Μπόχα Βυζαντίου. Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας εισπήδησης του Οικουμενικού Πατριάρχη στα εσωτερικά του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Μέρος πρώτο
|
Τα αποκαλυπτικά αποσπάσματα των εφημερίδων «ΤΑ ΝΕΑ» και «Ελευθεροτυπία» που παρουσιάζουμε ενδεικτικά ως χρονικό σήμερα σκοπό έχουν να υπενθυμίσουν τους πρωταγωνιστές και τα γεγονότα που διαδραμάτισαν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη της άνομης αποπομπής του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου.
|
Μάλιστα, ένα από αυτά τα δημοσιεύματα που εντόπισε η έρευνά μας (και βλέπετε δίπλα) εμφανίζει «τη λύση» που αργότερα μεθοδεύτηκε από τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο επαληθεύοντας το ρηθέν σε συνέντευξη του μακαριωτάτου κ. Ειρηναίου πως «όλα εξελίχθηκαν βάσει σχεδίου» («Ελεύθερη Ώρα», 8.1.2006).
|
Ένα κομμάτι της ανομολόγητης σκευωρίας δρομολογήθηκε έξι χρόνια πριν κάπως έτσι...
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας «Μααρίβ», ο οικονομικός υπεύθυνος του Πατριαρχείου Νίκος Παπαδήμας εκχώρησε για 99 χρόνια σε ομίλους επιχειρηματιών από το Ισραήλ τα ξενοδοχεία «Ιμπέριαλ» και «Πέτρα», αλλά και καταστήματα που βρίσκονται γύρω από αυτά, γεγονός που έχει προκαλέσει νέες εντάσεις στην αγιοταφιτική κοινότητα, αλλά και στους Άραβες ορθοδόξους, οι οποίοι άφησαν να εννοηθεί ότι αύριο Κυριακή, θα συγκεντρωθούν στο Ναό της Αναστάσεως για να διαμαρτυρηθούν. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται να προβληματίζει περισσότερο είναι η εμπλοκή του Παπαδήμα στην αγοραπωλησία και το πληρεξούσιο το οποίο εμφάνισε («ΤΑ ΝΕΑ», 19.3.2005).
Ο Πατριάρχης, από τη πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το δημοσίευμα, έσπευσε με ανακοίνωσή του να κατονομάσει ως υπεύθυνο για τις πωλήσεις των ξενοδοχείων τον «εξαφανισμένο» ταμία Νίκο Παπαδήμα, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Μααρίβ» προχώρησε στην ενέργεια αυτή έχοντας στα χέρια του εξουσιοδότηση με την υπογραφή του Πατριάρχη. «Η εξουσιοδότηση για την οποία γίνεται λόγος είναι ανυπόστατη και άκυρη, επειδή δεν δόθηκε από τον Πατριάρχη εν Συνόδω», αναφέρεται στην ανακοίνωση, στην οποία επίσης σημειώνεται ότι κατόπιν ενεργειών του Πατριαρχείου, έχει εκδοθεί σήμα σύλληψης του ταμία.
Όμως, η ανακοίνωση δεν φαίνεται να καλύπτει την Αγιοταφιτική Αδελφότητα, η οποία καταλογίζει ευθύνες στον Ειρηναίο, όχι μόνο για τις εξουσιοδοτήσεις πια, αλλά και για την πρόσληψη του Παπαδήμα. Μάλιστα, συνεργάτες του Μητροπολίτη Βόστρων Τιμόθεου, βασικού αντιπάλου του Πατριάρχη, έλεγαν χθες ότι οι πωλήσεις έγιναν για να καλυφθούν «τα ελλείμματα της προεκλογικής περιόδου...». Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν στην Ιερουσαλήμ οι ορθόδοξες αραβικές κοινότητες, ο αρχιμανδρίτης Ατάλα Χάνα κάλεσε τις κυβερνήσεις της Παλαιστίνης και της Ιορδανίας να πάψουν να φέρονται στον Ειρηναίο ως ηγέτη της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην περιοχή. Ο κ. Χάνα ζήτησε να μην αναφέρεται το όνομα του Πατριάρχη στις λειτουργίες και κάλεσε τους πιστούς σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Χθες, δεκάδες αραβόφωνοι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Ατάλα Χάνα, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας, έξω από το Ναό της Αναστάσεως. Οι συγκεντρωμένοι, οι οποίοι κρατούσαν πανό με συνθήματα υπέρ της «αραβοποίησης» του Πατριαρχείου, διαδήλωσαν κατά του κ. Ειρηναίου.
Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει πονοκέφαλο στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο παρακολουθεί την κατάσταση. Όπως έγινε γνωστό, συνεργάτης του κ. Μολυβιάτη επικοινώνησε προχθές με τον κ. Ειρηναίο. Οι σχέσεις Ειρηναίου-κυβέρνησης δεν είναι οι καλύτερες, εξαιτίας της κρίσης των τελευταίων μηνών, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών αποστέλλει σήμερα στα Ιεροσόλυμα ομάδα εμπειρογνωμόνων (με επικεφαλής τον πρέσβη κ. Καρακάση), προκειμένου –όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση– να συμβάλλουν στην τάχιστη διερεύνηση της υπόθεσης, σε συνεργασία με όλους τους ενδιαφερόμενους.
«Αν όλα αυτά αποδειχθούν, θα πρόκειται για παράνομες ενέργειες και μεθοδεύσεις, τις οποίες ασφαλώς καταδικάζουμε. Θα πρόκειται για ενέργειες και μεθοδεύσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με τη συντριπτική πλειονότητα των Αγιοταφιτών πατέρων...», επισημαίνεται με νόημα στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ προστίθεται ότι «η Ελλάδα ουδέποτε απεκδύθηκε τις ηθικές υποχρεώσεις της έναντι του Πατριαρχείου και του ποιμνίου του».
Χωρίς καμία αναφορά στο πρόσωπο του κ. Ειρηναίου, ο οποίος έχει μπει στη δίνη της κρίσης ύστερα από τα δημοσιεύματα για την –φερόμενη– εν κρυπτώ πώληση ακινήτων του Πατριαρχείου, η κυβέρνηση δηλώνει ότι σέβεται το αυτοδιοίκητο του Πατριαρχείου και δεν παρεμβαίνει σε διοικητικά θέματα, που ρυθμίζονται –όπως επισημαίνεται– «τόσο από τη νομοθεσία, όσο και από τις παραδόσεις αιώνων» («ΤΑ ΝΕΑ», 21.3.2005).
Την ίδια στιγμή, ο αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου και στενός συνεργάτης του κ. Ειρηναίου, Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης κ. Αρίσταρχο, με δήλωσή του διαχώρισε τη θέση του για όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, τονίζοντας: «Για όσους τυχόν έχουν παρεξηγήσει τη στάση μου ως αρχιγραμματέως, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι η σχέση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων είναι απόλυτα εκκλησιαστική. Τιμώ και στηρίζω τον θεσμό και τον Πατριάρχη στον βαθμό που επιβάλλεται από την εκκλησιαστική συνείδηση και δεοντολογία, δίχως να έχω καμία απολύτως σχέση με τα θρυλούμενα πρόσωπα που συνετέλεσαν να έρθουμε στην παρούσα κατάσταση, για την υπέρβαση της οποίας προς εκπλήρωση της αποστολής του Πατριαρχείου, πιστεύω ότι απαιτείται στενή συνεργασία όλων των δυνάμεων της Εκκλησίας και της Ρωμιοσύνης», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στο μεταξύ, με ανησυχία παρακολουθούν τις εξελίξεις τα υπόλοιπα Ορθόδοξα Πατριαρχεία. Στο Φανάρι, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Βαρθολομαίου, έκδηλη είναι η αγωνία για το μέλλον του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, ενώ εκφραζόταν και φόβοι «απώλειας των κεκτημένων». Ανάλογη είναι και η θέση του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Ακόμη και στο Πατριαρχείο Μόσχας υπάρχει προβληματισμός για τα όσα συμβαίνουν στα Ιεροσόλυμα, αν και δεν έχουν δικαιώματα στην περιοχή («ΤΑ ΝΕΑ», 22.3.2005).
