Ροή Ειδήσεων

Σαν κακομαθημένος συμπλεγματικός επειδή ο Σουηδίας ''παίζει μπάλα''. Ο Ελπιδοφόρος κατέθεσε αγωγή εναντίον του Σωτήρη Τζούμα γιατί λέει δεν προέβη στην ικανοποίηση των αιτημάτων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής. Τον καίει που και ο ''Εξάψαλμος'' τον αγνοεί και γράφει υπέρ του Πριγκηποννήσων Δημητρίου. Όσο απομονώνεται από τους ισχυρούς δελφίνους του Φαναρίου θα δούμε και άλλα ευτράπελα


ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος κατέθεσε αγωγή κατά του Σωτηρίου Τζούμα, εκδότη του πρακτορείου εκκλησιαστικών ειδήσεων των Αθηνών Exapsalmos.gr. 

Η αγωγή κατετέθη στις 9 Απριλίου 2024 ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών από τον πληρεξούσιο δικηγόρο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου Παναγιώτη Βλάσση, με την οποία ο κ. Ελπιδοφόρος ζητά αποζημίωση τριακοσίων χιλιάδων ευρώ (300.000), καταβολή των δικηγορικών εξόδων και φυλάκιση ενός έτους αιτιάζοντας ότι η αρθρογραφία του κ. Τζούμα προσβάλλει την προσωπικότητά του ως Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Το ποσό που θα επιδικαστεί θα το δωρίσει ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος στο Κατασκηνωτικό Κέντρο της Αρχιεπισκοπής γνωστό ως Ιονικό Χωριό το οποίο λειτουργεί στο Βαρθολομιό της Ηλείας, έργο του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Ιακώβου.

Χαρακτηρίζει τα δημοσιεύματα «εξυβριστικά, δυσφημιστικά, ψευδή και συκοφαντικά» και υπογραμμίζει ότι «υπέστην και εξακολουθώ να υφίσταμαι τεράστια ψυχική ταλαιπωρία, λόγω της βαρύτατης προσβολής της τιμής, της υπολήψεως και της αξιοπρέπειάς μου ως και της Αρχιερατικής μου διακονίας και υποστάσεως».

Στην αγωγή ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος παραθέτει αντίγραφα δημοσιευμάτων του «Εξάψαλμου» ενυπόγραφα από τον κ. Τζούμα τα οποία εγράφησαν κατά καιρούς.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος είχε στείλει εξώδικο στον κ. Τζούμα, όπως έγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» στις 7 Μαρτίου 2024, διαμαρτυρόμενος για την αρθρογραφία του κ. Τζούμα ζητώντας να την αποκαθηλώσει από τον «Εξάψαλμο», να δημοσιεύσει κείμενο που του παραχώρησε ο κ. Ελπιδοφόρος και να του ζητήσει συγγνώμη, αλλιώς απειλούσε με αγωγή, όπερ και έπραξε, διότι ο κ. Τζούμας δεν προέβη στην ικανοποίηση των αιτημάτων του Αρχιεπισκόπου Αμερικής.

Ο κ. Τζούμας  απέστειλε εξώδικη απάντηση – δήλωση, στο εξώδικο του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, η οποία δημοσιεύθηκε στον «Εθνικό Κήρυκα» το Σαββατοκύριακο 9-10 Μαρτίου 2024 και στην οποία απεκάλυψε πως ήταν ο Ελπιδοφόρος εκείνος ο οποίος ως συνοδικός πάρεδρος όντας Μητροπολίτης Προύσης διέρρεε μέσα από τη Σύνοδο τις απόρρητες συζητήσεις και τα διαμειβόμενα. 

Ανέφερε συγκεκριμένα, πως «μάλιστα στο παρελθόν όταν με θωρούσατε και σας θεωρούσα φίλο μου, κάνατε συχνά χρήση του θάρρους αυτού όταν μου διοχετεύατε πληροφορίες ως Συνοδικό Μέλος που ήσασταν της Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου ως Μητροπολίτης Προύσης, όταν είχε δημιουργηθεί τεχνηέντως το θέμα με τα οικονομικά της Ιεράς Αρχιεπισκοπής επί Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Τότε ήμουν χρήσιμος για να επιτευχθεί πάση θυσία ο σκοπός της εκπαραθύρωσης του Γέροντος Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου. Αλλά ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Στην αγωγή του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ανάμεσα στην πλειάδα των άρθρων που έχει παραθέσει είναι και αυτό στο εξώδικό του, το οποίο προτάσσεται και στην πολυσέλιδη αγωγή. Το άρθρο δημοσιεύθηκε την 1η Μαρτίου 2024, με τίτλο «Είναι δυνατό ο Ελπιδοφόρος να δεχθεί να εκλεγεί Αντιπρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών των Η.Π.Α.; Τι θα κερδίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία από αυτό;».

