Βαρθολομαίος: «Αγαπήσατε και εμπιστευτείτε τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τον Πατριάρχη σας»
Να εντρυφήσουν «εις το ανοιχτόν πνεύμα της Ρωμιοσύνης», αποβάλλοντας «τας αγκυλώσεις και ακαμψίας της εθνικιστικής θεωρήσεως των εκκλησιαστικών πραγμάτων» κάλεσε τους μαθητές της Αθωνιάδας Ακαδημίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη χθεσινοβραδινή επίσκεψη του στη σχολή, στις Καρυές Αγίου Όρους.
«Η Κωνσταντινούπολις αποτελεί την μήτραν και γενεσιουργόν αιτίαν όλων των Ορθοδόξων λαών» υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και πρόσθεσε:
«Και καθώς και εις το σχολείο σας τούτον συνυπάρχετε εκ διαφόρων τόπων και διαφόρων εθνοτήτων, εντρυφήσατε εις το ανοιχτόν πνεύμα της Ρωμιοσύνης. Από της ηλικίας αυτής να αποβάλλετε τας αγκυλώσεις και ακαμψίας της εθνικιστικής θεωρήσεως των εκκλησιαστικών πραγμάτων. Ρωμιοσύνη σημαίνει ανοχή, κατανόηση, αλληλοπεριθώρηση, υπομονή, διάθεση καταλλαγής και ατελείωτη αγάπη. Δηλαδή, παιδεία, γεμάτη από Χριστόν. Αυτά να αγαπήσετε, αγαπητά μας παιδιά. Εις αυτά να εθιστείτε. Αυτά να βάλετε εις το εσώτατο είναι της υπάρξεως σας».
Ο κ. Βαρθολομαίος εξήγησε στα παιδιά ότι πολλές φορές η λέξη «ρωμιός» στην Ελλάδα παρεξηγείται, υποτιμώμενη για το ελληνικό της φορτίο και νόημα, ενώ συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.
«Η λέξις "ρωμιός" είναι από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία... Κι εμείς είμαστε συνεχιστές και απόγονοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, του Βυζαντίου. Μπορώ να πω ότι είμαστε περισσότερο Έλληνες, όχι ολιγότερο».
Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι στις προσπάθειες τους οι μαθητές της Αθωνιάδας έχουν «αρωγό» όλη την αγιορείτικη κοινότητα, ώστε να αποτελέσουν στο μέλλον «διαπρύσιους πρέσβεις» του 'Αθωνος και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντηση του μαζί τους, ενθυμούμενος και τις δικές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
«Η χαρά είναι μεγάλη, διότι κατ' αναλογία ενθυμούμεθα τους ευλογημένους εκείνους χρόνους κατά τους οποίους κι εμείς έφηβοι, πλήρους ζωής και οραματισμών, εφοιτούσαμε εις την Ιεράν Θεολογικήν Σχολήν της Χάλκης» ανέφερε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε στους μαθητές ότι τώρα χτίζονται τα θεμέλια της όλης ύπαρξης τους και σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία τους διαμορφώνεται ο χαρακτήρας τους, ενώ «ο εύπλαστος ψυχικός κόσμος» τους αξιοποιεί τα ποικίλα ερεθίσματα, που θα σηματοδοτήσουν το μέλλον τους.
«Προφανώς, η παιδεία που λαμβάνετε εδώ έχει πρωτεύουσα θέση δια την μελλοντική εξέλιξη σας» είπε ο κ. Βαρθολομαίος. Πρόσθεσε ότι το επίπεδο σπουδών της Αθωνιάδας Ακαδημίας ήταν ανέκαθεν ιδιαίτερα υψηλό, αλλά επεσήμανε ως «ακόμη σπουδαιότερη» τη «σύζευξη» των παρεχόμενων γνώσεων με την αλληλεπίδραση με την αγιορείτικη φύση και το περιβάλλον και με την λατρευτική και μοναστική ζωή, της οποίας γίνονται «μέτοχοι» στο 'Αγιον Όρος.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης άκουσε τους μαθητές να τραγουδούν παραδοσιακά τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Ίμβρου, και συγκινημένος αναφέρθηκε στα δύσκολα χρόνια της δεκαετίας του '60 για το νησί, όταν το τότε «συμβούλιο εθνικής ασφαλείας της Τουρκίας» πήρε, όπως είπε, αποφάσεις «σκληρές, τραγικές», με σκοπό την «αλλοίωση της σύνθεσης του πληθυσμού» του νησιού, που ήταν εξολοκλήρου ελληνικός. Υπενθύμισε ότι εκείνη την εποχή τα σχολεία έκλεισαν, γόνιμα χωράφια άλλαξαν χέρια, κρατούμενοι αποφυλακίστηκαν σπέρνοντας τον τρόμο στους κατοίκους και εξαναγκάζοντας τους τελικά στη συντριπτική πλειοψηφία τους να εγκαταλείψουν το νησί.