Ο αρμόδιος υφυπουργός των Εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκης συναντήθηκε χτες με τους πρέσβεις της Ιορδανίας, του Ισραήλ και με τον εκπρόσωπο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Αθήνα. Όπως έγινε γνωστό, καμία πλευρά δεν αμφισβήτησε την ελληνικότητα του Πατριαρχείου και όλοι συμφώνησαν να συνεχιστούν οι έρευνες για τις αγοραπωλησίες. Επίσης, συμφώνησαν να περιμένουν το πόρισμα της επιτροπής, η οποία ήδη εργάζεται στα Ιεροσόλυμα και στη συνέχεια να πάρουν αποφάσεις για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.
Ωστόσο, στην αγιοταφιτική κοινότητα ήδη ακούγονται και τα πρώτα ονόματα πιθανών διαδόχων του Πατριάρχη Ειρηναίου. Ο βασικός αντίπαλος του Πατριάρχη στην εκλογή του 2001, Μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος και οι Αρχιεπίσκοποι Κωνσταντίνης Αρίσταρχος και Γεράσων Θεοφάνης, είναι τρία πρόσωπα τα οποία εκ των πραγμάτων θα παίξουν ρόλο. Επίσης, σημαντικός θα είναι ο ρόλος του Μητροπολίτη Πέτρας Κορνηλίου, ο οποίος ήταν και τοποτηρητής του Πατριαρχικού Θρόνου μετά το θάνατο του Διόδωρου («ΤΑ ΝΕΑ», 24.3.2005)
Ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης και αρχιγραμματέας της Συνόδου Αρίσταρχος, ζήτησε και πάλι την παραίτηση του Πατριάρχη Ειρηναίου, για να «αποκατασταθεί το πληγέν κύρος του Πατριαρχείου».
Την ίδια στιγμή, στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών περιμένουν το πόρισμα της Επιτροπής, η οποία βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα και εξετάζει τις αγοραπωλησίες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις. Το βέβαιο είναι ότι η ελληνική πλευρά, σε κοινή γραμμή με την Ιορδανία και τους Παλαιστινίους, αναζητά διάδοχη κατάσταση, με στόχο να μη διαταραχθεί το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς που διέπει το Πατριαρχείο («ΤΑ ΝΕΑ», 26.3.2005).
Αναταραχή επικρατεί στο Πατριαρχείο εξαιτίας της πρωτοβουλίας να συγκεντρωθούν υπογραφές κατά του Ειρηναίου, ακολουθώντας το «παράδειγμα» του αρχιγραμματέα της Συνόδου αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης Αρίσταρχου. Το κείμενο με το οποίο καλείται ο Πατριάρχης σε παραίτηση είχαν υπογράψει έως χτες το βράδυ είκοσι ανώτεροι κληρικοί και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί τις επόμενες ημέρες («ΤΑ ΝΕΑ», 28.3.2005).
Άπρακτη επέστρεψε από τα Ιεροσόλυμα η επιτροπή που είχε στείλει το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να διερευνήσει τη νομιμότητα των αγοραπωλησιών, οι οποίες έγιναν τα τελευταία χρόνια. Σήμερα αναμένεται να παραδώσει την έκθεσή της για την κατάσταση στο Πατριαρχείο. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκης έχει αρχίσει ενημερωτικές συναντήσεις με εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής, επιχειρώντας να διαμορφώσει κλίμα συναίνεσης για τους απαραίτητους χειρισμούς («ΤΑ ΝΕΑ», 29.3.2005).
