Ροή Ειδήσεων

Σερρών Θεολόγος. Η αποστολή των κληρικών έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας

 

Σέρρες | Χρήστος Καναρόπουλος

Με μεγαλοπρέπεια και μέσα σε κλίμα ευφροσύνης και θρησκευτικής κατανύξεως, εορτάσθηκε λειτουργικώς η Κυριακή της «Σταυροπροσκυνήσεως» και στην Ιερά Μητρόπολη Σερρών και Νιγρίτης, με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα και περικαλλέστατο ομώνυμο ιερό Ναό της πόλεως Σερρών.

Σήμερα, Γ' Κυριακή των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής, τελέσθηκε η πανηγυρική θ. Λειτουργία στον ως είρηται εορτάζοντα ιερό Ναό, ιερουργήσαντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου, με την συμπροσευχητική παρουσία των Βουλευτών του Νομού Σερρών κ. κ. Αν. Χατζηβασιλείου και Θ. Λεονταρίδη, του Δημάρχου Σερραίων κ. Αλ. Χρυσάφη, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου και ευλαβών χριστιανών, τηρούντων προσεκτικώς τα υγειονομικά μέτρα προστασίας.

Κατά την διάρκεια της θ. Μυσταγωγίας ανεγνώσθη το Μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί των ιερατικών κλήσεων» και ετελέσθη η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του ευλαβεστάτου Διακόνου π. Μύρωνος Μποστανίδη, ο οποίος την παρελθούσα Παρασκευή, ημέρα του θ. Ευαγγελισμού της Υπεραγίας Θεοτόκου, έλαβε τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης.

Στην ομιλία του προς τον νέο έγγαμο Πρεσβύτερο της Εκκλησίας των Σερρών, ο Σεβασμιώτατος κ. Θεολόγος, απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και πνευματικές προτροπές, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Αγαπητέ ιεροδιάκονε π. Μύρον, ίδου ότι, μετά την παρέλευσιν τριημέρου από της εις Διάκονον χειροτονίας σου, επέστη ο καιρός, καθώς έχεις και ώριμον ηλικίαν αλλά και βεβαίαν απόφασιν να υπηρετήσεις τον Θεόν, να προσέλθεις ενώπιον της Εκκλησίας και του Επισκόπου σου, για να λάβεις τον δεύτερο βαθμό της αγίας ιερωσύνης, αυτόν του Πρεσβυτέρου. Να κατασταθείς δηλαδή οικονόμος των μυστηρίων του Χριστού, να ευαγγελίζεσαι τον σωστικό Του λόγο, να αγιάζεις τον λαό Του, διά της χάριτος των ιερών μυστηρίων, με έναν λόγο να είσαι ο ποιμήν ο καλός, εις τύπον Εκείνου ο Οποίος την ψυχήν Του έδωσε υπέρ των προβάτων Του.

Η Εκκλησία μας σήμερα προβάλλει ενώπιόν μας τον Τίμιον Σταυρόν του Κυρίου και μας καλεί να φωτισθούμε από τις μαρμαρυγές της θείας δόξης Του. Σήμερα, εισέρχεσαι στον ολόφωτο γνόφο της θείας ιερωσύνης, που ακτινοβολεί το φως του Σταυρού του Κυρίου μας.

Καλείσαι να υπηρετήσεις από θέσεως περιβλέπτου αλλά και ευθυνοφόρου το μυστήριο της πίστεως και της σωτηρίας των ανθρώπων με ήθος ευχαριστιακό, με ταπείνωση και με υπακοή στο άγιο θέλημά Του.

Τότε θα νιώσεις πραγματικά στην ζωή σου, τις αντιδόσεις του Σταυρού του Κυρίου, τους γλυκασμούς της θείας χάριτος. Θα πορεύεσαι στη γη αλλά θα αναπνέεις το άρωμα του παραδείσου. Να έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη στο έλεος και την αγάπη του Θεού.

Χειροτονείσαι, παιδί μου, κάτω από την ζωηφόρο σκιά του Τιμίου και ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας, τον οποίον υψώνει η αγία μας Εκκλησία σήμερα, την Γ' των Νηστειών της αγίας και μεγάλης Τεσσαρακοστής.

Στον Σταυρό του Χριστού, που σήμερα με κατάνυξη, αλλά και ελπίδα αναστάσεως προσκυνούμε, πρωτίστως ψηλαφούμε τη δύναμη της αγάπης! Μίας αγάπης που είναι δοτική, θυσιαστική, ευγενική, αρχοντική, δημιουργική και γόνιμη. Γνωρίζει να συγχωρεί, να ταπεινώνεται, να αγκαλιάζει τον άνθρωπο.

