Ροή Ειδήσεων

Περιήγηση στο μυστικό μουσείο της CIA – Μακέτες των σπιτιών του Οσάμα Μπιν Λάντεν και Αλ Ζαουάχρι ανάμεσα στα 600 εκθέματα (ΒΊΝΤΕΟ)

Το μουσείο της CIA πρόκειται ίσως για το πιο ασυνήθιστο -και μυστικό- μουσείο στον κόσμο, γεμάτο με αντικείμενα που έχουν διαμορφώσει την παγκόσμια ιστορία. Ωστόσο οι πόρτες του είναι ερμητικά κλειστές για το κοινό.

Είναι το μόνο μέρος όπου ο επισκέπτης μπορεί να δει το καλάζνικοφ που βρέθηκε δίπλα στο πτώμα του Οσάμα Μπιν Λάντεν και το δερμάτινο μπουφάν του Σαντάμ Χουσεΐν.

Στεγάζεται στα κεντρικά γραφεία της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, και η συλλογή μόλις ανακαινίστηκε με αφορμή την 75η επέτειο της υπηρεσίας.

Τι περιλαμβάνει το μουσείο της CIA

Το μουσείο φιλοξενεί 600 αντικείμενα, πολλά από τα οποία είναι από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου: μια κρυφή κάμερα μέσα σε ένα πακέτο τσιγάρων, ένα περιστέρι με κατασκοπευτική κάμερα και ένα ποτήρι μαρτίνι που εκρήγνυται. Υπάρχουν όμως και πληροφορίες για ορισμένες από τις πιο διάσημες και πρόσφατες επιχειρήσεις της CIA.


Όπως για παράδειγμα μια μακέτα του κτιριακού συγκροτήματος στο οποίο είχε καταφύγει ο εμίρης Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, ο άνθρωπος που διαδέχθηκε τον Οσάμα μπιν Λάντεν στην ηγεσία της Αλ Κάιντα, στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, την Καμπούλ, όπου και σκοτώθηκε.

«Η δυνατότητα να βλέπουμε τα πράγματα σε τρισδιάστατη μορφή βοήθησε στην πραγματικότητα τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, καθώς και τους χειριστές μας να σχεδιάσουν την αποστολή», εξήγησε ο διευθυντής του μουσείου, Ρόμπερτ Μπάιερ.

Τα αντικείμενα εκτίθενται με χρονολογική σειρά από την ίδρυση της CIA το 1947, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 να αποτελούν σαφή άξονα για τη στροφή προς την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Όπως αναφέρει το BBC, πολλά από τα εκθέματα έχουν δωρηθεί από ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους στις επιθέσεις στους Δίδυμους Πύργους.

Το κοινό του μουσείου αποτελείται από το προσωπικό της CIA καθώς και τους επίσημους επισκέπτες. 

Ωστόσο, το μουσείο δεν επικεντρώνεται μόνο στην επιτυχία της αμερικανικής υπηρεσίας. Υπάρχει και μια ενότητα για το φιάσκο της Εισβολής στον Κόλπο των Χοίρων, ενώ υπάρχουν αναφορές στην αποτυχία ανεύρεσης όπλων μαζικής καταστροφής στο Ιράκ.