Ροή Ειδήσεων

Καταδίκη των έξι εκπροσωπούντων τους κατοίκους του χωριού Κλιματάκι, γιατί τόλμησαν να αμφισβητήσουν την αυθεντικότητα των «συντηρημένων» ιερών κειμηλίων της εκκλησίας του χωριού τους, που αφαίρεσε ο μητροπολίτης χωρίς να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες!!

 

Προς τους κατοίκους του Κλιματακίου: Θάρσει, τ’ αληθές λέγων ου σφαλεί ποτέ, όπερ μεταφρασμένο, να έχεις θάρρος, όταν λες την αλήθεια δεν κάνεις ποτέ λάθος. Και αυτό ακριβώς έκαναν οι κάτοικοι του Κλιματακίου, όμως καταδικάστηκαν, δια των 6 εκπροσώπων τους στο εδώλιο, σε 8 μήνες φυλάκιση συνολικά, με τις κατηγορίες «συκοφαντική δυσφήμιση και ψευδή καταμήνυση» εναντίον του μητροπολίτη Γρεβενών Δαβίδ!!

Πολύωρη υπήρξε η ακροαματική διαδικασία και «πολύ κακό για κάτι απλό» στην αίθουσα του δικαστηρίου στα Γρεβενά, η οποία κατακλύστηκε από κατοίκους του Κλιματακίου που αγωνιούσαν για την έκβαση της δίκης και την τελική απόφαση του δικαστηρίου.

Μάρτυρες κατηγορίας, δύο ιερείς και ο γραμματέας της μητρόπολης, μάρτυρες υπεράσπισης των κατηγορουμένων περί τους 20 και αν υπήρχαν τα χρονικά περιθώρια, θα ήταν όλοι οι κάτοικοι του χωριού Κλιματάκι.

Όταν οι ερωτήσεις του προέδρου του δικαστηρίου, εισαγγελέα και των συνηγόρων υπεράσπισης ήταν «δύσκολες» και έκρυβαν ίσως και κάποιες παγίδες, οι μάρτυρες κατηγορίας «δεν θυμόταν», «δεν ήξεραν», «τι να πουν», «μπορεί ναι, μπορεί όχι»!!…

Οι μάρτυρες όμως υπεράσπισης των κατηγορουμένων ήταν το ίδιο σαφείς και συγκεκριμένοι στις καταθέσεις τους, καθόσον έλεγαν μόνο αλήθειες και αρμονικά ευθυγραμμίζονταν τα λεγόμενά τους.

Αλγεινές οι εντυπώσεις του ενός δικηγόρου πολιτικής αγωγής ή και αλλιώς συνηγόρου κατηγορίας, καθότι αμετροεπής και προκλητικός, φωνασκούσε και ζητωκραύγαζε, λες και παρακολουθούσε το «ντέρμπι των αιωνίων», όταν δε η ομάδα του «κέρδισε» με σκορ 2-1 πανηγύριζε έξαλλα, θυμίζοντας και χουλιγκανισμό!! Ο άλλος όμως δικηγόρος, κι αυτός πολιτικής αγωγής, σοβαρός και συγκροτημένος σίγουρα κέρδισε τις εντυπώσεις!

Ο πρώτος δικηγόρος, προφανώς επεδίωκε την τρομοκράτηση μαρτύρων υπεράσπισης και κατηγορουμένων και σε ένα σημείο κάτι κατάφερε! Ο πρόεδρος του δικαστηρίου όμως δεν τον κάλεσε, όπως θα έπρεπε, στην τάξη, με αποτέλεσμα αυτός να αποθρασύνεται ολοένα και περισσότερο!

Οι αγωνιώδεις και επίμονες προσπάθειες των συνηγόρων κατηγορίας να εκμαιεύσουν από τους μάρτυρες υπεράσπισης και τους κατηγορουμένους τον χαρακτηρισμό «κλέφτης» για τον μητροπολίτη Δαβίδ έπεσαν στο κενό. Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και ο εισαγγελέας, ο οποίος έφτασε στο σημείο, μεταξύ άλλων, να πει «ο μητροπολίτης, όπως λέτε, τα σούφρωσε τα ιερά αντικείμενα και το ευαγγέλιο…!!». Μήπως επιδίωκαν να στοιχειοθετήσουν πιο ξεκάθαρα την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμισης, αφού ερμηνεύοντας μια φράση του υπομνήματος που υπέγραψαν 100 και πλέον κάτοικοι του Κλιματακίου στην κινητοποίησή τους το 2016, δεν ήταν τόσο ευδιάκριτη και επαρκής η κατηγορία, όπως «…  ευχόμαστε και ευελπιστούμε η παρούσα κινητοποίησή μας να αποθαρρύνει μελλοντικούς «λάτρεις» των θησαυρών του Γένους μας να τους ιδιοποιηθούν». Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί και να αποδείξει πως ο μητροπολίτης ιδιοποιήθηκε το ευαγγέλιο του 1840 και τα ιερά κειμήλια, θυμιατό και δισκοπότηρο, κομψοτεχνήματα με αρχαιολογική και πιθανή αντικειμενική αξία, μαζί και συναισθηματική, αφού τα έφεραν οι «ξεριζωμένοι» πρόγονοι κατοίκων του Κλιματακίου από την Κωνσταντινούπολη!

