Ροή Ειδήσεων

Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά: Θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο ανταλλαγής, λέει η Corriere della Sera

Ολοένα και περισσότερες είναι οι εκτιμήσεις, οι οποίες εμπλέκουν την δυσάρεστη εξέλιξη με την Ιερά Μονή Αγίας Αικατερίνης Σινά με τα ενεργειακά deals στην ευρύτερη περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα σε συνέντευξή του στο Newsbomb, o Άρεφ Αλομπέιντ, Δρ. Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής είχε παραθέσει μεταξύ άλλων μια γεωπολιτική ερμηνεία με βάση τις ενεργειακές συμφωνίες. 

Η ερμηνεία, την οποία επικαλείται ο κ. Αλομπέιντ και, όπως είπε στο Newsbomb, υποστηρίζει και ο πανεπιστημιακός καθηγητής Δρ. Hesham M. Hassan, συνδέει τις πρόσφατες εξελίξεις με γεωπολιτικές σκοπιμότητες στον τομέα της ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Αλομπέιντ συγκεκριμένα ο Δρ. Χασάν, αναφέρει:

«Οι ενδείξεις υποδεικνύουν την ύπαρξη πιθανής συσχέτισης μεταξύ αυτών των εξελίξεων στο ζήτημα της Αγίας Αικατερίνης και του ενεργειακού ζητήματος, ειδικότερα του σχεδίου μεταφοράς φυσικού αερίου από την ανατολική λεκάνη της Μεσογείου προς την Ευρώπη. Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε τη μεταφορά του ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη, στο πλαίσιο μιας μεγάλης εμπορικής συμφωνίας αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Η Αίγυπτος είχε επενδύσει σημαντικούς πόρους στην ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, μεταξύ αυτών και σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου, προκειμένου να υλοποιήσει το εν λόγω στρατηγικής σημασίας έργο. Ωστόσο, οι μετέπειτα εξελίξεις επέφεραν αναδιάταξη συμμαχιών, με αποτέλεσμα την αντικατάσταση της Αιγύπτου από την Κύπρο στη σχετική συμφωνία. Αυτό οδήγησε στον αποκλεισμό της Αιγύπτου από ένα σημαντικό οικονομικό σχήμα, με υψηλές οικονομικές απολαβές. Οι ενδείξεις συνηγορούν στην άποψη ότι η αιγυπτιακή δικαστική απόφαση ενδέχεται να χρησιμοποιείται ως μέσο γεωπολιτικής πίεσης, στοχεύοντας στην αναδιαμόρφωση των περιφερειακών ισορροπιών στον ενεργειακό τομέα.

Η συγκεκριμένη στρατηγική φαίνεται να αποσκοπεί στην ανακατανομή των ρόλων στις συμφωνίες μεταφοράς φυσικού αερίου και στην επανένταξη της Αιγύπτου στο αρχικό σχήμα συνεργασίας, προσδοκώντας την επίτευξη πολυεπίπεδων οικονομικών και γεωστρατηγικών οφελών».

Corriere della Sera: Η Μονή της Αγίας Αικατερίνης σε κίνδυνο λόγω των στόχων του Αλ Σίσι

Στο ίδιο μήκος κύματος άκρως καυστικό είναι και δημοσίευμα της ιταλικής Corriere della Sera,σύμφωνα με το οποίο η Μονή της Αγίας Αικατερίνης βρίσκεται σε κίνδυνο λόγω των στόχων του Αλ Σίσι.

Όπως αναφέρει ο δημοσιογράφος Φραντσέσκο Μπατιστίνι στο δημοσίευμα ο Αιγύπτιος στρατηγός θέλει να μετατρέψει θρησκευτικό και αρχαιολογικό χώρο σε τουριστικό κέντρο, κάτι που και το Newsbomb είχε αποκαλύψει από την πρώτη στιγμή αναφερόμενο στο φαραωνικό σχέδιο για τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με την ονομασία «Μεγάλη Μεταμόρφωση».

