Ροή Ειδήσεων

Μπόχα Βυζαντίου. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εισπήδησης του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εσωτερικά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Μέρος όγδοο



Εφημερίδα «ΑΠΟΦΑΣΗ» (17.05.2005)


16 Μαΐου 2005: Την παραίτηση Ειρηναίου «για το καλό της Ορθοδοξίας» ζήτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος και ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος από τον Μητροπολίτη Ναζαρέτ κ. Κυριακό, έμπιστο του κ. Ειρηναίου, στη συνάντηση που είχαν στο Φανάρι.

Οι δύο Πατριάρχες άκουσαν τις θέσεις του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, όπως αυτές εκφράστηκαν από τον σεβασμιώτατο κ. Κυριακό, και κατέληξαν να του ζητήσουν την παραίτηση, χωρίς καν να μπουν στη διαδικασία να εξετάσουν αν είναι αθώος ή ένοχος για όσα τον κατηγορούν.

Ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ από την πρώτη στιγμή της ακρόασης υποστήριξε ότι «όλα έχουν γίνει νόμιμα» και διαβεβαίωσε τον κ. Βαρθολομαίο πως δεν πρόκειται να αγνοήσουν τον ιορδανικό νόμο σε περίπτωση που η Ιορδανία άρει την εμπιστοσύνη της. Ακολούθως, ζήτησε από το Φανάρι να δοθεί στον Πατριάρχη κ. Ειρηναίο «μια δεύτερη ευκαιρία» (δες «ΤΑ ΝΕΑ», 17.05.2005).

«Έχει χάσει την έξωθεν καλήν μαρτυρίαν», απήντησε ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας, ο οποίος στις 17 και 18 Μαΐου προεδρεύει της Πατριαρχικής Συνόδου στο Φανάρι, για τη λήψη απόφασης υπέρ του εάν ή όχι χρειάζεται να συγκαλέσει Μείζονα Σύνοδο των «πρεσβυγενών Πατριαρχείων» ή «Ενδημούσα υπερδιευρυμένη» ή «Μείζονα και Υπερτελή» για την επίσημη «αποκήρυξη Ειρηναίου» και της αναγνώρισης της «χηρείας» του Πατριαρχικού Θρόνου των Ιεροσολύμων (εφημερίδα «ΑΠΟΦΑΣΗ», 17.05.2005).

Νωρίτερα, το Φανάρι είχε επισκεφτεί ο Έλληνας πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, ο οποίος συζήτησε το θέμα των Ιεροσολύμων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και του μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την ανάγκη παραίτησης του Ειρηναίου, επικαλούμενος επίσης «το καλό της Ορθοδοξίας» (δες «ΤΑ ΝΕΑ», 17.05.2005).

17 Μαΐου 2005:    Εσπευσμένα συγκαλεί ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος για την ερχόμενη Δευτέρα, 23 του μηνός, την Πανορθόδοξο Σύνοδο στο Φανάρι. Έτσι αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, προκειμένου να δοθεί «εκκλησιαστική λύση» στην κρίση που έχει ξεσπάσει στα Ιεροσόλυμα.

Στο Φανάρι, το κλίμα παραμένει ιδιαίτερα αρνητικό και «μη αναστρέψιμο», σύμφωνα με εκκλησιαστικές πηγές, όσον αφορά τον κ. Ειρηναίο. Ωστόσο, η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για Πανορθόδοξο Σύνοδο έχει φέρει προ τετελεσμένων γεγονότων πολλούς προκαθημένους Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι οποίοι πλέον είναι υποχρεωμένοι να πάρουν θέση στην κρίση των Ιεροσολύμων. Παράλληλα, αναδεικνύει σε ηγέτη των Ορθοδόξων τον κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος πλέον έχει μόνο να κερδίσει από αυτήν την εξέλιξη.

Με την απόφαση αυτή, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο κ. Βαρθολομαίος αναδεικνύονται σε «διαχειριστές των κρίσεων» στους κόλπους των Ορθοδόξων Εκκλησιών.

Έτσι όπως έχει δημιουργηθεί η κατάσταση, ο κ. Χριστόδουλος είναι ο «χαμένος της υπόθεσης», αφού στην κρίση ενός Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, αντί να έχει ρόλο και λόγο, βρέθηκε να είναι μέρος του προβλήματος. Τώρα είναι υποχρεωμένος να ακολουθήσει τον Βαρθολομαίο, αλλά και να στηρίξει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αντί να πρωταγωνιστήσει, όπως τουλάχιστον θα επιθυμούσε («ΤΑ ΝΕΑ», 18.05.2005).

20 Μαΐου 2005:    Για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλαδική Εκκλησία στο πρόβλημα Ειρηναίου αποφασίζει σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, η οποία συνεδριάζει εκτάκτως υπό την προεδρία του κ. Χριστόδουλου. [……] Τώρα είναι υποχρεωμένοι να πάρουν θέση, λαμβάνοντας υπόψη και τις θέσεις του Οικουμενικού Πατριάρχη, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης. Το γεγονός ότι τον κ. Χριστόδουλο θα συνοδεύσει στο Φανάρι ο Μητροπολίτης Καβάλας Προκόπιος, ως πρόεδρος της νομοκανονικής επιτροπής, ένας άνθρωπος που, εκτός του ότι έχει πείρα σε ανάλογα θέματα, είναι και υπέρ των καλών σχέσεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ελλαδικής Εκκλησίας, μπορεί να αποτελέσει και… την αρχή για «καλή συνεργασία των δύο ανδρών» («ΤΑ ΝΕΑ», 20.05.2005).

22 Μαΐου 2005:    Σε λίγες ώρες θα αρχίσουν να καταφτάνουν στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπροσωπείες όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον του Πατριάρχη κ. Ειρηναίου [...] Ο Οικουμενικός Πατριάρχης με τη στάση του θα είναι ο Προκαθήμενος που θα δείξει αν η ζυγαριά πρέπει να γείρει υπέρ ή κατά του κ. Ειρηναίου. Γι' αυτό και προτού αρχίσει η συνεδρίαση ο κ. Βαρθολομαίος σκοπεύει να συζητήσει ξεχωριστά με όλες τις αντιπροσωπείες των Εκκλησιών προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις απόψεις και τις θέσεις τους.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Χριστόδουλος και ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ. Αναστάσιος θα σηκώσουν το βάρος των αποφάσεων της Πανορθοδόξου Συνόδου  («ΤΟ ΒΗΜΑ», 22.05.2005)