Μπορεί ο μητροπολίτης Δαβίδ να ήθελε τα ιερά αυτά αντικείμενα να τα έχει στο μητροπολιτικό κειμηλιαρχείο για φύλαξη, μπορεί να ήθελε να τα συντηρήσει, μπορεί και για κάτι άλλο, μπορεί… Όλοι όμως είναι βέβαιοι και είναι φαεινότερο του ηλίου (ακόμα και το δικαστήριο πείσθηκε) πως ο μητροπολίτης Δαβίδ στη θεία λειτουργία τον Ιούνιο του 2016 με το εν λόγω ευαγγέλιο λειτούργησε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, μετά δε τη θεία λειτουργία, το ευαγγέλιο, το δισκοπότηρο και το θυμιατό «εξαφανίστηκαν» και τα αναζητούσαν ιερέας του χωριού και επίτροποι της εκκλησίας. 

Κοντολογίς, ο μητροπολίτης πήρε εν κρυπτώ τα ιερά αυτά αντικείμενα, εν αγνοία του ιερέα της εκκλησίας και των επιτρόπων, χωρίς να προβεί στη νόμιμη διαδικασία σύνταξης πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής! Όταν δε το βράδυ της ίδιας μέρας και αφού ενημερώθηκε ο μητροπολίτης για την αναστάτωση που επήλθε  στους κατοίκους του χωριού, είπε σε τηλεφωνική επαφή του με ένα επίτροπο «μην ανησυχείτε, τα ιερά αντικείμενα βρίσκονται εδώ, ασφαλή»!

Βέβαια συντάχθηκε πρωτόκολλο παράδοσης-παραλαβής των ιερών αντικειμένων σε μεταγενέστερο χρόνο και ο ιερέας γνωρίζει κάτι περισσότερο, αφού όπως είπε «υπέγραψα ένα έγγραφο που μου έδωσε ο μητροπολίτης, αλλά δεν γνώριζα το περιεχόμενο!!» και «θα υπέγραφα οτιδήποτε μου έλεγε ο προϊστάμενός μου!!».

Καταδείχτηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, η δαιδαλώδης νομολογία και ο κυκεώνας άρθρων και άρθρων του ποινικού κώδικα, αλλά και οι αλληλοσυγκρουόμενοι  νόμοι… για μια τόσο πολύκροτη υπόθεση;!

Διαφαινόταν η υποβάθμιση της αφετηρίας στην εκδίκαση της υπόθεσης στα λεγόμενα αυτών που μάλλον ήθελαν την καταδίκη των κατηγορουμένων και αυτή είναι το γεγονός πως ο μητροπολίτης παράτυπα ενήργησε με την εν κρυπτώ αφαίρεση των εν λόγω ιερών αντικειμένων της εκκλησίας και αυτοί αναλώνονταν και περιστρέφονταν γύρω από την συκοφαντική δυσφήμηση για τον μητροπολίτη και αυτή επιθυμούσαν να τεκμηριώσουν!

Στο σημείο αυτό, άξια λόγου είναι η αναφορά μας, πως αρχές του περασμένου Μαΐου  στο εδώλιο του κατηγορουμένου βρέθηκαν οι τρεις εκκλησιαστικοί επίτροποι του Κλιματακίου, με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης (ψευδορκίας) γιατί κι αυτοί διατείνονταν και κατέθεσαν ότι τα επιστραφέντα από τον μητροπολίτη συντηρημένα ιερά αντικείμενα δεν ήταν τα αυθεντικά, τα οποία, ως εκ τούτου, δεν παρέλαβαν. Το δικαστήριο τους έκρινε αθώους παμψηφεί! Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η κυρία που προήχθη σε εφέτη και εισαγγελέας η κυρία που κι αυτή προήχθη και ως εξ αυτού αναχώρησαν από τα Γρεβενά. Σε αυτό το σημείο εύλογα γεννάται το ερώτημα και η απορία «η κατηγορία της ψευδορκίας πόσο και αν απάδει της κατηγορίας της ψευδούς καταμήνυσης»; Αν δηλαδή οι τρεις επίτροποι είχαν υποβάλλει μήνυση κατά του μητροπολίτη, θα αθωωνόταν ή όχι;

