Ροή Ειδήσεων

17σέλιδη απόρρητη έκθεση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα με ονόματα Μονών και Ηγουμένων του Αγίου Όρους με "φιλορωσικά" αισθήματα!

 

Του Άρη Σπίνου

Πάντα οι περιβόητες εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών ήταν μια δεξαμενή για απορρόφηση χρημάτων για δήθεν "πηγές" που δίνουν την μια ή την άλλη πληροφορία προκειμένου οι εκθέσεις - δελτία πληροφοριών να είναι έγκυρα. Τις περισσότερες φορές όμως  πρόκειται για συλλογή δημοσιευμάτων που με ένα "ανακάτεμα" παρουσιάζονται ως πρωτογενής πηγές. Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά, αρχίζοντας από τις "αποκαλύψεις" που έγιναν αυτή την εβδομάδα για τη ρωσική παρουσία στο Άγιο Όρος... χωρίς να γίνετε καμία αναφορά για την επέλαση της CIA στις μονές όπως έχει αποκαλύψει το edolio5 με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ. 

 Σύμφωνα με 17 σέλιδη έκθεση της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Αθήνα. 

«Πλούσιοι Ρώσοι και οι αποκαλούμενοι ολιγάρχες πάντα έρχονταν στο Αγιον Ορος. Έχουν χαρίσει πολλά χρήματα σε μερικά μοναστήρια, ιδιαίτερα στον Άγιο Παντελεήμονα. Δεν ήταν τυχαία η παρουσία τους, ούτε οι δωρεές τους ήταν τυχαίες» αναφέρει μεταξύ άλλων. 

Σύμφωνα με την έκθεση αυτή η ρωσική επιρροή εντοπίζεται κυρίως στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, με ηγούμενο τον ρωσικής καταγωγής Αρχιμανδρίτη Ευλόγιο.

"Η Μονή Παντελεήμονος θεωρείται «κόμβος» και «σημείο διακλάδωσης» για τις ρωσικές επιδιώξεις και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τη Ρωσική Πρεσβεία. Μια από τις επαφές του Αρχιμανδρίτη Ευλόγιου στη Θεσσαλονίκη ήταν στη λίστα των Ρώσων διπλωματών που απελάθηκαν από τη χώρα μας." Η έκθεση συνεχίζει:

"Ο Ηγούμενος της Μονής Αγίου Παντελεήμονος θεωρείται πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλου, ενώ η διαδικασία εκλογής του, το 2016, είχε την ενεργό στήριξη του Κρεμλίνου. Βασικός χρηματοδότης της Μονής είναι η Gazprom. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, στελέχη της την επισκέπτονται τακτικά."

"Η Gazprom εκδήλωσε ενδιαφέρον για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών που προκλήθηκαν το 2019 από φωτιά που ξέσπασε στις γεννήτριες, ενώ η εταιρεία Magistral, θυγατρική της Gazprom, προσφέρθηκε να ενισχύσει με 2.000.000 ευρώ το Μετόχι της Μονής στην Κωνσταντινούπολη. Πέρα από την Gazprom, ο Αρχιμανδρίτης φέρεται να έχει αναπτύξει προσωπικές σχέσεις με ρώσους ολιγάρχες που στηρίζουν τον Πούτιν και χρηματοδοτούν τη Μονή."

"Από το 2011 έχει ιδρυθεί στη Μόσχα το «Ίδρυμα Υποστήριξης της Μονής Παντελεήμονος» από τον τότε Πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Στους δωρητές του ιδρύματος περιλαμβάνονται ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν και άλλα μεγάλα ονόματα της Ρωσίας.

Για παράδειγμα, ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης Αλεξάντερ Μπέγκλοφ και ο πρώην κυβερνήτης (και βετεράνος της KGB) Γκεόργκι Πολταβτσένκο, τον οποίο μετακίνησε το 2018 ο Πούτιν από τη θέση του κυβερνήτη και τον τοποθέτησε πρόεδρο στην κολοσσιαία ναυπηγική εταιρεία USC."