Ευθύνες στον Ειρηναίο, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει στοιχεία για τη μακροχρόνια ενοικίαση σε Ισραηλινούς ακινήτων στα Ιεροσόλυμα, επιρρίπτει, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το πόρισμα της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Εξωτερικών. Την ίδια στιγμή, όπως έγινε γνωστό, οι Ιορδανοί κάλεσαν εσπευσμένα στο Αμμάν τον αρχιγραμματέα της Συνόδου του Πατριαρχείου κ. Αρίσταρχο, ο οποίος έχει ζητήσει την παραίτηση Ειρηναίου («ΤΑ ΝΕΑ», 30.3.2005).
Σημείωση: Δέκα αρχιερείς του πατριαρχείου στέλνουν επιστολή στον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδος και θέτουν υπόψη του την συνένωσή τους για πράξεις υπέρ της απομάκρυνσης του Πατριάρχη Ειρηναίου!
Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε για τον Πατριάρχη στα Ιεροσόλυμα. Εκτός από την ελληνική κυβέρνηση, Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι αναμένεται να απαιτήσουν από τον Πατριάρχη να παραιτηθεί και μάλιστα παρασκηνιακά έχουν αρχίσει επαφές για την εκλογή προσώπου κοινής αποδοχής. Το βέβαιο είναι ότι δύσκολα θα βρεθεί πρόσωπο κοινής αποδοχής. Ήδη τρεις ομάδες, που έχουν δομηθεί με βάση τον τόπο καταγωγής τους, αρχίζουν να δραστηριοποιούνται. Η ελληνική πλευρά πάντως θα προτιμούσε ένα πρόσωπο που δεν έχει εμπλακεί σε αντιπαραθέσεις. Αυτό όμως που προβληματίζει την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, είναι το πώς θα μεθοδευτεί η παραίτηση Ειρηναίου. Η λύση της σύγκλησης –με πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου– της Μείζονος Συνόδου, στην οποία συμμετέχουν οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών και η καθαίρεση από αυτήν του Ειρηναίου, θα έλυνε τα χέρια σε πολλούς, αλλά το Φανάρι, προς το παρόν, δεν έχει δείξει καμία διάθεση για εμπλοκή του στο πρόβλημα. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν μετ’ επιτάσεως χτες, πως «δεν είναι δυνατόν να κάνουμε Πάσχα με αυτόν», υπονοώντας τον κ. Ειρηναίο, ενώ εξέφραζαν ικανοποίηση για τον τρόπο με τον οποίο ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Σκανδαλάκης χειρίσθηκε την υπόθεση («ΤΑ ΝΕΑ», 31.3.2005).
Μέσω Φαναρίου αναζητείται τώρα λύση στο «γόρδιο δεσμό» του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων –μετά την άρνηση του κ. Ειρηναίου να παραιτηθεί. Εκτός των αγιοταφιτών –οι οποίοι με επιστολή τους ζητούν την παρέμβαση του κ. Βαρθολομαίου– αναμένεται να επισκεφτεί αύριο το Φανάρι ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκης με ανάλογο αίτημα. Από το υπουργείο Εξωτερικών επισήμως χθες έλεγαν ότι το ταξίδι Σκανδαλάκη έχει «προσκυνηματικό χαρακτήρα», το αντικείμενο όμως της συζήτησης θα είναι η κρίση στα Ιεροσόλυμα και οι τρόποι απεμπλοκής της Ορθόδοξης Εκκλησίας [......] Από το Φανάρι πάντως, όλοι περιμένουν να παρέμβει είτε συγκαλώντας τη Σύνοδο των προκαθημένων όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, είτε ασκώντας την επιρροή του στα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας για καλύτερο συντονισμό των κινήσεων, με στόχο την αλλαγή των συσχετισμών στη Σύνοδο του Πατριαρχείου –που προς το παρόν παραμένουν υπέρ του κ. Ειρηναίου. («ΤΑ ΝΕΑ», 2.4.2005).
