Ροή Ειδήσεων

«Ο Θεόφιλος πούλησε γη στα Ιεροσόλυμα σε Εβραίους έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων» σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα «Μααρίβ». Είναι ψέματα Μαρουάν Τουμπάσι και Ηλία Σαεΐντ;

Άρθρο της Maariv. Φωτογραφία: Ρεουβέν Κάστρο

Ελεύθερη μετάφραση από τα εβραϊκά:

Έπειτα από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων, πωλήθηκε ένα ακίνητο υπό την ιδιοκτησία του Αγιοταφίτη κληρικού Θεόφιλου σε Εβραίους αγοραστές έναντι 10 εκατομμυρίων δολαρίων. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε διαμέσου μιας Βρετανικής εταιρείας. Οι αγοραστές είναι η εταιρεία Azorim και ο εργολάβος Benny Nehemiah, οι οποίοι μισθώνανε ως τώρα το οικόπεδο, όπου ανήγειραν το πολυτελές έργο «King David Residence». Το συγκρότημα αποτελείται από 88 πολυτελή διαμερίσματα, από τα οποία τα 50% έχουν ήδη πωληθεί και κατοικηθεί και μεταξύ αυτών κι ένα ρετιρέ που πωλήθηκε έναντι 7 εκατομμυρίων δολαρίων.
Στο μεταξύ, ο δικηγόρος των αγοραστών Aryeh Abramson σημείωσε ότι μέχρι την παρούσα συμφωνία, ο επικεφαλής της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας συνήθιζε να επεκτείνει τη μίσθωση κι όχι να μεταβιβάζει την ιδιοκτησία της γης σε Εβραίους: «Ακόμα κι όταν πάρθηκε η συμφωνία μεταξύ των συμβεβλημένων, ο Θεόφιλος πούλησε τη γη στη βρετανική εταιρεία, και εκείνη πούλησε τη γη στους Εβραίους».    
Η έκταση ανέρχεται σε μόλις 1,5 στρέμμα, βρίσκεται επί της οδού Χα Μέλεχ Νταβίντ (ο Βασιλιάς Δαβίδ στα εβραϊκά), πλησίον του αναμενόμενου ξενοδοχείου Waldorf Astoria, των ξενοδοχείων The David Citadel Hotel και King David, της εμπορικής  λεωφόρου Μαμίλα και των τειχών της παλιάς πόλης.
Με την ολοκλήρωση της αγοράς, η αξία των διαμερισμάτων του King David Residence αναμένεται να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 20%. Ο επικεφαλής της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας κατέχει πολλά οικόπεδα στο Ισραήλ, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στα Ιεροσόλυμα, και θεωρείται ότι κατέχει τη μεγαλύτερη έκτασης γης μεταξύ των Χριστιανικών εκκλησιών στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με το δικηγόρο Abramson, «πολλές περιοχές των Ιεροσολύμων ανήκουν στην ιδιοκτησία του εκάστοτε Πατριάρχη, όπως η γη του Μουσείου του Ισραήλ, το κτήριο της Κνέσετ, το Προεδρικό Μέγαρο και οι δρόμοι Μάφο και Κέρεν Χα Γεσόντ».
Ο δικηγόρος, Alon Diskin, Διευθυντής του τμήματος ακίνητης περιουσίας στο γραφείο Gidon Koren και Σια, αναφέρει ότι «Εάν πρόκειται για μια πολιτική κι όχι για ένα μεμονωμένο γεγονός, τότε η πώληση της γης της (Ελληνορθόδοξης) Εκκλησίας σε ιδιώτες είναι ασυνήθιστη και δραματική». Επίσης ο ανωτέρω δικηγόρος επισημαίνει ότι σπάνια η γη της (Ελληνορθόδοξης) Εκκλησίας μεταβιβάστηκε σε Εβραίους, κι όχι πριν τη λήψη εγκρίσεων από τα ανώτερα επίπεδα της (Ελληνορθόδοξης) Εκκλησίας και από το Βατικανό: «Η πολιτική της Εκκλησίας ήταν να μην μεταβιβάζει την κυριότητα των οικοπέδων της, αλλά μόνο να τα μισθώνει για ορισμένο χρόνο».


 



Υ.Γ. 1: Όσα έγραφε η ισραηλινή εφημερίδα Μααρίβ για τον Πατριάρχη Ειρηναίο το 2005 ήταν αλήθεια ενώ όσα αποκαλύπτονται τώρα για τον κληρικό Θεόφιλο από το ίδιο έντυπο δεν έχουν υπόσταση Μαρουάν Τουμπάσι και Ηλία Σαεΐντ;

Ο Μαρουάν Τουμπάσι και ο Ηλίας Σαεΐντ, πρόεδρος και αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Ορθοδόξων Αράβων στην Παλαιστίνη, βρέθηκαν στην Αθήνα τον Ιούνιο του 2005 προκειμένου να ενημερώσουν τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο και τα ελληνικά πολιτικά κόμματα ότι «δεν πρόκειται να δεχτούν πωλήσεις εκκλησιαστικής περιουσίας. Παίρνουν τη γη οι Εβραίοι - εξηγούσαν  - και χτίζουν οικισμούς για να αποκλείσουν τις παλαιστινιακές περιοχές». Για περισσότερα βλ. «Ελεύθερος Τύπος» (03.06.2005) και «Τα Νέα» (08.06.2005).



Υ.Γ. 2: Βρήκαμε και σχολιάζουμε το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» (βλ. δίπλα) το οποίο μνημονεύεται σε πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» (08.07.2012) με θέμα τη συμφωνία του κληρικού Θεόφιλου με την εταιρεία AZORIΜ και τον Εβραίο εργολάβο Nehemiah.



α) Είναι φυσιολογικό κάποιος οφειλέτης (στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κληρικός Θεόφιλος) να προτείνει να αποπληρώσει τον πιστωτή του (επί του προκειμένου ισραηλινή εταιρεία που εκμισθώνει ακίνητα της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας) με αμφισβητήσιμο περιουσιακό στοιχείο;





β) Κατά τη μεταβατική περίοδο της αλλαξοπατριαρχείας με απόφαση της τότε ισραηλινής κυβέρνησης οι οικονομικές υπηρεσίες του Πατριαρχείου δεν ήταν κλειστές;






Archimandrite Dimitrios

γ) Άρα πότε ακριβώς συνομολογήθηκε το δάνειο μεταξύ του κληρικού Θεόφιλου και της ισραηλινής εταιρείας;


δ) Σε ποιο έργο εντός της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας επενδύθηκαν τα χρήματα;