Στο άρθρο αυτό αναγράφηκαν, ανάμεσα στα άλλα, και εξής: «Κάποιοι άνθρωποι επιδίδονται συστηματικά στην προβολή τους. Έστω και μία προβολή οπουδήποτε και για οτιδήποτε. Αντικειμενικός σκοπός, η προβολή και μόνον η προβολή. Ακόμη κι αν είναι αρνητική, προσβλητική, απρεπής, ακόμη και εξευτελιστική ή και μειωτική! Είπαμε: προβολή να γίνεται! Είναι σύνδρομο αυτό. Κάποτε θεραπεύεται αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να φάει κανείς πολλά χαστούκια.

Ένα πρόσωπο που συγκεντρώνει τα ανωτέρω είναι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος. 

Τελευταίο του κατόρθωμα; Ανέλαβε Αντιπρόεδρος του ‘Εθνικού Συμβουλίου Χριστιανικών Εκκλησιών των Η.Π.Α.’. Ενός οργάνου που καθοδηγείται από άλλα δόγματα με τα οποία δεν έχουμε ιδιαίτερες σχέσεις και δεν συμμετέχουμε του Κοινού Ποτηρίου διότι πρεσβεύουν άλλα πράγματα τα οποία εμείς θεωρούμε αιρετικά.

Και μάλιστα, όπως θα δείτε στην ιστοσελίδα αυτού του Συμβουλίου την οποία δημοσιεύουμε στο τέλος του κειμένου μας, ο κ. Ελπιδοφόρος ποζάρει με πλήρη Αρχιερατική αμφίεση (επανωκαλλύμαυχο, μπαστούνι και εγκόλπιο) και προβάλλεται ανάμεσα σε ‘επισκοπίνες’, σε ‘Τερέζες’ και λοιπές… ομόηχες δυνάμεις! Δυστυχώς πρόκειται για όνειδος και ντροπή! Ένας ορθόδοξος Ιεράρχης, ο οποίος ‘στέκεται εις τόπον και τύπον Χριστού’ να συμμετέχει σε ένα… Καραγκιόζ μπερντέ θέαμα! Αηδία! Ας φορούσε τουλάχιστον το κοστούμι του. Θα προκαλούσε λιγότερο».

Στην αγωγή του ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, αφού παραθέτει σειρά αιτιάσεων αναφορικά με την αρθρογραφία του κ. Τζούμα, καταλήγει στο εξής: 

«Τότε, το ύψος της εύλογης χρηματικής ικανοποίησης που θα πρέπει να μου επιδικασθεί για την ηθική βλάβη που έχω υποστεί από τις άδικες και υπαίτιες πράξεις του εναγόμενου Σωτηρίου Τζούμα, ανέρχεται στο ποσό των τριακοσίων χιλιάδων (300.000,00) ευρώ, ποσό το οποίο είναι κατάλληλο για να μετριασθεί η επελθούσα ηθική βλάβη και να καταστεί, έστω και μερικώς, δυνατή η αποκατάστασή της».

Ο Αρχιεπίσκοπος ζητά όπως «γίνει καθ’ ολοκληρίαν δεκτή η παρούσα αγωγή μου» και όπως «να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να άρει την σε βάρος μου προσβολή, αφαιρώντας, αποκαθηλώνοντας και διαγράφοντας από τις βάσεις των δεδομένων της εκκλησιαστικού περιεχομένου ιστοσελίδας www.exapsalmos.gr που διαχειρίζεται και είναι υπεύθυνος ο ίδιος, τα επίδικα», ενώ παραθέτει τα επίμαχα άρθρα.

Ζητά επίσης «να υποχρεωθεί ο εναγόμενος να απέχει στο μέλλον από οποιαδήποτε προσβολή της προσωπικότητάς μου, και να παραλείπει να προβάλλει ισχυρισμούς, ταυτόσημους ή ανάλογους με τους αναφερόμενους εξυβριστικούς, δυσφημιστικούς, ψευδείς και συκοφαντικούς στα υπό κρίση δημοσιεύματα της εκκλησιαστικού περιεχομένου ιστοσελίδας www.exapsalmos.gr με την απειλή χρηματικής ποινής σε βάρος του, ποσού 30.000,00 ευρώ για κάθε νέα δημοσίευση και για κάθε παραβίαση του διατακτικού της εκδοθησομένης απόφασης».

Ακόμα ζητά από το δικαστήριο να υποχρεώσει τον κ. Τζούμα να δημοσιεύσει αποκαταστατικό κείμενο το οποίο επισυνάπτεται στην αγωγή.

Έχει οριστεί ως δικάσιμος ημέρα η Πέμπτη 10 Οκτωβρίου, στις 9 η ώρα το πρωί, στο ακροατήριο του Πρωτοδικείου Αθηνών στο κτίριο 4 Αίθουσα 1.

Επισημαίνεται ότι για πρώτη φορά στην ιστορία της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, Αρχιεπίσκοπος υπέβαλλε αγωγή εναντίον Μέσου Ενημέρωσης και του εκδότη του.

Πηγή: Θεόδωρος Καλμούκος/ ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