Στη συνάντηση που είχε χθες ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π. Σκανδαλάκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, εξετάστηκε το πρόβλημα των Ιεροσολύμων, αλλά και τρόποι απεμπλοκής από αυτό. Σημειώνεται ότι δεν αποκλείστηκε ως ενδεχόμενη εξέλιξη η σύγκληση της «Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου» –αλλά κάτι τέτοιο θα συζητηθεί, εφ’ όσον χρειαστεί, στο μέλλον. Πρόκειται –ειδικότερα– για τη Σύνοδο των Πατριαρχών της Ορθόδοξης Εκκλησίας, μέσω της οποίας θα μπορούσε να επιχειρηθεί η έκπτωση του κ. Ειρηναίου. «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων επέβαλαν τη συνάντησή μας με τον πνευματικό ηγέτη της Ορθοδοξίας, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλάκης. Από την πλευρά του ο κ. Βαρθολομαίος, απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, ωστόσο έδειχνε ικανοποιημένος από τη συνάντηση με το κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών («ΤΑ ΝΕΑ», 4.4.2005).
Τη σύγκληση της Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου της Ορθοδοξίας, με θέμα την αποπομπή του κ. Ειρηναίου, ζητούν με επιστολή τους στον κ. Βαρθολομαίο 8 από τους 17 συνοδικούς μητροπολίτες και άλλοι 23 ανώτεροι κληρικοί του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Στο Φανάρι χαρακτήριζαν την πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών ως «μία σημαντική εκκλησιαστικού περιεχομένου ενέργεια, την οποία δεν μπορεί να την αγνοήσει η κεφαλή της Ορθοδοξίας». («ΤΑ ΝΕΑ», 7.4.2005).
Επιφυλακτικά αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο την έκκληση των αγιοταφιτών για σύγκληση Μείζονος και Υπερτελούς Συνόδου, με θέμα την κρίση στα Ιεροσόλυμα. Το αίτημα, όπως έγινε γνωστό, θα συζητηθεί μεν στη Σύνοδο του Θρόνου, η οποία θα συνεδριάσει στις 12 και 20 Απριλίου, αλλά δεν αναμένονται σημαντικές πρωτοβουλίες, εάν δεν γενικευθεί το αίτημα για παρέμβαση του Βαρθολομαίου. Αυτό που απασχολεί περισσότερο το Φανάρι είναι «να μη χρεωθεί ένα πρόβλημα που δημιούργησαν άλλοι». Η θέση του όμως αυτή δεν φαίνεται να βρίσκει σύμφωνο το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο επενδύει «σε μια πρωτοβουλία από την πλευρά του Πατριαρχείου, με στόχο να προστατευθεί ο θεσμός, αλλά και οι παραδόσεις αιώνων σε μια ευαίσθητη περιοχή». («ΤΑ ΝΕΑ», 8.4.2005).