Η ιταλική εφημερίδα αναφέρει:

«Κατά βάθος, πολύ κατά βάθος, είναι απλώς ένα χριστιανικό μοναστήρι. Και τι σημαίνει αν ήταν το παλαιότερο στον κόσμο; Αν ιδρύθηκε από τη μητέρα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου; Αν βρίσκεται στο σημείο όπου ο Μωυσής έλαβε τις Εντολές και η βιβλική βάτος έπιασε φωτιά; Αν διατηρεί μια υπέροχη βυζαντινή βιβλιοθήκη, δεύτερη μόνο μετά από αυτήν του Βατικανού, και μια από τις σημαντικότερες συλλογές εικόνων στον κόσμο; Αν ο ίδιος ο Μωάμεθ την προστάτευε και μετά οι Σταυροφόροι ήρθαν να την υπερασπιστούν και έγινε ιερή και για τους Εβραίους; Ούτε ο Ναπολέων δεν τόλμησε να την αγγίξει και αντιστάθηκε στις επιθέσεις του ISIS. Τι σημασία έχει που η UNESCO την έχει καθαγιάσει ανάμεσα στα μεγάλα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ανθρωπότητας; Στην Αίγυπτο του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, δεν θα έχεις άλλον θεό από τον τουρισμό και μόνο οι εντολές του στρατηγού είναι πλάκες του νόμου;

Την περασμένη Τετάρτη (28/05), τρεις δικαστές από το Σινά άνοιξαν ξανά μια υπόθεση με τίτλο «ο κυβερνήτης εναντίον των μοναχών της Μονής της Αγίας Αικατερίνης», εξέτασαν τα χαρτιά, διάβασαν τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων. Και τελικά διαπίστωσαν – μετά από δεκαπέντε αιώνες ιστορίας, μετά από χρόνια πιέσεων από την κυβέρνηση της Μουσουλμανικής Αδελφότητας – ότι είχε έρθει η ώρα να αλλάξει ο χαρακτήρας της: «Το Κράτος κατέχει αυτόν τον χώρο ως δημόσια περιουσία» και ως εκ τούτου έχει «το δικαίωμα να τον χρησιμοποιεί όπως επιθυμεί». 

Από τον τόπο του Αναστημένου Χριστού, σε ένα θέρετρο διακοπών. Ήταν πάντα το όνειρο των βασιλέων: να μεταμορφώσουν την Αγία Αικατερίνη και να την συνδέσουν, περισσότερο από ό,τι με το θείο, με τις καταδύσεις όσων κάνουν ένα ταξίδι από το Σαρμ ελ Σέιχ . «Ο στόχος – δήλωσε μια πηγή στο ιεραποστολικό πρακτορείο AsiaNews – είναι να γίνει ένα αξιοθέατο παρόμοιο με τις Πυραμίδες ή τις κρουαζιέρες στον Νείλο».

Το μοναστήρι φιλοξενούσε πάντα τουρίστες, 4-5 χιλιάδες την εβδομάδα, αλλά στο Κάιρο λένε ότι αυτό είναι πολύ λίγο: στην καρδιά του φυσικού καταφυγίου, σχεδιάζουν τεράστια ξενοδοχεία για να προσελκύσουν μάζες Αμερικανών και Ευρωπαίων και να ξεπεράσουν το μόνο εμπόδιο, τους Έλληνες Ορθόδοξους μοναχούς, οι οποίοι στους γύρω ελαιώνες απασχολούν εκατοντάδες Βεδουίνους που δεν αγαπιούνται από το καθεστώς.

Η πολιορκία διαρκεί χρόνια. Και το παράπονο προέκυψε όταν οι μοναχοί, πιεσμένοι από τον κυβερνήτη του Σινά, κλήθηκαν να ανακτήσουν στα αρχεία τα αρχαία έγγραφα του 6ου αιώνα, που τώρα δεν μπορούν να εντοπιστούν, που θα νομιμοποιούσαν την ιδιοκτησία.

