊκής επιχορήγησης, γέροντάς Αγάθωνας. 

Ο χορός των εκατομμυρίων γεννά υποχρεώσεις απέναντι στους ευεργέτες. 

Η σύμβαση για την ενεργειακή αυτονόμηση του Αγίου Όρους έρχεται να προστεθεί στα άλλα προγράμματα πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που ήδη τρέχουν, με το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων να προορίζεται για πολύ συγκεκριμένες μόνες. 

Η αντίσταση στην υβριδοποίηση του πάλαι ποτέ κάστρου της Ορθοδοξίας είναι, δυστυχώς ασθενική. 

Οι παραδοσιακοί αγιορείτες καταγγέλλουν τους Πατριαρχικούς για την ιδιότυπη ομηρία στην οποία βρίσκεται διοικητικά το Άγιον Όρος, όπου 6-7 μονές έχουν παραγκωνίσει εν τοις πράγμασιν τη Σύναξη των ηγουμένων και με μεθοδεύσεις που παραπέμπουν σκοτεινές ιστορίες του Βατικανού, ασκούν διοίκηση αρεστή στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο. 

Αντίθετη φωνή ή γνώμη απαγορεύεται. 

Οι μοναχοί που αντιδρούν είτε για διοικητικά θέματα είτε για την θεολογική κατρακύλα απειλούνται με απολυτήριο εν μια νυκτί στην καλύτερη περίπτωση… 

Σύμφωνα με μαρτυρίες μέσα από το Άγιον Όρος, στόχος είναι αρχικά το αυτοδιοίκητο και τελικά το άβατο. 

Ας προσέξουν οι αγαπητοί μας Αγιορείτες μήπως στην προσπάθειά τους να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα εξαφανίσουν το ορθόδοξο αποτύπωμα τους, την ησυχαστική και αγωνιστική τους παράδοση, στην οποία όλοι εμείς είχαμε ελπίσει.  

Πηγή, katanixi.gr