Ο Σταυρός Του είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της δυνάμεως του Χριστού, είναι η μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης με την οποία μας αγάπησε, ελκύοντάς μας κοντά Του, όχι με την δύναμη της Θεότητος και των θαυμάτων Του, αλλά με την πανσθενουργό φαινομενική αδυναμία Του επάνω στον Σταυρό, στον οποίο έκρυψε εκουσίως την απειροδύναμη δόξα και το υπέρλαμπρο θεϊκό Του μεγαλείο, ώστε η σωτηρία μας να είναι έργο ελευθερίας και όχι φόβου και ανάγκης.

Η αποστολή των κληρικών, παιδί μου, έχει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του Σταυρού και της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Τότε και μόνο τότε είναι γνησία, αυθεντική, σωτήρια και λυτρωτική.

Έργο και ιδικόν σου ιερό, παιδί μου, από σήμερον, είναι να ευαγγελίζεσαι με την ζωή, το ήθος σου, το κήρυγμά σου, την διακονία σου, την ειρήνη και τον λόγο του Σταυρού, το Αναστάσιμο μήνυμα και την σωτήρια αγγελία, ότι «μεθ' ημών ο Θεός».

Το υπερμέγιστο λειτούργημα της ιερωσύνης, ως διακονία, αποστολή και θυσία, είναι φως αλλά και φωτιά, είναι το γλωσσοπυρσόμορφο πυρ της αγίας Πεντηκοστής, αλλά και "πυρ καταναλίσκον", που κατακαίει και αφανίζει το σκότος, την αμαρτία και την ευτέλεια.

Καθήκον μας είναι να θυσιαζόμαστε καθημερινώς για την αγάπη Του, αφήνοντας πίσω ατέλειες που μας κρατούν στη γη. Καθήκον μας είναι να θυσιαζόμαστε για χάριν του Χριστού και των αδελφών μας.

Ο Χριστός είναι η ακλόνητη και συμπαγής πέτρα, στην οποία άλλοι μεν, με ασφάλεια οικοδομούν τη ζωή τους, άλλοι δε, τυφλωμένοι από τον εγωϊσμό τους σκοντάφτουν, τσακίζονται και κρημνίζονται στον όλεθρο και στην καταστροφή. Έργο σου, παιδί μου, θα είναι επάνω σ' αυτήν την ζωηφόρο πέτρα, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό, να οικοδομήσεις την ιερατική σου διακονία.

Να μείνεις σ' ολόκληρη την ζωή σου χριστοκεντρικός, ταπεινός, πιστός και ενσυνείδητος αγωνιστής για χάρη του Χριστού και της αληθείας. Να μην φοβηθείς, να μην δειλιάσεις. Να γνωρίζεις ότι η δύναμη του Χριστού θα σε σκεπάζει και θα σου χαρίζει ουράνιες παρακλήσεις ώστε και συ, ως τίμιος λειτουργός Του να αναπαύεις τις ψυχές των ανθρώπων.

Πορεύου λοιπόν, παιδί μου, πορεύου κάτω από την σκιά του Σταυρού του Κυρίου μας. Αυτός να νοηματοδοτεί τη ζωή σου ολόκληρη και να αποτελεί το μέτρο της διακονίας σου. Απ' αυτόν να λαμβάνεις φως, και δύναμη, έμπνευσιν, υπομονήν και πλησμονήν χάριτος, έτσι ώστε να υπηρετείς ευόρκως τον άγιον Θεόν.

Είσελθε εις την χαράν του Κυρίου, λάβε τον Σταυρό Του επι των ώμων σου και φύλαξέ τον ως πολυτίμητον θησαυρόν εις την καρδίαν σου και με την δύναμή του, να υπηρετήσεις ευόρκως τον Θεόν, να αγαπάς τους ανθρώπους ειλικρινώς, ακόμα και μέσα στην ατέλειά τους και να αγιάσεις!».

Προ της απολύσεως της θ. Λειτουργίας, ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της των Σερρών και Νιγρίτης Εκκλησίας και Προϊστάμενος του ιερού Ναού Τιμ. Σταυρού, Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Τσιάγγας, προσέφερε στον Σεβ. κ. Θεολόγο, δέσμη ευωδιαστών ανθέων, σε ένδειξη ειλικρινούς αφοσιώσεως, υιϊκής αγάπης και βαθυτάτου σεβασμού προς τον ακάματο πνευματικό Πατέρα και ανύστακτο Επίσκοπο της Εκκλησίας των Σερρών, με την ευκαιρία της σημερινής επετείου των γενεθλίων του.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος, αφού ευχαρίστησε θερμώς τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο π. Θωμά για τις εγκάρδιες ευχές, επικαλέσθηκε την κραταιά προστασία και θεία δύναμη του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού του Κυρίου μας στο νέο Πρεσβύτερο π. Μύρωνα και στην ζωή των ευλαβών πιστών.