Ροή Ειδήσεων

Ο μητροπολίτης Σταγών & Μετεώρων Θεόκλητος εγκαινίασε ναό στο Στεφάνι Ασπροποτάμου Καλαμπάκας

Με τη δέουσα θρησκευτική κατάνυξη και την ιεροπρέπεια πραγματοποιήθηκαν τήν Κυριακή 24 Ιουλίου, τα Ιερά Εγκαίνια του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής στο Στεφάνι Καλαμπάκας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σταγών & Μετεώρων κ. Θεόκλητο.

Το πρωί τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Όρθρος, στο τέλος του οποίου άρχισε η τελετή των εγκαινίων με τη λιτανεία των ιερών λειψάνων τρεις φορές γύρω από τον Ναό, αφού κληρικοί και πιστοί είχαν εξέλθει από αυτόν.

Ακολούθησε το τελετουργικό της εισόδου στο ναό, ο καθαγιασμός της Αγίας Τραπέζης με τα στάδια που έχει, της τοποθέτησης των ιερών λειψάνων στο «φυτό» της Αγίας Τραπέζης, της σφράγισής του με κηρομαστίχη, της έκπλυσης της Αγίας Τραπέζης με ζεστό νερό, σαπούνια και σφουγγάρια και το σκούπισμά της.

Στη συνέχεια έγινε το μύρωμα με Άγιο Μύρο και το σκούπισμα με καινούρια αντιμήνσια, και η ένδυση με το κατασάρκιο, επάνω στο οποίο ενεγράφη η ημερομηνία των εγκαινίων και υπογράφηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Θεόκλητο.

Ακολούθησε ο καθαγιασμός του Ναού στις τέσσερις πλευρές του, κατά τον οποίο ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος τις σφράγισε με το μονόγραμμα του Χριστού, και το άναμμα της κανδήλας της Αγίας Τραπέζης.

Καθ’ όλη την ακολουθία των εγκαινίων ο Σεβασμιώτατος κ. Θεόκλητος εξηγούσε στους πιστούς τη διαδικασία, τονίζοντας τους συμβολισμούς της.

Τον Σεβασμιώτατο συνεπικούρησαν ο εφημέριος Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Στεφανίου αρχιμ. Αθανάσιος Αναστασίου, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίων Μετεωριτών Πατέρων Καλαμπάκας π. Δημήτριος Σπυρόπουλος, ο εφημέριος του Ιερού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας π. Ιωάννης Κουβελάς και ο Διάκονος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Αχιλλέας Πολύζος.

Στο τέλος ο π. Αθανάσιος στο λόγο του αναφέρθηκε στην ανακαίνιση του ναού και ευχαρίστησε όλους ποσους συνέβαλαν σε αυτό το πραγματικά θεάρεστο έργο.