Ροή Ειδήσεων

Ο Πάπας Φραγκίσκος προειδοποιεί για τοξικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καλεί για ένταξη στον ψηφιακό χώρο

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους Καθολικούς να αντιμετωπίσουν την τοξικότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να συμμετάσχουν σε διάλογο και εκπαίδευση για να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση «ψέματος και παραπληροφόρησης». 

Σε ένα μήνυμα που δημοσίευσε η Αγία Έδρα στις 18 Ιουλίου, ο Άγιος Πατέρας ζήτησε επίσης την ένταξη κοινοτήτων που είναι προς το παρόν αποκλεισμένες στον «ψηφιακό χώρο».

Ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε αυτό το μήνυμα στους συμμετέχοντες στο Παγκόσμιο Συνέδριο του SIGNIS το 2022 στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια και το Συνέδριο του 2022 διερευνά το θέμα της «Ειρήνης στον ψηφιακό κόσμο» τόσο επιτόπου όσο και ψηφιακά από τις 16 έως τις 19 Αυγούστου. 

Η SIGNIS είναι η Παγκόσμια Καθολική Ένωση για την Επικοινωνία, ένας οργανισμός του οποίου η αποστολή είναι να «βοηθήσει να μεταμορφωθούν οι πολιτισμοί υπό το φως του Ευαγγελίου, προωθώντας την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δικαιοσύνη και τη συμφιλίωση».  

Στο μήνυμά του, ο Πάπας Φραγκίσκος είπε, «η χρήση των ψηφιακών μέσων, ειδικά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, έχει εγείρει μια σειρά σοβαρών ηθικών ζητημάτων που απαιτούν σοφή και οξυδερκή κρίση από την πλευρά των επικοινωνούντων και όλων εκείνων που ενδιαφέρονται για την αυθεντικότητα και την ποιότητα του ανθρώπου" 

«Μερικές φορές και σε ορισμένα μέρη, οι ιστότοποι των μέσων ενημέρωσης έχουν γίνει τόποι τοξικότητας, ρητορικής μίσους και ψευδών ειδήσεων», πρόσθεσε ο Πάπας.

Ενθάρρυνε τους Καθολικούς επικοινωνιολόγους να επιμείνουν στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν, «δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην ανάγκη να βοηθηθούν οι άνθρωποι, ιδιαίτερα οι νέοι, να αναπτύξουν μια υγιή κριτική αίσθηση, μαθαίνοντας να ξεχωρίζουν την αλήθεια από το ψέμα, το σωστό από το λάθος, το καλό από το κακό και να εκτιμήσουμε τη σημασία της εργασίας για δικαιοσύνη, κοινωνική συνεννόηση και σεβασμό για το κοινό μας σπίτι».

Ο Πάπας επέστησε επίσης την προσοχή στις «πολλές κοινότητες στον κόσμο μας που παραμένουν αποκλεισμένες από τον ψηφιακό χώρο, καθιστώντας την ψηφιακή ένταξη προτεραιότητα».

Με αυτόν τον τρόπο, οι Καθολικοί επικοινωνιολόγοι παρέχουν «σημαντική συμβολή στη διάδοση μιας κουλτούρας ειρήνης που βασίζεται στην αλήθεια του Ευαγγελίου», πρόσθεσε ο Άγιος Πατέρας. 

Ο Πάπας Φραγκίσκος προσευχήθηκε ότι «η ιστορία του Αγίου Ανδρέα Κιμ και των συντρόφων του πριν από διακόσια χρόνια [μπορεί] να σας επιβεβαιώσει στις δικές σας προσπάθειες να διαδώσετε το Ευαγγέλιο του Ιησού Χριστού στη γλώσσα των σύγχρονων μέσων επικοινωνίας».