"...Παράλληλα, «ψυχή» του ρωσικού ιδρύματος στήριξης της Μονής Παντελεήμονος θεωρείται ο επιχειρηματίας και συνιδρυτής της ρωσικής τράπεζας SMP, Κονσταντίν Γκολοστσάποφ, ο αποκαλούμενος και «μασέρ του Πούτιν», καθώς υπήρξε κατ’ επάγγελμα μασέρ, γνώρισε τον Πούτιν πριν από πολλά χρόνια σε αγώνες τζούντο στην Αγία Πετρούπολη και ανήκει στο στενό κύκλο του ρώσου Προέδρου."

"...Εξέχουσα θέση στη λίστα των χορηγών του Ιδρύματος της Μονής Παντελεήμονος κατέχουν οι δισεκατομμυριούχοι Μπόρις και Αρκάντι Ρότενμπεργκ, παιδικοί φίλοι του Πούτιν. Μαζί προπονούνταν στο τζούντο, στην Αγία Πετρούπολη, και ακόμα και σήμερα λέγεται ότι δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους στο άθλημα".

Η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο το πάγωμα της περιουσίας του στο Ηνωμένο Βασίλειο και του απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα. Από τα παραπάνω είναι προφανές ότι ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος, δεν αναμένει με ανοιχτές αγκάλες τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο που θα φτάσει στην Αθωνική Πολιτεία στις 27 Μαΐου.

Μάλιστα, μετά την απονομή της Αυτοκεφαλίας στην Εκκλησία της Ουκρανίας το 2019, ο Αρχιμανδρίτης Ευλόγιος λέγεται ότι απαγόρευσε την είσοδο στη μονή σε όποιον ασπάζεται την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Διείσδυση του ρωσικού στοιχείου εντοπίζει η έκθεση και στη Μονή Βατοπεδίου, όπου ηγούμενος είναι ο πολυσυζητημένος Αρχιμανδρίτης Εφραίμ, καθώς επίσης στις μονές Σίμωνος Πέτρας και Φιλοθέου. Σε ό,τι αφορά τη Μονή Βατοπεδίου, οι σχέσεις του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ με το Κρεμλίνο θεωρούνται εξαιρετικές και το ίδιο και η επαφή του με τον Πατριάρχη Μόσχας. Ένα ενδιαφέρον περιστατικό, που περιγράφεται στην έκθεση, ερμηνεύεται  ως δηλωτικό των ανωτέρω δεσμών.

"Τον Ιανουάριο του 2019, ο Γέροντας Εφραίμ ορίστηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο μέλος της αντιπροσωπείας του Αγίου Όρους που θα ταξίδευε στο Κίεβο για την τελετή ενθρόνισης του Προκαθημένου της νέας Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτη Επιφανίου. Ο ορισμός του στην αντιπροσωπεία από τον Πατριάρχη εκτιμήθηκε από εκκλησιαστικούς κύκλους ότι θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση έναντι των Ρώσων, καθώς μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας, ο νέος επικεφαλής της αποτελούσε «κόκκινο πανί» τόσο για τον Πούτιν όσο και για τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο.

Τελικά ο ηγούμενος Εφραίμ ταξίδεψε στο Κίεβο αλλά δεν συμμετείχε στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Σοφίας διότι εισήχθη αιφνιδιαστικά σε κλινική.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν τότε κύκλοι προσκείμενοι στον . Εφραίμ, «μετά την άφιξη της πτήσης στην οποία επέβαινε, από την Κωνσταντινούπολη στο Κίεβο ο Γέροντας ένιωσε έντονη αδιαθεσία. Αμέσως μετά την άφιξή του και επειδή η κατάστασή του επιδεινώθηκε, μετέβη σε κλινική του Κιέβου, όπου οι γιατροί διέγνωσαν ότι είχε περάσει έμφραγμα. Του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και του έκαναν αμέσως εισαγωγή».

Ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, Μητροπολίτης Επιφάνιος, επισκέφθηκε δύο ημέρες μετά τον Γέροντα Εφραίμ στην κλινική του Κιέβου για να του ευχηθεί περαστικά, με τους πιο καχύποπτους να σχολιάζουν, με βάση και τη φωτογραφία που δημοσιεύτηκε, ότι τον βρήκε αρκετά καλά.

