Ροή Ειδήσεων

Κομοτηνή: Στην τελική ευθεία οι εργασίες αποκατάστασης του Καθεδρικού Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου

 


Κομοτηνή: Συνεχίζονται οι εργασίες αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού της Μητρόπολης Μαρωνείας και Κομοτηνής που τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την νεώτερη θρησκευτική ζωή της Κομοτηνής .

Ο ναός είναι ήδη επισκέψιμος και τελούνται κανονικά οι Θείες Λειτουργίες. 

Οι εργασίες βρίσκονται στο τελικό στάδιο και όπως φαίνεται στις φωτογραφίες τοποθετείται και ασανσέρ για τη μετακίνηση ατόμων με κινητικά προβλήματα στο ναό.

Σημειώνεται ότι ο ναός έκλεισε τον Οκτώβριο του 2018, προκειμένου να αναστηλωθεί, συντηρηθεί και εκ βάθρων.

Πρόκειται για το έργο «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής», προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Κύριος του έργου είναι το Υπουργείο Πολιτισμού και φορέας επίβλεψης η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.

Ποιος είναι ο Ναός:

Ο Ναός είναι τρίκλιτη βασιλική με τέταρτο πρόσθετο κλίτος. Κτίστηκε το 1800, ως τρίκλιτη βασιλική με περιμετρική λιθόκτιστη τοιχοποιία και το 1832 έγινε η προσθήκη διώροφης ξύλινης επέκτασης σε όλο το μήκος της νότιας και της δυτικής πλευράς. 

Νεότερες προσθήκες αποτελούν η διώροφη επέκταση στο βορειοδυτικό άκρο του ναού (1951) και ο ξυλόστεγος εξωνάρθηκας. 

Το κτίσμα έχει δεχθεί επεμβάσεις μέχρι και το 2006. Το βοηθητικό κτίσμα βορείως του ναού, παρά την αλλοίωσή του από επάλληλες μετασκευές και επεμβάσεις κατά τη διάρκεια του 20ου αι. με πιο πρόσφατη αυτή του 2005, με ανακαίνιση χώρων κύριας χρήσης, αντικατάσταση της στέγης του και προσθήκη ξύλινων προστεγασμάτων διατηρεί κατάλοιπα των προηγούμενων μορφών του που ανάγονται στα τέλη του 19ου αιώνα και πιθανόν παλαιότερα. Μεταξύ των κτισμάτων διαμορφώνεται εσωτερική αυλή διαστάσεων 6,80 Χ 20,60μ. δημιουργώντας την αίσθηση ενός κτιριακού συγκροτήματος.

Η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε τις εργασίες ενώ εμπόδια παρουσιάσθηκαν και στην ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου καθώς παρουσιάσθηκαν δομικές και τεχνικές δυσκολίες.