Ροή Ειδήσεων

Εκκλησιαστικός άξονας Σερβίας - Ρωσίας

 


Τoν δικό τους "άξονα" κατά της Ουκρανίας αλλά και του Φαναρίου έχουν αναπτύξει τα Πατριαρχεία Σερβίας και Μόσχας με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση Ρωσίας καί Ουκρανίας.

Σε τηλεδιάσκεψη πρίν λίγες ημέρες οι δύο εκκλησιαστικοί ταγοί επιβεβαίωσαν τη "στενή φιλία τους".

«Υπάρχει η βεβαιότητα ότι σε αυτή τη δύσκολη εποχή η Σερβική Εκκλησία ευρίσκεται στο πλευρό μας», τόνισε ο πατριάρχης Κύριλλος απευθυνόμενος στον κ.Πορφύριο , ο οποίος από την πλευρά του σημείωσε ότι τα γεγονότα στην Ουκρανία αγγίζουν άμεσα την καρδιά του, τις καρδιές των αδελφών ιεραρχών και του συνόλου του σερβικού λαού, ο οποίος επίσης έχει βιώσει σκληρές δοκιμασίες κατά τα τέλη του 20ού αιώνα. «Συμμεριζόμαστε τα αισθήματά Σας, προσευχόμαστε για εσάς και είμαστε έτοιμοι να πράξουμε το παν, για να στηρίξουμε τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και τον πιστό λαό στη Ρωσία και την Ουκρανία».

Οι θέσεις των δύο επικεφαλής προκάλεσαν προβληματισμό στούς εκπροσώπους των Εκκλησιών των Βαλκανίων οι οποίες διαπιστώνουν οτι στο περιθώριο των συγκρούσεων στην Ουκρανία γίνεται προσπάθεια συγκρότησης συμμαχιών σε μια ευαίσθητη περιοχή όπου τουλάχιστον τρείς χώρες (Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο και Κόσσοβο) ζητούν Αυτοκεφαλία .

Το Φανάρι, αν και παρακολουθεί το θέμα προς το παρόν δεν σκοπεύει να αναλάβει πρωτοβουλίες εν μέσω κρίσης. Ωστόσο στην όποια απόφαση σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι εξελίξεις σε πολιτικό επίπεδο.

Στο μεταξύ , στην Ουκρανία φαίνεται να εγκαταλείπεται η ιδέα για να τεθεί εκτός νόμου η φιλορωσική Εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο. Σε συνενετευξή του ο πρόεδρος της ουκρανικής Βουλής Ρουσλάν Στεφαντσούκ, ξεκαθάρισε ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν θα υιοθετηθεί κανένας νόμος που θα μπορούσε να διχάσει την κοινωνία, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο περί απαγόρευσης της UOC δεν θα εξεταστεί στο εγγύς μέλλον, ενώ παράλληλα εξήγησε και γιατί ο νόμος που έχει κατατεθεί για να τεθεί «εκτός νόμου» η ρωσική εκκλησία της Ουκρανίας υπό τον Ονούφριο είναι μια κίνηση του κράτους για να προστατεύσει το θρησκευτικό χώρο από τη ρωσική επιρροή.

«Συζητούσαμε αυτό το θέμα στις πολιτικές μας ομάδες εδώ και πολύ καιρό. Και παρά το γεγονός ότι ο καθένας κάπου μέσα έχει τη δική του εσωτερική απόφαση <…>, συμφωνήσαμε ως εξής: κατά τη διάρκεια του πολέμου, δεν έχουμε το δικαίωμα να υιοθετήσουμε κανένα νόμο που θα διχάζει την ουκρανική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Στεφαντσούκ.

Το θέμα της ένωσης των Εκκλησιών στην Ουκρανία είχε τεθεί και από τον μητροπολίτη Κιέβου της κανονικής Εκκλησίας κ.Επιφάνιο. Όμως τα προβλήματα είναι πολλά όχι μόνο για τον διχασμό που θα προκαλέσει μια τέτοια απόφαση αλλά και γιατί το σύνολο των δομών και των τριών Εκκλησιών ανήκουν στο κράτος.