Με Άρχοντες Οφφικιάλιους της Β. Ελλάδος συναντήθηκε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος
Με τους Άρχοντες Οφφικιάλιους της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, οι οποίοι ζουν στη Βόρειο Ελλάδα, συναντήθηκε το πρωί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
Εκ μέρους τον Οφφικιάλιων τον καλωσόρισε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Αδελφότητας «Παναγία η Παμμακάριστος», Άρχων Έξαρχος κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, μαζί με τον Γεν. Γραμματέα, Άρχοντα Διδάσκαλο του Γένους κ. Κωνσταντίνο Δελικωσταντή, ενώ παρέστη και απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Ελληνοαμερικάνος νέος Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζώρτζ Τσούνης, ο οποίος κατά το παρελθόν χειροθετήθηκε Άρχοντας της Μ.τ.Χ.Ε.
Ο κ. Τσούνης, μιλώντας σε προσωπικό τόνο, ανέφερε ότι ο πατέρας του, Δημήτριος, έγινε Άρχων του Πατριαρχείου το 1987 και τότε, ο ίδιος, ως παιδί του είχε εκφράσει την επιθυμία κάποια μέρα να γίνει και ο ίδιος, για να πάρει από τον πατέρα του μια απάντηση που του έγινε μάθημα ζωής.
«Αυτό δεν είναι το σπουδαίο πράγμα, αλλά το πιο σπουδαίο είναι τα έργα που πρέπει να κάνεις πριν γίνεις Άρχοντας, να είσαι καλός άνθρωπος, να βοηθήσεις την εκκλησία, τη γειτονιά, να είσαι καλός χριστιανός, όχι λόγια, έργα, μου αποκρίθηκε ο πατέρας μου» είπε, στα ελληνικά, ο κ. Τσούνης και πρόσθεσε: «Κι εσείς σε αυτό το δωμάτιο κάνετε έργα».
Ο πρέσβης των ΗΠΑ, συνεχίζοντας στα αγγλικά, αναφέρθηκε σε παλαιότερη τοποθέτηση του προέδρου Μπάιντεν, ο οποίος είχε πει ότι από όλους όσους γνώρισε δύο άνθρωποι του μετέφεραν, πιο πολύ από όλους, την εικόνα του Χριστού: ο ένας ήταν ο Νέλσον Μαντέλα και ο άλλος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και πρόσθεσε: «Ο πρόεδρος Μπάιντεν είναι βαθιά θρησκευόμενος άνθρωπος, το ξέρω ότι το εννοούσε. Είναι προνόμιο να ανήκω σε μια Εκκλησία, που καθοδηγείται από την αγιότητα του (τον κ.κ. Βαρθολομαίο), ο οποίος χαίρει τέτοιου σεβασμού ακόμη και από τον πρόεδρο των ΗΠΑ».
Ο Πατριάρχης εξέφρασε τη χαρά του για το διορισμό του κ. Τσούνη ως πρέσβη των ΗΠΑ και αναφέρθηκε και στη γνωριμία του “από πολλών ετών” με τον πρόεδρο Μπάιντεν, από την εποχή που εκείνος ήταν αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς και στις συναντήσεις τους παλιότερα στο Φανάρι και πρόσφατα στις ΗΠΑ. Επίσης, εξέφρασε την “ευγνωμοσύνη” του για τα “καλά λόγια” του πρόεδρου των ΗΠΑ προς το πρόσωπο του και πρόσθεσε:
«Ότι λέγεται για το πρόσωπο μου θέλω να το αποδίδω εις την Μητέρα Εκκλησίαν, επικεφαλής της οποίας ευρίσκομαι, ελέω Θεού, επί τρεις δεκαετίες. Δόξα τω Θεώ για όλα».
Ο κ.κ. Βαρθολομαίος συνέχισε, αναφερόμενος στον ρόλο των Αρχόντων και στη μεγάλη συνεισφορά τους στο Πατριαρχείο και στην Εκκλησία, λέγοντας:
«Τιμώμε, τους οφφικιάλιους της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας, παρακολουθούμε τα έργα Σας, με μέγα ενδιαφέρον και αγάπη, αγαπητοί, και εκτιμώμε την προσφορά Σας εις την Εκκλησία και εις την κοινωνία και στην καλλιέργεια και την διαφύλαξη των υψηλών αξιών της Ορθοδόξου ημών παραδόσεως, οι οποίες συγκροτούν την ταυτότητα μας».
Ο πρόεδρος των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αθανάσιος Μαρτίνος, αναφέρθηκε στους σκοπούς των Αρχόντων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που είναι η διατήρηση και η προαγωγή των αξιών και των αρχών της Ορθοδόξης χριστιανικής πίστης και παράδοσης και του θεσμού του Πατριαρχείου, ενώ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, και την παγκόσμια σημασία του Αγίου Όρους, με αφορμή την επικείμενη επίσκεψη του κ.κ. Βαρθολομαίου στον Αθωνική πολιτεία, λέγοντας:
«Το Άγιον Όρος , όπου προΐσταται ως επίσκοπος και πνευματικός ηγέτης ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης, είναι η μοναδική μοναστική πολιτεία παγκόσμιας εμβέλειας για τον χριστιανισμό. Είναι προσκύνημα για χιλιάδες ορθόδοξους χριστιανούς από γειτονικές χώρες και από όλο τον κόσμο».