Στη συνέχεια, ο Γέροντας Εφραίμ επέλεξε την τακτική των ίσων αποστάσεων και το 2021 υποδέχθηκε στη Μονή Βατοπεδίου ισχυρούς ρώσους επιχειρηματίες που συνόδευαν τον υφυπουργό Πολιτισμού της Ρωσίας Σεργκέι Ομπριβάλιν.

Στην Ιερά Βατοπεδινή Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στις Καρυές εγκαταβιούν ρώσοι μοναχοί. Το ρωσικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ενώ τα έργα αποκατάστασης στον κεντρικό Ναό στις Καρυές ακολούθησαν τα χαρακτηριστικά της ρωσικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής."

Το ρωσικό ενδιαφέρον πάντα κατά την έκθεση εστιάζεται και στη Μονή Σίμωνος Πέτρας, όπου Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Ελισσαίος, ένα από τα ισχυρά πρόσωπα του Αγίου Όρους που τάσσεται υπέρ της αυτονομίας. Η Μονή περιγράφεται ως «στρατηγικά φιλορωσική» και φιλοξενεί κατά καιρούς ισχυρούς άνδρες της Ρωσίας. Φιλορωσικό πρόσημο και προσωπικές σχέσεις με τον Ρώσο Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν και την οικογένειά του διατηρεί, από την πλευρά του, ο Ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου, Αρχιμανδρίτης Νικόδημος.

"Ο Πρωθυπουργός της Ρωσίας έχει επισκεφθεί δύο φορές τη Μονή, το 2020 και το 2021. Όταν το δίμηνο Δεκεμβρίου 2021 – Ιανουαρίου 2022, η Μονή έζησε δύσκολες στιγμές λόγω των αυξημένων κρουσμάτων κορονοϊού το Κρεμλίνο αντέδρασε αμέσως. Στις αρχές Ιανουαρίου, αεροπλάνο με ιατρικό προσωπικό και φάρμακα απογειώθηκε από τη Μόσχα για να βοηθήσει τους μοναχούς του Αγίου Όρους στη Μονή Φιλοθέου.

Νωρίτερα, το 2020, ο Ηγούμενος της Μονής Φιλοθέου Αρχιμανδρίτης Νικόδημος, συνελήφθη, σύμφωνα με τις εκθέσεις των κρατικών αρχών, σε αεροδρόμιο της Κρήτης με όπλο που φέρεται να του είχε χαρίσει ρώσος ολιγάρχης". Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στις μη φιλορωσικές μονές. 

Η Μονή Μεγίστης Λαύρας, στην οποία Ηγούμενος είναι ο Αρχιμανδρίτης Πρόδρομος και είναι η πρώτη στην ιεραρχία των μονών του Αγίου Όρους, ανήκει σταθερά στις φιλοπατριαρχικές Μονές.

Παραλλήλως, το 2019, ο Ηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος, Αρχιμανδρίτης Αλέξιος, όχι μόνο τάχθηκε υπέρ της Αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας αλλά και συμμετείχε κανονικά στην τελετή ενθρόνισης του Προκαθημένου της κ. Επιφάνιου στο Κίεβο ως επίσημος απεσταλμένος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Άριστες σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο διατηρεί και ο Ηγούμενος της Μονής Παντοκράτορος, Αρχιμανδρίτης Γαβριήλ, ενώ φιλοπατριαρχικές Μονές θεωρούνται και οι Μονές Ιβήρων, Σταυρονικήτα, Διονυσίου και Κουτλουμουσίου." 

Είναι προφανές πως όσοι γνωρίζουν, όλα τα παραπάνω προκύπτουν από μία ελεύθερη συζήτηση με έναν ηγούμενο του Άγιου Όρους και με ανάγνωση δημοσιευμάτων που γράφονται κατά καιρούς. 

Μια αξιόπιστη έκθεση θα συμπεριελάμβανε και τον ρόλο των Αμερικάνων ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια που οι εμφανίσεις τους στο Άγιο όρος είναι απροκάλυπτες.