Ροή Ειδήσεων

Απελάσεις μοναχών ! Πολύ χριστιανικό και απολύτως συμβατό με την … πνευματικότητα του Αγίου Όρους! Κα(η)μένοι...

Βαθαίνει το ρήγμα ανάμεσα σε Ελλάδα και Ρωσία, με αφορμή το Ουκρανικό. Μετά το διπλωματικό «σχίσμα», τώρα αναμένεται και εκκλησιαστικό, με την ελληνική κυβέρνηση να φέρεται σύμφωνη με την «πρόταση» του Πατριάρχη, Βαρθολομαίου, για μαζικές απελάσεις Ρώσων από το Άγιον Όρος, αλλά και «φιλορώσων» μοναχών, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Το έδαφος «προλειαίνεται» εδώ και μερικές εβδομάδες με… βομβαρδισμό διαρροών προς τα ελληνικά ΜΜΕ, όπου, ούτε λίγο ούτε πολύ, το Άγιον Όρος παρουσιάζεται ως «σφηγκοφωλιά πρακτόρων του Πούτιν»!

Σε αυτό το σκηνικό εντύπωση προκαλεί η αναπαραγωγή καταγγελιών σε βάρος της Ρωσίας από μονή που έχει χαρακτηριστεί ως καταφύγιο των παλαιοημερολογιτών «Χριστιανο-Ταλιμπάν». Ακόμα πιο ενδιαφέρον έγινε το σκηνικό από τη στιγμή που το γαϊτανάκι των «αποκαλύψεων» ακολούθησε και η γερμανική εφημερίδα, Bild, η οποία εκινήθη στο ίδιο παραπάνω μήκος κύματος.

Αρχιεπισκοπή Οχρίδας

Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί η αναγνώριση της «Αρχιεπισκοπής Οχρίδος», η οποία μέχρι πρόσφατα εμφανιζόταν ως «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία». Η Εκκλησία αποσχίσθηκε το 1967 από το Πατριαρχείο Σερβίας, όπου και ανήκε έως τότε. Η απόφαση Βαρθολομαίου έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις σε σημαντική μερίδα της Εκκλησίας της Σερβίας.

Να σημειωθεί πως στο Άγιον Όρος, το οποίο πρόκειται να επισκεφθεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης από τις 27 έως τις 29 Μαΐου, έχει αρκετούς Σέρβους μοναχούς σε διάφορα μοναστήρια.

Απελάσεις

Στο πλαίσιο, λοιπόν, της «επιχείρησης – σκούπα» στο Άγιον Όρος, για την οποία, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους έχει δώσει το «πράσινο φως» η ελληνική κυβέρνηση, κατόπιν «απαίτησης» του Βαρθολομαίου, σχεδιάζεται να απελαθούν από το Άθως οι περισσότεροι Ρώσοι μοναχοί.

Εκτιμάται ότι στις ρωσικές μονές υπάρχουν περί τους διακόσιους καλόγερους. Οι ρωσικής καταγωγής υπολογίζονται σε εβδομήντα. Οι υπόλοιποι είναι Ουκρανοί και άλλων εθνικοτήτων.

Οι απελάσεις από το Άγιον Όρος, ωστόσο, δεν αφορούν μόνο ρωσικής καταγωγής άτομα, αλλά και όλους όσοι χαρακτηρίζονται ως «φιλορώσοι», ανεξαρτήτως εθνικότητος.

Το «αίτημα» Βαρθολομαίου για έναρξη «επιχείρησης – σκούπα» στο Άθως, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποβλήθηκε στον Έλληνα πρωθυπουργό, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία (13-14 Μαρτίου 2022), προκειμένου να συναντηθεί με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η αλυσίδα των γεγονότων

Τότε, με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό, είχε πει: «Η ύπαρξή μας ολόκληρη, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας είναι κοντά στους Ουκρανούς αδελφούς μας». Ευχαρίστησε, δε, τον πρωθυπουργό για τον οπλισμό που απέστειλε στην Ουκρανία!!

Να σημειωθεί ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποδώσει Αυτοκεφαλία στην Εκκλησία της Ουκρανίας, την οποία το Πατριαρχείο της Μόσχας έχει χαρακτηρίσει «σχισματική», ενώ σοβαρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί στους κόλπους της διεθνούς Ορθοδοξίας, αλλά και εντός της ελληνικής Εκκλησίας. Η, δε, Μόσχα είχε αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι αυτή η κίνηση Βαρθολομαίου έγινε κατόπιν συνεννόησης με τον αμερικανικό παράγοντα.

Ενδιαφέρον είναι ότι λίγο μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Βαρθολομαίου, μερίδα ρωσικών ΜΜΕ ανέφερε ότι εξυφαίνεται σχέδιο απομάκρυνσης Ρώσων καλόγηρων από το Άγιον Όρος.

Ακολούθησαν διαρροές, σύμφωνα με τις οποίες ενισχύεται ο «αστυνομικός σταθμός» στο Άγιον Όρος και από τμήμα ουσιαστικά αναβαθμίζεται σε Διεύθυνση. Κάτι που πρακτικά σημαίνει μεγάλη ενίσχυση σε προσωπικό. Επίσης, ότι η ίδια η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη θα είναι πλέον εκείνη που θα «αστυνομεύει» το Άγιον Όρος.

Τέλος, το «παζλ» ολοκληρώνεται τις τελευταίες εβδομάδες με μπαράζ δημοσιευμάτων στον ελληνικό και ξένο Τύπο περί «διείσδυσης» της Ρωσίας στο Άγιον Όρος.

Πλήρης διάρρηξη;

Ενδεχόμενη κίνηση απομάκρυνσης των Ρώσων μοναχών από το Άγιον Όρος θα σημάνει το ακόμα βαθύτερο ρήγμα στις σχέσεις Αθήνας – Μόσχας.

Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να «ξηλώσει» ουσιαστικά ολόκληρη την ηγεσία της ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, αλλά και τις «κεφαλές» (Νο1 και Νο2 διπλωμάτες) του ρωσικού προξενείου στη Θεσσαλονίκη. Κατά πληροφορίες, στις αρμοδιότητες του προξενείου είναι και το Άγιον Όρος. Κάτι που σημαίνει ότι ο «αποκεφαλισμός» του προξενείου, εκτός των άλλων, είχε εμμέσως πλην σαφώς στόχο και τη ρωσική παρουσία στο Άγιον Όρος.

Μετά τις απελάσεις 12 Ρώσων με διπλωματική ιδιότητα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε ότι αυτή η απόφαση ουσιαστικά ισοδυναμεί με διάρρηξη των ελληνο-ρωσικών διπλωματικών σχέσεων.

Ενδιαφέρον είναι, πάντως, ότι, αν και οι απελάσεις ανακοινώθηκαν την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, η Μόσχα, παρ’ ότι πέρασε πάνω από ένας μήνας, ακόμα δεν έχει ανακοινώσει «αντίμετρα». Δηλαδή, απελάσεις Ελλήνων διπλωματών. Κάτι, ωστόσο, που, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, αναμένεται.

Τυπικώς, βέβαια, τις αποφάσεις πρέπει να λάβει το υπουργείο Εξωτερικών, δεδομένου ότι το Άγιον Όρος βρίσκεται στην αρμοδιότητά του. Από την άλλη, εκκλησιαστικά, το Άγιον Όρος βρίσκεται στην αρμοδιότητα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

πηγή, Εφημερίδα Μακελειό - 16/5/2022 (από antinews.gr)