Επιτροπή από ιεράρχες του Οικουμενικού Πατριαρχείου αναμένεται να στείλει εντός των ημερών ο Βαρθολομαίος στα Ιεροσόλυμα και να συναντήσουν τους διαμαρτυρόμενους αγιοταφίτες. Σε περίπτωση που ο Ειρηναίος δεν παραιτηθεί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης έχει αποφασίσει –με την υποστήριξη της κυβέρνησης– να συγκαλέσει Μείζονα, και όχι Υπερτελή, Σύνοδο. Κι αυτό, γιατί με τη σύγκληση Μείζονος Συνόδου το θέμα επιλύεται εντός των Ελληνορθοδόξων Πατριαρχείων, ενώ με την Υπερτελή θα εμπλακούν και τα μη ελληνικά. «Πριν μεταβεί στην Ιερουσαλήμ ο υφυπουργός Εξωτερικών (Π. Σκανδαλάκης), τα μέλη της Ι. Συνόδου του Πατριαρχείου δίσταζαν. Όταν έφυγε, τρεις συνοδικοί ζήτησαν την παραίτηση του Ειρηναίου. Όταν η Ιορδανία απαίτησε εξηγήσεις, οι τρεις έγιναν έξι και όταν ο υφυπουργός πήγε στο Φανάρι, έγιναν οκτώ. Τώρα, με το ενδιαφέρον που θα δείξει το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ίσως οι οκτώ γίνουν δώδεκα και χάσει την πλειοψηφία», αναφέρει αρμόδιος διπλωμάτης. «Σε 20 μέρες πρέπει να έχουμε τελειώσει» λέει, έχοντας στο νου του το Πάσχα που έρχεται. Ενδιαφέρον για την υπόθεση δείχνουν και οι ΗΠΑ. Μια πληροφορία από διπλωματική πηγή θέλει την Κοντολίζα Ράις, πριν από δυο μήνες, όταν βρέθηκε στο Ισραήλ, να είχε συνάντηση 40 λεπτών με τον Μητροπολίτη Θαβωρίου Θεόφιλο, έναν από τους πιθανούς υποψηφίους διαδόχους («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, 10.4.2005).
Η κρίση στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν το αντικείμενο των συναντήσεων που είχε με εκπροσώπους του Ισραήλ και της Παλαιστινιακής Αρχής ο υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης. Ο κ. Σκανδαλάκης συναντήθηκε με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ και της Παλαιστινιακής Αρχής, Ναμπίλ Σάαθ. Ο υφυπουργός ενημερώθηκε από τον εκπρόσωπο των Παλαιστινίων για την πρόοδο των εργασιών της επιτροπής εμπειρογνωμόνων της Παλαιστινιακής Αρχής. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), η έκθεση της επιτροπής των Παλαιστινίων βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για την έκδοση του πορίσματός της. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Σιλβάν Σαλόμ και συζήτησαν τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων. Η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μια ώρα. Οι δυο πλευρές εκτίμησαν τις εξελίξεις με βάση τα νέα δεδομένα μετά την κρίση εντός της αγιοταφιτικής αδελφότητας. Σήμερα, ο κ. Σκανδαλάκης θα συναντηθεί με τον νέο Υπουργό Εσωτερικών της Ιορδανίας, Αουνί Γιαρβάς («ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 14.4.2005).
|
|
Σημείωση: Αγιοταφίτες με επιστολή τους στον κ. Καραμανλή περνούν στην αντεπίθεση! Ζητούν την παρέμβασή του υπέρ του Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Ειρηναίου. Δεν έλαβαν ποτέ απάντηση!! (17.04.2005)
Αύριο αποφασίζει η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου εάν θα παρέμβει στην κρίση, όπως της το έχουν ζητήσει 33 αρχιερείς και αρχιμανδρίτες της αγιοταφιτικής αδελφότητας. Ιορδανοί και Παλαιστίνιοι αντιμετωπίζουν επιφυλακτικά το ενδεχόμενο παρέμβασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου, γιατί, όπως υποστηρίζουν, κάτι τέτοιο δίνει δικαιώματα στο Φανάρι εις βάρος της αυτονομίας της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας («ΤΑ ΝΕΑ», 18.4.2005).
Τελεσίγραφο απηύθυνε χθες το Φανάρι, καλώντας τον κ. Ειρηναίο να δεχθεί στα Ιεροσόλυμα επιτροπή από Ιεράρχες του Θρόνου, για να εξετάσει τις καταγγελίες που έχουν γίνει εις βάρος του. Η εξέλιξη αυτή αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα, αφού ο κ. Βαρθολομαίος φέρεται αποφασισμένος να παρέμβει στην κρίση, με στόχο, όπως λένε συνεργάτες του, «να μην τρωθεί το κύρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας». Η απόφαση για παρέμβαση του Φαναρίου στην κρίση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, ελήφθη στην τελευταία συνεδρίαση της Συνόδου του Θρόνου, έπειτα από αίτημα ανώτατων και ανώτερων αγιοταφιτών κληρικών («ΤΑ ΝΕΑ», 22.4.2005).
