Ροή Ειδήσεων

Ο Πάπας Φραγκίσκος ζητά από τους οικονομικούς συμβούλους να βάζουν τους ανθρώπους πάνω από τις επιχειρήσεις

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος μιλά με τον Punit Renjen, έναν Ινδοαμερικανό επιχειρηματία και Διευθύνοντα Σύμβουλο της πολυεθνικής εταιρείας επαγγελματικών υπηρεσιών Deloitte, κατά τη διάρκεια μιας ακρόασης στους συμμετέχοντες στην παγκόσμια συνάντηση της Deloitte στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, στην αίθουσα Paul VI στο Βατικανό. | Φωτογραφία του ALBERTO PIZZOLI/AFP μέσω Getty Images

Ο Πάπας Φραγκίσκος ενθάρρυνε οικονομικούς συμβούλους και συμβούλους να λαμβάνουν αποφάσεις που βάζουν το καλό των ατόμων και των κοινοτήτων πάνω από αυτό των επιχειρήσεων.

Ο Πάπας μίλησε για τον ρόλο της ολοκληρωμένης ανθρώπινης ανάπτυξης στον χρηματοπιστωτικό τομέα κατά τη διάρκεια συνάντησης στις 22 Σεπτεμβρίου στο Βατικανό με συμβούλους της Deloitte, μιας παγκόσμιας ελεγκτικής εταιρείας.

Η Deloitte παρέχει υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ελέγχων, συμβουλευτικών υπηρεσιών, χρηματοοικονομικών συμβουλών και συμβουλών κινδύνου σε σχεδόν το 90% των εταιρειών Fortune Global 500® και σε χιλιάδες άλλες ιδιωτικές εταιρείες. Απασχολεί περίπου 350.000 άτομα σε όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με την εταιρεία, ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε τρεις τρόπους με τους οποίους οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα μπορούν να κάνουν τον κόσμο πιο ανθρώπινο, δίκαιο και αδελφικό.

Το πρώτο ήταν να γνωρίζουν τη δύναμη που κατέχουν και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να ενθαρρύνουν τους επιχειρηματίες, τους τραπεζίτες, τους διευθυντές και τους δημόσιους διαχειριστές που συμβουλεύουν να λάβουν αποφάσεις που θα έχουν θετικό αντίκτυπο και θα αυξήσουν την ολοκληρωμένη ανθρώπινη ανάπτυξη.

Η δεύτερη πρόταση του Πάπα ήταν οι επαγγελματίες του χρηματοοικονομικού τομέα να εκπληρώσουν την ευθύνη τους διασφαλίζοντας επαρκή επαγγελματικά, ανθρωπολογικά και ηθικά πρότυπα «συνεπή με ένα ευαγγελικό όραμα της οικονομίας και της κοινωνίας. με άλλα λόγια, με το καθολικό κοινωνικό δόγμα».

Για να γίνει αυτό, είπε, απαιτείται αξιολόγηση τόσο της άμεσης όσο και της έμμεσης επίδρασης των αποφάσεων και η εξέταση του αντίκτυπου μιας απόφασης στις κοινότητες, τους ανθρώπους και το περιβάλλον πριν από τον αντίκτυπό της στις επιχειρήσεις.

Ο Francis ενθάρρυνε επίσης την Deloitte Global να ενισχύσει την ποικιλομορφία, λέγοντας ότι «η επιχειρηματική βιοποικιλότητα» είναι «εγγύηση της ελευθερίας των επιχειρήσεων και της ελευθερίας επιλογής για πελάτες, καταναλωτές, αποταμιευτές και επενδυτές» και «απαραίτητη προϋπόθεση σταθερότητας, ισορροπίας και ανθρώπινης ευημερίας. ”

Ο Πάπας επέστησε την προσοχή στην επιδείνωση των περιβαλλοντικών συνθηκών και στις αναξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης πολλών ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε διατροφή, υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση.

«Ενώ η ανθρώπινη οικογένειά μας είναι παγκοσμιοποιημένη και διασυνδεδεμένη, η φτώχεια, η αδικία και οι ανισότητες παραμένουν», είπε, επισημαίνοντας ότι οι σύμβουλοι και οι διαχειριστές είναι σε θέση, αν όχι να ανατρέψουν την κατάσταση, τουλάχιστον να βοηθήσουν στη διόρθωση της.

«Οι σημερινοί σύμβουλοι, έχοντας επίγνωση του ρόλου τους, καλούνται να προτείνουν και να συζητήσουν νέες κατευθύνσεις για νέες προκλήσεις», υπογράμμισε. «Τα παλιά σχέδια λειτουργούσαν μόνο εν μέρει, σε διαφορετικά πλαίσια. Θα ονόμαζα αυτή τη νέα γενιά συμβούλων «ολοκληρωμένους συμβούλους»: ειδικούς και επαγγελματίες που λαμβάνουν υπόψη τις συνδέσεις μεταξύ προβλημάτων και των αντίστοιχων λύσεών τους και που ενστερνίζονται την έννοια της σχεσιακής ανθρωπολογίας».

«Μια τέτοια ανθρωπολογία», είπε, παραθέτοντας ένα έγγραφο του 2018 από το Congregation for the Doctrine of the Faith : «Βοηθά τον άνθρωπο να αναγνωρίσει την εγκυρότητα των οικονομικών στρατηγικών που στοχεύουν πάνω απ' όλα στην προώθηση της παγκόσμιας ποιότητας ζωής που, πριν η αδιάκριτη διεύρυνση των κερδών, οδηγεί προς την ολοκληρωμένη ευημερία ολόκληρου του ανθρώπου και κάθε ανθρώπου. Κανένα κέρδος δεν είναι στην πραγματικότητα θεμιτό όταν υπολείπεται του στόχου της ολοκληρωμένης προβολής του ανθρώπου, του παγκόσμιου προορισμού των αγαθών και της προνομιακής επιλογής για τους φτωχούς», και, μπορούμε να προσθέσουμε, τη φροντίδα του κοινού μας σπιτιού. ”