Ροή Ειδήσεων

Με Ουκρανούς Πρόσφυγες συναντήθηκε στη Βαρσοβία ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος (ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ + ΒΙΝΤΕΟ)


Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος συναντήθηκε σήμερα στη Βαρσοβία με Ουκρανούς πρόσφυγες για να τους εκφράσει την αλληλεγγύη του και να καταγγείλει την επίθεση της Ρωσίας στη χώρα τους.

Σε ομιλία του στο Καθολικό Πανεπιστήμιο Στέφαν Βισίνσκι, ο Πατριάρχης χαρακτήρισε «αδιανόητες» τις καταστροφές που προκλήθηκαν «από αυτήν τη φρικτή εισβολή, στο ουκρανικό έθνος και σε όλον τον κόσμο».

Ο Πατριάρχης έφτασε στην Πολωνία την Δευτέρα, προσκεκλημένος του προέδρου Αντρέι Ντούντα, με τον οποίο συναντήθηκε την Δευτέρα. Στη συνομιλία τους χαρακτήρισε «άδικο και αστήρικτο» τον πόλεμο.

«Όλοι οι πόλεμοι είναι καταδικαστέοι, αλλά ένας πόλεμος μεταξύ ορθοδόξων είναι απολύτως απαράδεκτος», τόνισε, επισκεπτόμενος μια ορθόδοξη εκκλησία της Βαρσοβίας προκειμένου να προσευχηθεί για την ειρήνη, ενώ εξέφρασε τη λύπη του για «την κρίση ενότητας» που αντιμετωπίζουν οι χριστιανοί ορθόδοξοι.

Στην Ουκρανία η πλειονότητα των κατοίκων είναι ορθόδοξοι, όμως έχουν διχαστεί μεταξύ εκείνων που παραμένουν πιστοί στο Πατριαρχείο της Μόσχας και σε εκείνους που ακολουθούν την νέα Ουκρανική Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία, την αυτοκεφαλία της οποίας έχει αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης. Η ρωσική ιεραρχία θεώρησε «σχίσμα» αυτήν την αναγνώριση και διέκοψε κάθε σχέση της με την Κωνσταντινούπολη. Σήμερα ο επικεφαλής της, ο Πατριάρχης Κύριλλος, δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι περισσότερες Ορθόδοξες Εκκλησίες αναγνώρισαν σταδιακά το αυτοκέφαλο της νέας Ουκρανικής Εκκλησίας, όμως η πολωνική δεν έχει πάρει θέση μέχρι στιγμής.

Σήμερα, ο Πατριάρχης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της Καθολικής Επισκοπής Πολωνίας, τον Αρχιεπίσκοπο Στανισλάβ Γκαντέσκι. Ο τελευταίος έκανε έκκληση για «πνευματική και οικουμενική αλληλεγγύη προς το μαρτυρικό ουκρανικό έθνος» και κατήγγειλε «την ακατάσχετη δίψα της κυριαρχίας και την περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή και την αξιοπρέπεια που αναβίωσαν τους καταστροφικούς δαίμονες του παρελθόντος». 

Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι οι τραυματικές εμπειρίες δύο Παγκοσμίων Πολέμων δεν ήταν επαρκής προειδοποίηση και ότι «Η αχαλίνωτη λαγνεία για εξουσία και η έλλειψη σεβασμού για την ανθρώπινη ζωή και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια έχουν οδηγήσει στην αναβίωση των καταστροφικών δαιμόνων του παρελθόντος."

Ο Αρχιεπίσκοπος Gądecki τόνισε επίσης  ότι, κατά ειρωνικό τρόπο, σε αυτόν τον πόλεμο «δύο χριστιανικά, σλαβικά έθνη πολεμούν μεταξύ τους, και όμως έχουν την ίδια κολυμβήθρα: το βάπτισμα του Αγίου Βλαδίμηρου του Μεγάλου, Πρίγκιπα του Κιέβου, ο οποίος το έλαβε το 988 από την Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα της χριστιανικής Ανατολής.

Ο Πολωνός Αρχιεπίσκοπος παρακάλεσε όλους τους αρχηγούς των Εκκλησιών και των θρησκευτικών κοινοτήτων, καθώς και όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης να ενωθούν στην προσευχή για τον τερματισμό αυτού του πολέμου και κάθε άλλου πολέμου.

Υπενθύμισε ότι «ο Πάπας Φραγκίσκος, και μαζί του ολόκληρη η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, αναλαμβάνει πολλές πνευματικές πρωτοβουλίες, παρακαλώντας για ειρήνη για την Ουκρανία και ολόκληρο τον κόσμο», συμπεριλαμβανομένης της Πράξης Αφιερώματος στην Άμωμη Καρδιά της Μαρίας την περασμένη Παρασκευή.

Μετά την ανάγνωση ενός αποσπάσματος από το Ευαγγέλιο του Αγίου Ιωάννη, οι συμμετέχοντες στη συνάντηση προσευχήθηκαν για τους θρησκευτικούς ηγέτες, «να γίνουν ζωντανά παραδείγματα ειρηνοποιών», για τους πιστούς άλλων θρησκειών, για ηγεμόνες και ειδικότερα «για τους ηγεμόνες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ώστε να μπορούν να καθοδηγούνται από αρχές που πηγάζουν από τη χριστιανική πίστη των εθνών τους, για την ταχεία διακοπή του πολέμου, για την επούλωση των πνευματικών και σωματικών πληγών όλων εκείνων που υποφέρουν ως αποτέλεσμα αυτού σκληρός πόλεμος».

Η προσευχή για την ειρήνη ολοκληρώθηκε με την απαγγελία του «Πάτερ Ημών» στα Αγγλικά και Ουκρανικά και με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Gądecki και του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α'.