Ροή Ειδήσεων

ΑΛΛΑ ΚΟΛΠΑ!!! Η Ελληνο-Ορθοδοξία στήν Κύπρο τα βρίσκει με την εικονική πραγματικότητα

Το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και το Interstellar Science, Educational and Cultural Institute (I.S.E.C.I.), δια τον επίσημων εκπροσώπων τους, Καθηγητή κ. Φίλιππο Πουγιούτα, Πρύτανη και τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα υπέγραψαν πρόσφατα ένα πρωτοποριακό Μνημόνιο Συνεργασίας.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας επεκτείνεται σε εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό επίπεδο, και αποσκοπεί στην προώθηση ενός περιβάλλοντος δημιουργίας και μετάδοσης γνώσης, υψηλού επιπέδου έρευνας, κριτικού λόγου και αναλυτικής σκέψης, διαρκούς αναβάθμισης της εκπαίδευσης, επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο, ενσωμάτωσης τεχνολογιών αιχμής, καθώς και στη δημιουργία υποδομής γύρω από το γνωστικό πεδίο της Αστρονομίας και γενικότερα το γνωστικό πεδίο των STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και άλλων συναφών πεδίων. Η συνεργασία αυτή θα συμβάλει στη δημιουργία υποδομών που θα υποστηρίζουν την άτυπη, μη τυπική και δια βίου μάθηση, αφού η συνεργασία μεταξύ των δύο οργανισμών θα άπτεται όλων των τομέων όπου υπάρχει κοινό εκπαιδευτικό, επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, με γνώμονα την αριστεία.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η γνώση και εμπειρογνωμοσύνη των ερευνητικών ομάδων των δύο οργανισμών θα συμβάλει θετικά στο σχεδιασμό, οργάνωση και λειτουργία του Πλανηταρίου που θα φιλοξενεί το Ινστιτούτο κι όχι μόνο. Η συμφωνία προνοεί επίσης ανάπτυξη ή/και συνδιοργάνωση προγραμμάτων «Διά Bίου Μάθησης», συν-διοργάνωση και υλοποίηση εκδηλώσεων (εκθέσεων, διαλέξεων, σεμιναρίων, εργαστηρίων, ημερίδων, συνεδρίων, κτλ.) σε θέματα που αφορούν κοινούς τομείς ενδιαφέροντος, συνεργασία στην ανάπτυξη και υλοποίηση προγραμμάτων και άλλων δράσεων και διεκδίκηση ευκαιριών για αξιοποίηση εγχώριων, ευρωπαϊκών και διεθνών ερευνητικών κονδυλίων.

Στο εργαστήριο «Πολυμέσων»

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, στα πλαίσια της υπογραφής του Μνημονίου, ο Μητροπολίτης κ. Ησαΐας , συνοδευόμενος από τον Πρύτανη, είχε επίσης την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τους υπεύθυνους ακαδημαϊκούς των εργαστηρίων, δρα Πασχάλη Πασχάλη και δρα Χρίστο Χρίστου στο «Εργαστήριο Εικονικής & Επαυξημένης Πραγματικότητας» και το εργαστήριο «Πολυμέσων». Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης και της υπογραφής του Μνημονίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας εξήγησε ότι πρόκειται για άριστων προδιαγραφών και πλήρως εξοπλισμένων, εργαστήριων, που επικεντρώνονται στην έρευνα των πολυμέσων και ανάπτυξη εφαρμογών επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας. Τα εργαστήρια απασχολούν μία άρτια καταρτισμένη, επιστημονική ομάδα προσωπικού, που ασχολείται με τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη, την ολοκλήρωση και παρουσίαση καινοτόμων εφαρμογών στον ευρύτερο χώρο της Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας και Πολυμέσων.