Τριάντα τέσσερις αρχιερείς και αρχιμανδρίτες με επιστολή τους την οποία απέστειλαν στο Φανάρι, μεταξύ των άλλων αναφέρουν ότι αποκηρύσσουν τον κ. Ειρηναίο και ότι δεν αναγνωρίζουν από δω και στο εξής καμία απόφασή του, ούτε καν το δικαίωμα να συγκαλέσει τη Σύνοδο! Μάλιστα, οι υπογράφοντες την επιστολή αποφάσισαν να ορίσουν τριμελή εξ αρχιερέων επιτροπή, χωρίς να ανακοινώσουν τα ονόματα των μελών της, η οποία θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την προώθηση λύσης στην κρίση στα Ιεροσόλυμα μέσω της Μείζονος Συνόδου και έπειτα από παρέμβαση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Σημειώνεται ότι τα μέλη της Αγιοταφιτικής Αδελφότητας έχουν επιδιθεί σε έναν αγώνα δρόμου, προκειμένου να συγκεντρώσουν και άλλες υπογραφές, ώστε η πρωτοβουλία της, όπως λένε χαρακτηριστικά, «να τύχει καθολικής αποδοχής». Σύμφωνα με πηγές του Φαναρίου, ο κ. Βαρθολομαίος φέρεται ως βαθιά προβληματισμένος από τις εξελίξεις και όρισε επιτροπή από δύο μητροπολίτες και έναν ηγούμενο, η οποία φτάνει σήμερα στα Ιεροσόλυμα «για να εξετάσει από κοντά την κατάσταση». Τη σύνθεση της επιτροπής αποτελούν ο Μητροπολίτης Κυδωνίας Ειρηναίος –άνθρωπος «ειδικού βάρους» για το Φανάρι– ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας Μελίτων –μέχρι πριν λίγο καιρό αρχιγραμματέας του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και γνώστης της κατάστασης– και ο ηγούμενος της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, Βασίλειος. («ΤΑ ΝΕΑ», 6.5.2005).
Στην τελευταία πράξη του θρίλερ που παίχτηκε το απόγευμα της Παρασκευής (6.5.2005) στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, πρωταγωνιστικό ρόλο –πλην του αρμόδιου υφυπουργού Παναγιώτη Σκανδαλάκη– έπαιξαν δύο ακόμη πρόσωπα: ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβης Κ. Κοψίδης και η Ελληνίδα πρόξενος στην Ιερουσαλήμ, Ε. Σουρανή. Ο πρώτος έκανε τον δίαυλο της κυβέρνησης με την Αγιοταφιτική Αδελφότητα και η πρόξενος, με την οποία ήταν σε συνεχή επαφή, τους πληροφορούσε σχεδόν κάθε μία ώρα, και ακόμη συχνότερα, όταν ένα μέλος της Συνόδου προσετίθετο διά της υπογραφής του στους αντιφρονούντες. «Άλλοι δύο ακόμα πριν προλάβει ο Ειρηναίος να αλλάξει τη Σύνοδο και όλα θα τελειώσουν», ήταν η χαρακτηριστική φράση που όλο αγωνία έβγαινε από τα χείλη τους το μεσημέρι. «Τί έγινε με τον Ησύχιο; Υπέγραψε;» ρωτούσαν την πρόξενο. Την καταφατική απάντηση για τον ιεράρχη, η οποία έπαιξε καταλυτικό ρόλο, την πήραν λίγα λεπτά μετά τις πέντε το απόγευμα. («ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ», 8.5.2005).
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