Οι εσπερινές ομιλίες της Μητρόπολης Ιωαννίνων
Ανακοινώνεται στο πλήρωµα της Τοπικής Εκκλησίας ότι κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής οι κατά Κυριακήν Εσπερινές Οµιλίες πραγµατοποιούνται στον ιερό Μητροπολιτικό ναό Αγίου Αθανασίου, πόλεως Ιωαννίνων, την ώρα του Κατανυκτικού Εσπερινού στις 6.00 το απόγευµα, υπό τον γενικό τίτλο «Η συµβολή της Εκκλησίας στην Αναγέννηση του Έθνους».
Έτσι λοιπόν, οµιλητής την Κυριακή 13 Μαρτίου, ήταν ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Ιωαννίνων κ.κ. Μάξιµος µε θέµα: «Η Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή».
Ο Σεβασµιώτατος στην οµιλία του, µεταξύ άλλων, ανέφερε ότι
«Μας αξίωσε ο Θεός να φτάσουµε στην ευλογηµένη αυτή περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής σπουδάζοντας το στάδιο του πνευµατικού αγώνος µε την ιδιαίτερη λειτουργική τάξη, τις κατανυκτικές οµιλίες και την πανδαισία των πνευµατικών νοηµάτων της ταπεινώσεως, της ευχαριστίας, της εγκρατείας, της νηστείας, της προσευχής, της εγρηγόρσεως, της νήψεως, µαζί και της ευλογηµένης κατά Θεόν ευποιίας, της επανορθώσεως και της φιλανθρωπίας.
Αυτή η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι µια ευκαιρία πνευµατικής ανατάσεως και συναντήσεως µε τον ίδιο τον Θεό, µέσα στο Πανάγιο Σώµα του Ιησού Χριστού, την Αγία Του Εκκλησία.
Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή ονοµάζεται έτσι όχι µόνο για τη χρονική της διάρκεια, αλλά και γιατί σε αυτή είναι πιο έντονη η πρακτική εφαρµογή των πνευµατικών εργαλείων και των πνευµατικών δωρεών στην πνευµατική ζωή, στη λειτουργική ζωή, στη θεία λατρεία. Όλα τα εργαλεία που µας παραθέτει η Εκκλησία µας σε αυτόν τον αγώνα είναι απαραίτητα, όχι µόνο νηστεία, όχι µόνο προσευχή, όχι µόνο ψαλµωδία, όχι µόνο ευποιία, αλλά πάντοτε και πάντα σε σύνολο, σε συνδυασµό και σε αναφορά προς τον Ιησού Χριστό. Κανένα από αυτά τα µέτρα, τα εργαλεία αλλά και η χρήση τους δεν είναι αυτοσκοπός, τίποτε από αυτά δεν είναι ικανό να µας σώσει και να µας οδηγήσει στην όντως ζωή. Κάθε ένα από αυτά είναι σε αναφορά µε τον Χριστό, µε τη χάρη του Αγίου Πνεύµατος και γίνεται µέσω συναντήσεως µε τον Χριστό, οικειώσεως µε τη Θεία Ενεργεία και Χάρη.
Ο Άγιος Συµεών ο Νέος Θεολόγος αντλώντας από την εµπειρία της Εκκλησίας µας, µας λέει ότι είναι απαραίτητος ο συνδυασµός της προσευχής, της νηστείας και της νήψεως. Συνέστησε στους πνευµατικούς πατέρες να εφαρµόζουν αυτά τα πνευµατικά φάρµακα µέσα από το µυστήριο της µετάνοιας και της πνευµατικής διακονίας, το οποίο επίσης πρέπει να συνδυάζεται µε νηστεία και προσευχή, ώστε να εφαρµόζεται σωστά η Αγιοπνευµατική Θεραπευτική αγωγή, για να κινηθούµε µε ασφάλεια στο χώρο της Χάριτος και στην οδό της Σωτηρίας.
Η ιερά εξοµολόγηση έχει σηµαντική θέση και είναι απαραίτητη για να αποθέσουµε το βάρος της αµαρτίας, να αναπτερωθούµε προς τον πνευµατικό αγώνα και να ενδυναµωθούµε, έχοντας την πνευµατική πληροφορία της συγχωρήσεως αλλά και την συνταγή της σωστής εφαρµογής των σωστικών µέσων και των πνευµατικών όπλων. Η πορεία τους είναι πορεία χαρµολύπης, είναι πορεία Σταυροαναστάσιµη, είναι πορεία µέσα από την κοιλάδα του κλαυθµώνος για την πτώση, αλλά είναι και πορεία ελπίδος, µετάνοιας και επιστροφής, πίστεως, νήψεως και προσευχής, βεβαιότητας για την άµετρη αγάπη, το έλεος και την άφατη ευσπλαχνία Του Σωτήρος ηµών Ιησού Χριστού».
Η Ιερά Μητρόπολη δίνει ιδιαίτερη σηµασία στο θεσµό των Εσπερινών Οµιλιών, γι’ αυτό µετακαλεί και ειδικούς οµιλητές, ιδιαίτερα φέτος λόγω των επετειακών αυτών αφιερωµάτων, προκειµένου η διακονία του λόγου να υποστηριχθεί µε τον καλύτερο τρόπο.