Τα Εργαστήρια έχουν αναπτύξει πολύ σημαντική τεχνογνωσία και συμμετέχουν σε σχετικά ερευνητικά προγράμματα. Σχολιάζοντας την υπογραφή του Μνημονίου, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας τόνισε την πάγια προτεραιότητα του Πανεπιστημίου να είναι κοινωνικά υπεύθυνο και εξήγησε ότι αυτή η συνεργασία θα συμβάλει θετικά στην ανάπτυξη και υλοποίηση κοινωφελών και καινοτόμων δράσεων σε τομείς που σχετίζονται με την Αστρονομία αλλά και τα STEAM ευρύτερα.

«Δεν είναι ούτε αντίθετες ούτε σε σύγκρουση»

Ολοκληρώνοντας, ο καθηγητής Φίλιππος Πουγιούτας ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα για την πρωτοβουλία της συνεργασίας και τόνισε τη σημασία του έργου που επιτελεί η Μητρόπολή του. Είπε μεταξύ άλλων: «Σήμερα καλωσορίσαμε για μια ακόμη φορά στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐα. Με τον Πανιερώτατο διατηρούμε εδώ και πολλά χρόνια πολύ στενούς δεσμούς και εξαίρετη συνεργασία στο Τμήμα Θεολογίας του Πανεπιστημίου. Τον ευχαριστούμε για μια ακόμα φορά για τη σημαντική του στήριξη. Υπογράψαμε με τον Πανιερώτατο και το ίδρυμα Interstellar Science, Educational and Cultural Institute, μνημόνιο επιστημονικής συνεργασίας σε διαφόρους τομείς αιχμής και ειδικά στα γνωστικά πεδία της Αστρονομίας, των STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts, Mathematics) και άλλων συναφών πεδίων.

»Όπως όλοι και όλες γνωρίζουμε ο Πανιερώτατος και η Μητρόπολή του, εκτός από το θεάρεστο έργο που επιτελούν, προωθούν την επιστήμη και την επιστημονική γνώση. Το πλανητάριο θα βοηθήσει στα μέγιστα στην ανάπτυξη επιστημονικών γνώσεων αλλά και στην περαιτέρω συζήτηση φιλοσοφικών και θεολογικών θέσεων σε σχέση με την επιστήμη. Θα προσφέρει επίσης στους πολίτες την ευκαιρία άτυπης και μη τυπικής μάθησης μέσω βιωματικών εμπειριών. Το πανεπιστήμιο Λευκωσίας προσφέροντας τυπική μάθηση στο γνωστικό αντικείμενο της αστρονομίας θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ακαδημαϊκής και εφαρμοσμένης ερευνητική γνώσης. Είχαμε τη χαρά να ξεναγήσουμε τον Πανιερώτατο στα τελευταίας αιχμής εργαστήρια Εικονικής και Επαυξημένης Πραγματικότητας και Πολυμέσων τα οποία χρησιμοποιούνται για την ανάπτυξη εφαρμογών στο Metaverse. Ο Πανιερώτατος είχε την ευκαιρία να βιώσει εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα».

Με τη σειρά του, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής κ. Ησαΐας δήλωσε ενθουσιασμένος με την τεχνολογία αιχμής που είδε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η συνεργασία μεταξύ των ερευνητικών ομάδων των δύο ιδρυμάτων θα αναβαθμίσει τα επίπεδα της έρευνας, αλλά και της ποιότητας προώθησης της ιδιαίτερα προς την νεολαία. Ως πρόεδρος του Interstellar ο Ταμασού Ηασίας υπογράμμισε για μια ακόμα φορά πως η Θεολογία και η Επιστήμη δεν είναι ούτε αντίθετες ούτε σε σύγκρουση, αφού η τελευταία κατορθώνει με την ανάπτυξη της να αποκωδικοποιεί την δημιουργία του Σύμπαντος κάνοντας έτσι την Θεολογία προσιτή στον άνθρωπο και την κοινωνία.

ΠΗΓΗ: Φιλελεύθερος Κύπρου, Γιώργος Τζίβας, Διευθυντής του Γραφείου Επικοινωνίας του Πλανητάριου Κύπρου