Ροή Ειδήσεων

Πατριαρχείο Μόσχας: «Παγώνουν» οι σχέσεις με το Βατικανό

Ο Μητροπολίτης Volokolamsk Αντώνιος, Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας λέει ότι αυτή τη στιγμή οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας «είναι ουσιαστικά παγωμένες».

Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα "The Church and the World" (Tserkov' i mir), που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Rossia-24, ο Σεβασμιώτατος είπε ότι "σε αυτό το στάδιο πρέπει να πω ότι μερικά από τα σχόλια που διαβάζουμε και ακούμε όχι μόνο από το στόμα του Πάπα, αλλά και από τους περισσότερους βοηθούς του, δεν συμβάλλουν καθόλου στην προετοιμασία μιας συνάντησης».

«Εντελώς απαράδεκτες» εκφράσεις

Για να καταδείξει τα σχόλιά του, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Εκκλησίας υπενθύμισε ότι η τελευταία συνομιλία μεταξύ του Πατριάρχη και του Πάπα, που έγινε τον Μάρτιο μέσω επικοινωνίας εξ αποστάσεως, ήταν καλοπροαίρετης φύσης. Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό, η Ρωσική Εκκλησία με έκπληξη διάβασε τη συνέντευξη του Ποντίφικα, όπου «επέτρεψε στον εαυτό του εκφράσεις (…) απολύτως απαράδεκτες σε αυτό το πλαίσιο και ενημέρωσε ότι η συνάντηση δεν θα πραγματοποιηθεί», εξηγεί ο Πρόεδρος του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, που αναφέρθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2022 από τον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Interfax .

Στο πλαίσιο της διαθρησκειακής συνόδου κορυφής του Νουρ-Σουλτάν, στο Καζακστάν, ο Πάπας Φραγκίσκος συναντήθηκε κατ' ιδίαν με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Αντώνιο στις 14 Σεπτεμβρίου 2022. 

Ο τελευταίος είχε δηλώσει στον Τύπο ότι μια συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Κύριλλου και του Πάπα Φραγκίσκου εξακολουθούσαν να ελπίζουν και οι δύο αλλά ότι θα πρέπει να είναι «καλά προετοιμασμένη».

Ο Πατριάρχης Κύριλλος αποκαλείται «το αγόρι του βωμού του Πούτιν»

Αν ο Μητροπολίτης Αντώνιος είχε τότε διαβεβαιώσει ότι μια τέτοια συνάντηση ήταν ακόμα επίκαιρη και ήταν «πολύ σημαντικό πράγμα», σύμφωνα με τη συνάντηση της 12ης Φεβρουαρίου 2016 στο διεθνές αεροδρόμιο «Χοσέ Μαρτί» στην Αβάνα, παρατήρησε ότι η κατάσταση έχει επιδεινωθεί. 

Ερωτηθείς για την ακύρωση της συνάντησης που είχε προγραμματιστεί για τον Ιούνιο στην Ιερουσαλήμ, ο εκπρόσωπος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εξήγησε τη θέση της Μόσχας: 

«Ήμασταν έτοιμοι για αυτή τη συνάντηση αλλά ακυρώθηκε από την Αγία Έδρα. Ο Πάπας έκανε συνέντευξη […] Είπε ότι τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά για να οργανώσουμε μια συνάντηση με τον Πατριάρχη Κύριλλο».

Όσον αφορά την έκφραση του Πάπα Φραγκίσκου –ο Πατριάρχης Κύριλλος «δεν μπορεί να μετατραπεί σε αγόρι του βωμού του Πούτιν»- που δημοσιεύτηκε στις 3 Μαΐου 2022 από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, ο Μητροπολίτης εκμυστηρεύτηκε ότι αυτή η λέξη του Πάπα «ήταν έκπληξη». 

«Είναι σαφές ότι εκφράσεις όπως αυτή δεν είναι χρήσιμες για τη χριστιανική ενότητα», επέμεινε.