Ροή Ειδήσεων

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΔΙΔΥΜΟΤΕΙΧΟΥ: Εντολή για προληπτική εκκένωση της Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Δαδιάς


Η Ιερά Μονή Γενεσίου της Θεοτόκου Δαδιάς, το Παλλάδιο της Ιεράς Μητροπόλεως Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, που βρίσκεται μέσα στο απείρου κάλλους προστατευόμενο και περίφημο για την πανίδα και την χλωρίδα του Δάσος της Δαδιάς, εγκαταλείφθηκε προληπτικά από τούς μοναχούς μαζί με ιερές εικόνες καί κειμήλια προκειμένου να διασωθούν.

Η Μονή Δαδιάς βρίσκεται ανάμεσα στα δέντρα του Δάσους της Δαδιάς, είναι ανδρικό μοναστήρι, αφιερωμένο στο Γενέσιο της Θεοτόκου και λειτουργεί συστηματικά εδώ και λίγα μόλις χρόνια, παρόλο που είναι από τις ιστορικότερες μονές της περιοχής.

Η Μονή Δαδιάς αναφέρεται σε έγγραφα του 17ου αιώνα, ενώ δύο ευρήματα που ανάγονται στη βυζαντινή περίοδο πιστοποιούν την ύπαρξη εκκλησίας στην περιοχή από τότε: 

Πρόκειται για ένα μεσοβυζαντινό θωράκιο και μια σπασμένη βάση από μανουάλι. Από την ανατίναξη διασώθηκαν περίπου 15 εικόνες του 19ου αιώνα, μεταξύ των οποίων η θαυματουργή της Παναγίας που βρίσκεται στο Καθολικό και η εικόνα του Αγίου Γεωργίου, που είναι μάλιστα αφιέρωμα Τούρκου λήσταρχου.

Η Μονή Δαδιάς πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου και υπάγεται στην Μητρόπολη Διδυμοτείχου. 

Διαθέτει στις εγκαταστάσεις της μαθητικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν από το 1962 και συνεχίζουν έως σήμερα.