Νέα Μητρόπολη στο Αγρίνιο: Αναμένεται άμεσα η υπογραφή από το Υπουργείο Παιδείας
Όπως έχει δημοσιεύσει από τις αρχές Μαρτίου το sinidisi.gr και η εφημερίδα “Συνείδηση”, τις υπογραφές αναμένει το νέο χωροταξικό των Μητροπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας που προβλέπει την ίδρυση νέας Μητρόπολης με έδρα το Αγρίνιο.
Η Εκκλησία της Ελλάδας οριστικοποίησε την πρότασή της επί τη βάσει της πρότασης, που είχε γίνει από το Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και με νέα της συνεδρίαση παρέμεινε στην θέση της αυτή, πράγμα που διαρκώς πυροδοτεί τις φήμες ότι οι τελικές υπογραφές από το Υπουργείο Παιδείας επίκεινται.
Πιθανότατα, διαρροές από το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να αναθέρμαναν το ζήτημα τις τελευταίες ώρες, κατά τις οποίες βρίθουν οι πληροφορίες ότι η υπόθεση έχει μπει στην τελική της ευθεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο η Μητρόπολη Ναυπάκτου θα έχει πλέον χωρικά όρια στην περιοχή του Δήμου Ναυπακτίας, αλλά και του Δήμου Θέρμου (ήδη με την υφιστάμενη κατάσταση τρεις Τοπικές Κοινότητες του Θέρμου υπάγονται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου) όχι όμως και την περιοχή του Αγίου Βλασίου στη Δημοτική Ενότητα Παρακαμπυλίων, που θα υπαχθεί στη νέα Μητρόπολη με έδρα το Αγρίνιο.
Η Μητρόπολη Μεσολογγίου, ουσιαστικά προκύπτει από τη διχοτόμηση της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, με χωρικά όρια στην περιοχή των Δήμων Μεσολογγίου, Ξηρομέρου και Ακτίου – Βόνιτσας. Στην νέα Μητρόπολη Αγρινίου θα υπαχθεί η περιοχή των Δήμων Αγρινίου και Αμφιλοχίας, αλλά και η περιοχή του Αγίου Βλασίου, που σήμερα υπάγεται στη Μητρόπολη Ναυπάκτου.
Η «Σ» ρώτησε το δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου σχετικά, ο οποίος απάντησε πως δεν έχει κάποιο νεότερο για την υπόθεση, πέραν του θετικού κλίματος που υπήρχε και υπάρχει, κρίνοντας ότι η αναθέρμανση της υπόθεσης είναι ανεπίσημη διότι ο ίδιος δεν έχει κάποιο έγγραφο στα χέρια του.
Από την άλλη, πηγές εντός Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου εξηγούν ότι έχει σημασία ότι η Ιερά Σύνοδος επέμεινε στην εισήγησή της με το νέο χωροταξικό σχεδιασμό, υπενθυμίζοντας με νόημα όμως ότι δεν αρκούν οι υπογραφές από το υπουργείο.
«Η αλλαγή του εκκλησιαστικού χάρτη περνάει από τη Βουλή των Ελλήνων και γίνεται πάντα με σχετικό νόμο», επισήμανε άνθρωπος που γνωρίζει αυτά τα ζητήματα, εννοώντας ότι το θέμα περνάει από την βάσανο των πολιτικών διαδρόμων και διαδρομών.
Υπενθυμίζεται ότι δεν υπάρχει πόλη του πληθυσμιακού μεγέθους του Αγρινίου που να μην είναι και έδρα Μητρόπολης αλλά και ότι το Μεσολόγγι και αρκετοί φορείς του το προηγούμενο διάστημα επέδειξε σθεναρές, έως υπερβολικές, αντιρρήσεις πάνω στο θέμα, μέχρι του σημείου να εγείρονται «κυριαρχικά» ζητήματα!
Επίσης υπενθυμίζεται πως το σενάριο της διχοτόμησης της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας δεν είναι κάτι που προέκυψε για πρώτη φορά μετά την εκδημία του μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά αλλά προϋπήρχε και μάλιστα η Εκκλησία της Ελλάδας είχε λάβει τη σχετική απόφαση, ωστόσο στα μέσα της δεκαετίας του 2000 δεν προχώρησε η διχοτόμηση της Μητρόπολης, για πολιτικούς λόγους.