«Έτσι το νησί άδειασε, από επτά χιλιάδες μείναμε τριακόσια πρόσωπα. Ρήμαξε το νησί, εγώ ήμουν τότε φοιτητής στη Ρώμη και μου έγραφαν οι γονείς μου και οι αδελφοί μου, πως άρχισε το ξήλωμα της ρωμιοσύνης, δεν μπορούσα να το πιστέψω» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:
«Πέρασαν πολλές δεκαετίες, με πολλές προσπάθειες, πολλών προσώπων και πολλών παραγόντων, ευδόκησε η κυβέρνηση της χώρας μας, όπου εδρεύει το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο να επιτρέψει την επαναλειτουργία των ρωμαίικων σχολείων, να έχουμε και πάλι ελληνική παιδεία στο νησί μας, για την Τένεδο δεν γίνεται λόγος είναι ελάχιστοι ρωμιοί... Και όχι μόνο επαναλειτούργησαν τα δημοτικά σχολεία στην Ίμβρο, αλλά έχουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας κι ένα λύκειο.... έχουμε περίπου εξήντα παιδιά, είναι μεγάλος αριθμός για την Ίμβρο, η οποία τώρα έχει εξακοσίους ρωμιούς χριστιανούς».
«Υπάρχει μια αισιοδοξία για το μέλλον, μια ευοίωνος προοπτική. Δεν θα φτάσουμε ποτέ τις επτά χιλιάδες, που ήταν κάποτε, αλλά θα ζήσουμε πιο ανθρώπινα» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο διοικητής του Αγίου Όρους και πρόεδρος των αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Αθανάσιος Μαρτίνος ευχήθηκε να έχει δοθεί η δυνατότητα μέχρι της αποφοίτησης των σημερινών μαθητών Αθωνιάδας Ακαδημίας, ως απόφοιτοι, να μπορέσουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε μια ανοιχτή, ως τότε, Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης απέδωσε στον Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους, το συμβολικό ποσό των χιλίων ευρώ, ώστε, είτε να μοιραστούν ισόποσα στους μαθητές είτε να προμηθευτεί η Αθωνιάδα Ακαδημία ό,τι θεωρείται ότι της χρειάζεται για τη λειτουργία της.
Νωρίτερα, χθες το απόγευμα ο κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέφθηκε τη μονή Μεγίστης Λαύρας.
ΣΉΜΕΡΑ
Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε την Κυριακή του Τυφλού, 29 Μαϊου, στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές Αγίου Όρους από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.Ο Παναγιώτατος συλλειτούργησε με τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολο, Γαλλίας κ. Δημήτριο, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Βαρθολομαίο και Καθηγουμένους Ιερών Μονών του Αγίου Όρους.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη υποδέχθηκε ο Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους Γέρων Γεώργιος Βατοπαιδινός ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος στη Θεία Λειτουργία ο Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ. Αμβρόσιος.
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε κατά τη Θεία Λειτουργία ο Καθηγούμενος της Ιερά Μονής Γρηγορίου Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος ο οποίος εξέφρασε την χαρά εκ μέρους όλης της Ιεράς Κοινότητας για την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη και την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στον ναό του Πρωτάτου.
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε για το νόημα και το ρόλο του μοναχισμού, υπογραμμίζοντας ότι η μοναστική πολιτεία λειτουργεί επί χίλια έτη, ως «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» για την Εκκλησία, την ανακαίνιση των μοναχών και του κόσμου, αλλά και ως «τροχοπέδη» στον μεγάλο κίνδυνο για την εκκλησία, αυτόν της εκκοσμίκευσης.