Υπεράνω ποταμών ήταν η προσπάθεια κάποιων που επιθυμούσαν την καταδίκη των έξι εκπροσώπων των κατοίκων του χωριού Κλιματάκι, να αμφισβητήσουν τη διαύγεια αισθήσεων, πνεύματος και μνήμης, δύο καθηγητών πανεπιστημίου, άλλων επιστημόνων και τεχνοκρατών, ανθρώπων του πνεύματος και των γραμμάτων, ακόμη και αυτών των τίμιων και θρησκευόμενων δουλευτών της γης, κατοίκων του Κλιματακίου και λάτρεων της γενέτειράς τους, μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων… αφού ακούστηκε πως πέρασαν 30 χρόνια και πώς να θυμούνται το ευαγγέλιο, το δισκοπότηρο και το θυμιατό, τα αυθεντικά ιερά αντικείμενα που όλοι αυτοί κράτησαν στα χέρια τους και βέβαια τα ενθυμούνται.

Για την ιστορία και προς διευκόλυνση των αναγνωστών, οι κατηγορούμενοι εκπρόσωποι όλων των κατοίκων του Κλιματακίου υπέβαλλαν προ καιρού μήνυση κατά του μητροπολίτη για τους προαναφερόμενους λόγους, η υπόθεση όμως αρχειοθετήθηκε και αυτό αποτέλεσε την απαρχή για τον μητροπολίτη, από αμυνόμενος να βγει στην επίθεση μηνύοντάς τους! Ο μητροπολίτης όμως δεν μηνύει ποτέ πολίτες και ως πνευματικός ηγέτης επιβάλλεται να εμφορείται από υψιπετείς αρετές, σοφία, πίστη, ταπεινότητα, συγχώρεση, μεγαλοψυχία, θυσιαστική αγάπη προς το ποίμνιό του και να βρίσκεται πάντα μακριά από ταπεινά ελατήρια και μικρόψυχες αντιλήψεις, θα πρέπει να παρακολουθεί και να βλέπει τα χνάρια του Κυρίου που πάνω στο Σταυρό του Μαρτυρίου του συγχώρεσε τους σταυρωτές του παρακαλώντας τον Πατέρα Θεό να τους συγχωρέσει γιατί δεν ξέρουν τι κάνουν!

Σήμερα με την καταδίκη των έξι, ο μητροπολίτης επιχαίρει, είναι ικανοποιημένος;

Όσο για την συγγνώμη των κατοίκων που ζητούσε επίμονα ο μητροπολίτης και αυτό τέθηκε και στην αρχή της εκδίκασης της υπόθεσης από τον δικηγόρο πολιτικής αγωγής, θα έπρεπε να ζητήσει ο ίδιος συγγνώμη και τότε θα αναγνωρίζονταν ως ο πραγματικός θρησκευτικός, χαρισματικός μεγάλος ηγέτης!

Σήμερα, εδώ και εφτά χρόνια περίπου, η καμπάνα του Αγίου Γεωργίου Κλιματακίου χτυπά μόνον πένθιμα, όταν εν Κυρίω αποθνήσκει κάποιος συνάνθρωπός μας και ο μητροπολίτης μερίμνησε να στείλει προς τούτο ιερέα από το διπλανό χωριό Άγιο Γεώργιο για την εξόδιο ακολουθία, αλλά και πώς αλλιώς να κάνει;! Εποίησε δηλαδή την ανάγκη επιτέλεση του ιερού του καθήκοντος ως θρησκευτικός ηγέτης;!

Ο μητροπολίτης τιμώρησε και εκδικήθηκε τους κατοίκους του Κλιματακίου, στερώντας τους τον ιερέα εδώ και εφτά χρόνια! Αλλά γιατί οι σχέσεις των πιστών του Κλιματακίου με τον μητροπολίτη ήταν άριστες και ξαφνικά αυτές διαρρήχθηκαν; Μήπως όλοι οι κάτοικοι του χωριού ξύπνησαν ένα πρωινό και μονομιάς ξιφούλκησαν εναντίον του μητροπολίτη;

Η απόφαση των δικαστών η προαναφερόμενη, 2 ψήφισαν υπέρ της ενοχής των κατηγορουμένων και σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα και μία κυρία δικαστίνα κατά της ενοχής και υπέρ της απαλλαγής των κατηγορουμένων! Ήταν η κυρία που ήταν μέλος του δικαστηρίου που αθώωσε τους τρεις εκκλησιαστικούς επιτρόπους τον περασμένο Μάιο.

Όμως η υπόθεση θα εκδικαστεί στο Εφετείο, καθόσον οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και εκεί οι πολύπειροι εφέτες και καλύτεροι γνώστες των θεμάτων της δικαιοσύνης, θα αποδώσουν τα δίκαια των δικαίων… Ίδωμεν λοιπόν εις Εφετείον…