Ροή Ειδήσεων

Εκκλησία Ουκρανίας: Σταματάει τη μνημόνευση του Κύριλλου, ζητά να του στερηθεί ο Πατριαρχικός Θρόνος


Σημαντικές αποφάσεις έλαβε το Συμβούλιο Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας που συνεδρίασε την Τρίτη με τη διευρυμένη σύνθεση του, υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Επιφανίου.

Ειδικότερα, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε την επιθυμία και την ετοιμότητα της Εκκλησίας να ξεκινήσει διάλογο με στόχο την επίτευξη της ενότητας της Ορθοδοξίας στην Ουκρανία, στη βάση του Τόμου της Αυτοκεφαλίας.

Αποφάσισε δε να σταματήσει τη μνημόνευση στα Δίπτυχα του ονόματος του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, εξαιτίας της αποδοχής του στη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας καθώς και της προώθησης της ιδεολογίας του “ρωσικού κόσμου”, η οποία “εμπίπτει στον ορισμό της αίρεσης του εθνοφυλετισμού”.

Επίσης, ζητά από τον Μητροπολίτη κ. Επιφάνιο, να απευθύνει έκκληση στον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως και στους Προκαθήμενους των τοπικών Εκκλησιών, να φέρουν τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο ενώπιον των ευθυνών του και να του στερήσουν τον Πατριαρχικό θρόνο για τη διάδοση αιρετικού εθνοφυλετικού δόγματος που βασίζεται στην ιδεολογία του “ρωσικού κόσμου”, καθώς και για την πρόκληση σχίσματος στην Εκκλησία, ιδίως μέσω της ίδρυσης “Ρωσικής Εξαρχίας” στην Αφρική, στη δικαιοδοσία δηλαδή του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Καλεί δε το κράτος να συνεχίσει “να εκπληρώνει το καθήκον του, που είναι η προστασία της θρησκευτικής κοινότητας και όλης της κοινωνίας από εχθρική ξένη επιρροή, από απόπειρες από το εξωτερικό που υπό το πρόσχημα της θρησκευτικής δραστηριότητας παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας, και να καταστρέψει την νεο-αυτοκρατορική ιδεολογία. Αυτή η υποχρέωση είναι ιδιαίτερα σημαντική, υπό το πρίσμα της χρήσης θρησκευτικών οργάνων στην υβριδική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας”.

Εκφράζει δε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την επίσκεψη του στο Κιέβο τον Αύγουστο του 2021, καθώς και στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, και στις Εκκλησίες της Κύπρου και της Ελλάδος, για την υποστήριξή τους κατά τη δοκιμασία του πολέμου.

Προσευχήθηκε τέλος ιδιαίτερα για τους Ουκρανούς στρατιώτες που υπερασπίζονται την πατρίδα από τη ρωσική επίθεση, καθώς και για τους πολίτες που πλήττονται από τις εχθρικές επιθέσεις, για τους πρόσφυγες και τους εκτοπισμένους.

Έκκληση προς την εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία: Ενωθείτε μαζί μας, δεν υπάρχει εναλλακτική δικαιοδοσία

Μάλιστα, το Συμβούλιο των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ουκρανίας, με ξεχωριστή του ανακοίνωση απευθύνεται στους κληρικούς της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας, καλώντας τους σε διάλογο χωρίς καμία προϋπόθεση.

Τους προτρέπει δε να αναγνωρίσουν τις αποφάσεις του Πατριάρχου Βαρθολομαίου τον Οκτώβριο 2018, τονίζοντας πως ανάλογη απόφαση έλαβε προσφάτως με την Ιεραρχία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος στη Βόρεια Μακεδονία.

Βάσει αυτής της απόφασης, αποκαταστάθηκε η Ευχαριστιακή Κοινωνία μεταξύ της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος και του Πατριαρχείου Σερβίας, που είχε διακοπεί πριν από 55 χρόνια.

Ως εκ τούτου, εκτιμά το Συμβούλιο, η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία θα πρέπει να αποσύρει την απόφαση της να διακόψει την κοινωνία με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και ορισμένες τοπικές Εκκλησίες και να ακολουθήσει το παράδειγμα του Πατριαρχείου Σερβίας που αναγνώρισε την κανονικότητα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Βόρειας Μακεδονίας, σύμφωνα με την απόφαση του Πατριαρχείου στό Φανάρι.

“Έχει επανειλημμένως επισημανθεί ότι η σημερινή έλλειψη μεταξύ μας συμφωνίας σε θέματα δικαιοδοσίας, δεν πρέπει να αποτελεί εμπόδιο για τη συνεργασία και την ενότητα στην Ευχαριστία”, προστίθεται.

“Σας προτρέπουμε, αδελφοί και αδελφές μας στην Ορθόδοξη πίστη, να ακολουθήσετε τον Τόμο για την Αυτοκεφαλία, που ορίζει ότι όλες οι επισκοπές, τα μοναστήρια, οι ενορίες και τα άλλα ορθόδοξα εκκλησιαστικά ιδρύματα πρέπει να υπάγονται στη δικαιοδοσία της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Η ύπαρξη της δικαιοδοσίας του Πατριαρχείου Μόσχας στην Ουκρανία, καθώς και κάθε άλλος τρόπος που παρέχει χωριστή από την Εκκλησία της Ουκρανίας ύπαρξη ορθόδοξων εκκλησιαστικών δομών στη χώρα μας – είναι μια κανονική ανωμαλία, μια παραβίαση που αργά ή γρήγορα πρέπει να διορθωθεί”, τονίζεται χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζει δε με νόημα πως αν πριν από το 2018 δεν υπήρχε ενιαία, Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία, αναγνωρισμένη από την παγκόσμια Ορθοδοξία, τώρα είναι αδύνατο να την “ξαναδημιουργήσουμε”. Πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό που είναι για πάντα χαραγμένο στην ιστορία, αναφέρεται.

Προσθέτει δε πως όσοι θέλουν να ακολουθήσουν την κανονική τάξη, δεν πρέπει να επιδιώκουν κάποια εναλλακτική προοπτική. “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν προτίθεται και δεν θα δημιουργήσει καμία εναλλακτική δικαιοδοσία στην κανονική επικράτεια της Εκκλησίας της Ουκρανίας”.

Τους καλεί δε να στηρίξουν την στέρηση του Πατριάρχη Μόσχας από τον Πατριαρχικό Θρόνο, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “θα ακούσετε τις εκκλήσεις μας και θα ακολουθήσετε την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη, και να ενωθείτε μαζί μας στην οικοδόμηση της Εκκλησίας της Ουκρανίας”.