«Αγαπώμεν, το Άγιον Όρος, τιμώμεν τους ηγήτορας αυτού και αγωνιώμεν, οσάκις αναδύονται προβλήματα και διχοστασίες» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:
«Θεωρούμε τον ιερόν τούτον τόπον αναπόσπαστο και ζωτικό μέρος της Μεγάλης Εκκλησίας, συμπάσχομεν οσάκις τα χρονίζοντα θέματα απαιτούν, εντόνως, λύσιν. Μακροθυμούμεν κι αναμένομεν εν υπομονή την επιστροφή των αποκλινόντων από τον κόλπο της φιλόστοργου μητρός. Ου φειδόμεθα κόπων, μόχθων και αντοχής, διά την επί των ορθών επανατοποθέτηση των εσφαλμένων. Ίσως, η μακροθυμία της Μητρός Εκκλησίας να εκλαμβάνεται ως αδυναμία, η αδιαφορία. Όμως μια τοιαύτη θεώρηση θα ήτο απολύτως πεπλανημένη και άδικος, καθώς η Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία έχει επιδείξει και προφανώς αποδείξει ότι τυγχάνει Μήτηρ αληθής πάντων... Τα πάντα στέργει, τα πάντα υπομένει».
Τόνισε ότι ακόμη και επικριτές ομολογούν τη μακροθυμία της Εκκλησίας και προσέθεσε: «Δεν υπάρχει ετέρα οδός από την αγάπη και την, εν υπομονή, αναμονή».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι διαχρονικά μεσολαβεί απόσταση από την εκδήλωση προβλημάτων στην Εκκλησία έως την αποθεραπεία τους και τόνισε: «Αναμένει η Εκκλησία».
«Ούτως επράξαμε και εις τας δύο πρόσφατους περιπτώσεις της Ουκρανίας και της γειτνιαζούσης χώρας, της Βόρειας Μακεδονίας. Δεν δυνάμεθα να κωφεύουμε, άλλοτε κατ’ έκκληση και άλλοτε αυτεπαγγέλτως κατά χρέος και ευθύνη, οι εκάστοτε Πατριάρχες εξαντλούν εαυτούς για τη ευστάθεια των Αγίων του Θεού Εκκλησιών».
Ο κ. Βαρθολομαίος επεσήμανε ότι «φιλανθρώπως και εξαντλητικώς» η εκκλησία γιατρεύει τα τραύματα και «θεραπεύει τα άλγη» και δεν ξεφεύγει από το δρόμο της.
«Μη φοβείσθε, δεν παρεκκλίνει η Εκκλησία της ευθείας οδού. Δεν αποβάλλει το χιτώνα της Αληθείας, τον εξυφανθέντα τη χάριτι του Θεού και δια πάμπολλων κόπων από των Αγίων Αποστόλων έως και σήμερα» είπε ο κ. Βαρθολομαίος.
Ο κ. Βαρθολομαίος πρόσθεσε ότι η Εκκλησία «δεν αποδέχεται το συντηρητισμό, δεν προτάσσει τας κοσμικάς επιταγάς εις βάρος των αγίων θρησκευμάτων, δεν αποδέχεται ξένη και αλλότρια πίστη» και ακόμη κι εάν συνδιαλέγεται «δεν μειοδοτεί». Διευκρίνισε δε: «Αντιθέτως, πλειοδοτεί στην αγάπη και καλεί τους πάντας για να ψηλαφήσουν την πλευράν αυτής, για να δουν και να γευτούν το μέγα μυστήριο της ορθοδόξου πίστεως».
«Αγαπήσατε και εμπιστευτείτε τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και τον Πατριάρχη σας» είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.
Στην πανηγυρική πατριαρχική θεία λειτουργία παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο βουλευτής της ΝΔ, ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής, Γιώργος Κουμουτσάκος, ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους Αθανάσιος Μαρτίνος, ο αναπληρωτής υποδιοικητής Άριστος Κασμίρογλου, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Μάρκος Μπόλαρης, κ.α.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Παναγιώτατος προεξήρχε της λιτανείας της ιεράς εικόνας της Παναγίας Άξιον Εστί πέριξ του ναού σύμφωνα με την Αγιορείτικη τάξη.
Ο Παναγιώτατος προς τιμήν της επισκέψεώς του φύτευσε ένα δέντρο στο προαύλιο χώρο του Πρωτάτου.
Εν συνεχεία μπροστά από το κτίριο της Ιεράς Επιστασίας ο Οικουμενικός Πατριάρχης έβγαλε αναμνηστική φωτογραφία μαζί με τους Καθηγουμένους Ιερών Μονών του Αγίου Όρους που έλαβαν μέρος στη Θεία Λειτουργία.
Το μεσημέρι, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναχώρησε από το λιμάνι της Δάφνης για τη Θεσσαλονίκη, όπου απόψε στις 19.00 προγραμματίζεται να γίνει η υποδοχή του από την Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς και τις τοπικές αρχές των δήμων Καλαμαριάς και Θερμαϊκού.