Ροή Ειδήσεων

ΑΓΝΟΟΥΝ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΤΑ ΣΥΜΦΩΝΗΘΕΝΤΑ. Συνάντηση Προέδρου καί Πατριάρχη Σερβίας με αναφορές στήν λεγόμενη "Μακεδονική Εκκλησία - Αρχιεπισκοπή Αχρίδας" με τόν όρο σκέτα «Μακεδονία» καί χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό (ΒΙΝΤΕΟ)

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς είχε ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022, παρουσία των Επισκόπων που συμμετείχαν στην πρόσφατη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Γενικής Γραμματείας της Σερβικής Δημοκρατίας, βρέθηκαν θέματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλά και οι σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων.

Κατά την διάρκεια του ανοιχτού μέρους της συνάντησης ενώπιων των εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης, ο Πρόεδρος Βούτσιτς προσφωνώντας τον Μακαριώτατο, εξέφρασε, μεταξύ άλλων, την ευγνωμοσύνη του για το ενδιαφέρον που δείχνει σχετικά με τα εθνικά ζητήματα. Όπως ανέφερε, η Σερβία χρειάζεται να έχει τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τον αποκαλούμενο από τους Σέρβους «Μακεδονικό» λαό και ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο έργο της Ιεράς Συνόδου.

«Είμαστε πάντα έτοιμοι να βοηθήσουμε τις Επισκοπές και πάντα μας δίνετε περισσότερες συμβουλές μέσω της προσευχής, της συμφιλίωσης και του καλέσματος για ενότητα», επεσήμανε ο Βούτσιτς.

Από την πλευρά του ο Πατριάρχης Σερβίας κ.κ. Πορφύριος στην αντιφώνηση του ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Βούτσιτς για την πρόσκληση και την θερμή υποδοχή. Ανέφερε ότι οι καιροί είναι δύσκολοι, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι κοιμόμαστε και ξυπνάμε σκεπτόμενοι για το τέλος της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

«Δεν είναι μια σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών που θα μπορούσαν να έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μαζί, αλλά μια βαθύτερη σύγκρουση. Δεν είναι απλώς μια γεωπολιτική σύγκρουση, αλλά μια σύγκρουση πολιτισμών που μας υποχρεώνει να πάρουμε θέση», δήλωσε.

Επίσης πρόσθεσε ότι η στάση της Εκκλησίας είναι η στάση της προσευχής στον Θεό για ειρήνη. «Γι’ αυτό εμείς, ως Ιερά Σύνοδος και Εκκλησία, προσπαθούμε να απευθυνθούμε στον Θεό με τα λόγια της προσευχής. Δεν μπορεί κανείς να εδραιώσει την ειρήνη μόνος του», δήλωσε.

Αναφερόμενος στις σχέσεις του Πατριαρχείου Σερβίας με την μέχρι πρότινος σχισματική εκκλησία των Σκοπίων και χρησιμοποιώντας και τον όρο «Μακεδονία» δήλωσε:

«Είχαμε ένα σχίσμα με την εκκλησία στη “Μακεδονία”, αλλά χάρη στις προσευχές όλων και των δύο λαών, ήρθαμε να δημιουργήσουμε ενότητα ώστε να επιστρέψουν οι αδελφοί από τη “Μακεδονία” σε κοινωνία μαζί μας και με όλες τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, και το βλέπουμε ως ένα θαύμα. Γι’ αυτό είμαστε ευγνώμονες στον Θεό. Η Εκκλησία θα είναι πάντα ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία για ότι είναι καλό και αυτό είναι ευλογία για όλους», τόνισε ο Πατριάρχης Σερβίας.

Υπενθυμίζεται ότι στις 9 Μαΐου 2022 η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου ανακοίνωσε ότι δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι πρότινος σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων με αναγνωρισμένο και αποδεκτό όνομα το «Αχρίδος» και αποκλείοντας ως όρο το «Μακεδονική».

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση ανέφερε ότι αφού αξιολόγησε την υποβληθείσα προσφυγή και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του γειτονικού κράτους, αποφάσισε ότι «δέχεται εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν τήν Ἱεραρχίαν, τόν κλῆρον καί τόν λαόν τῆς ὑπό τόν Ἀρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Ἐκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα τήν πληγήν τοῦ σχίσματος, καί ἐπιχέουσα εἰς τό τραῦματῶν ἐκεῖ σε ἀδελφῶν ἡμῶν Ὀρθοδόξων “ἔλαιον καί οἶνον”. Πρός τοῦτο ἐκδίδεται καί ἡ σχετική Πατριαρχική καί Συνοδική Πρᾶξις».