Ποιες παγίδες κρύβονται στις παιδικές χαρές - Αναγκαίοι οι τακτικοί έλεγχοι
Αυτοψία σε παιδικές χαρές στη Θεσσαλονίκη έκανε η κάμερα της ΕΡΤ, με τη βοήθεια του Γιώργου Κουνατίδη, ο οποίος είναι επικεφαλής επιθεωρητής παιδικών χαρών και πάρκων ψυχαγωγίας. Λίγες ημέρες μετά τον ακρωτηριασμό ενός 8χρονου κοριτσιού σε ακατάλληλη τσουλήθρα της πόλης, η ανησυχία των γονέων είναι μεγάλη για την καταλληλόλητα ή μη των χώρων όπου τα μικρά παιδιά παίζουν ανέμελα.
«Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο που όλοι οι ΟΤΑ είναι υποχρεωμένοι να τηρούν», ανέφερε στην εκπομπή «Από τις Έξι» ο κ. Κουνατίδης, ο οποίος είναι αρμόδιος για τις πιστοποιήσεις καταλληλόλητας σε παιδικές χαρές της χώρας.
«Μία φορά κάθε έτος ή και νωρίτερα, αν χρειαστεί, ελέγχουμε τις παιδικές χαρές» δήλωσε ο ειδικός ασφαλείας κρατώντας στα χέρια του ένα εξάρτημα που μοιάζει με προσομοίωση δαχτύλου για να ελέγξει τυχόν κενά στις κατασκευές που μπορεί να προκαλέσουν ατυχήματα στα παιδιά.
Και όπως είπε, «η υποχρέωση των δήμων είναι να τηρούν ένα πρόγραμμα ελέγχου και συντήρησης, το οποίο είναι σε τακτική βάση».
Σχολιάζοντας το περιστατικό με τον σοβαρό τραυματισμό της 8χρονης ο κ. Κουνατίδης τόνισε ότι σύμφωνα με το πρότυπο ασφάλειας για τις παιδικές χαρές θα πρέπει να αποφεύγονται ατυχήματα με συνέπεια την αναπηρία ή τον θάνατο. «Μικροατυχήματα θα συμβούν. Το συγκεκριμένο θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί αν γινόταν πιο τακτικά ο έλεγχος».
Σύμφωνα με τον ίδιο, από την στιγμή που εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση κανένα σοβαρό ατύχημα δεν είχε συμβεί έως πρόσφατα. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι οι έλεγχοι θα έπρεπε να γίνονται και καθημερινά. «Η πινακίδα με τις πληροφορίες που υπάρχει έξω από την κάθε παιδική χαρά αναφέρει κάποιες πληροφορίες καθώς και τηλέφωνο παραπόνων. Επιφορτισμένο δεν είναι μόνο ένα συγκεκριμένο προσωπικό, αλλά και το προσωπικό καθαρισμού και συντήρησης», τόνισε.