Οι δικαστές, διορισμένοι από την κυβέρνηση, αποφάσισαν έτσι χωρίς αμφιβολία. Και εκεί που χτύπησε το ραβδί του Μωυσή, λέει η ποινή, από τώρα και στο εξής το Κράτος θα πρέπει να πληρώσει το τίμημα: η ιδιοκτησία του μοναστηριού πρέπει να περάσει στην κυβέρνηση και οι μοναχοί θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα κελιά τους, αν και «θα μπορούν να παραμείνουν εκεί για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα μόνο εφόσον ο νέος ιδιοκτήτης», δηλαδή ο Αλ Σίσι, «είναι πρόθυμος να το επιτρέψει».

Πώς αντέδρασε η Ελλάδα

Στη συνέχεια η ιταλική εφημερίδα αναφέρεται στις ελληνικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση μέχρι τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και κατακρίνουν τον Αλ Σίσι αναφέροντας ότι μετά τις αντιδράσεις ανέκρουσε πρύμναν.

Ωστόσο λίγο πριν τον επίλογο το ιταλικό δημοσίευμα ανακατεύει την τράπουλα με αναφορές στις ενεργειακές συμφωνίες.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζει:

«Η μάχη τελείωσε, πηγαίνετε εν ειρήνη; Όχι τόσο. Σύμφωνα με το Παπικό Ινστιτούτο Ξένων Αποστολών, PIME, η απόφαση για το κλείσιμο του μοναστηριού εκκρεμεί ακόμη. Και διπλωματικές πηγές πιστεύουν ότι η Αγία Αικατερίνη θα μπορούσε να γίνει αντικείμενο ανταλλαγής. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος μόλις υπέγραψαν ένα έργο 5 δισεκατομμυρίων για την τοποθέτηση χιλίων χιλιομέτρων υποβρυχίων καλωδίων: ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό φυσικό αέριο, θα μεταφέρουν ενέργεια χαμηλού κόστους από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη. Μιλώντας στον Μητσοτάκη τόσο για τα καλώδια όσο και για το μοναστήρι, ο Αλ Σίσι δεν υποσχέθηκε ότι τα σχέδια για τουριστική εκμετάλλευση του Σινά θα επανεξεταστούν και θα διορθωθούν. «Η ενέργεια που σας δίνουμε προέρχεται από εκεί, το μέλλον μας είναι εκεί». Και ποιο θα ήταν, σε αντάλλαγμα, να ξεπουλήσουμε λίγο από το παρελθόν».

Γιατί τα λένε αυτά οι Ιταλοί;

Πόσο τοις μετρητοίς πρέπει να λαμβάνουμε αυτές τις αναφορές; Εδώ και καιρό έχουν γίνει γνωστά τα ενεργειακά σχέδια Ελλάδας και Αιγύπτου στο πλαίσιο του “Project Gregy” (“Greece-Egypt Interconnection”).

Ωστόσο οι Ιταλοί δεν βλέπουν με καλό μάτι ότι Ελλάδα και Αίγυπτος πρόκειται να συνδεθούν μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου, το οποίο θα μεταφέρει πράσινη ενέργεια από την μια στην άλλη, και κατόπιν αυτό να μεταφέρεται και προς τη Βόρεια Ευρώπη.

Επειδή απλούστατα το ελληνο – αιγυπτιακό deal είναι ανταγωνιστικό στο ιταλο-αιγπυτιακό. Το ιταλικό σχέδιο αφορά ένα πολύ μεγάλο έργο, τον διάδρομο με την ομασία “Green Vein” (“Πράσινη Αρτηρία”), που πρόκειται να διανύει μία απόσταση 2.800 χιλιομέτρων και θα έχει χωρητικότητα 3 GW.

Οι προκαταρκτικές μελέτες για το συγκεκριμένο έργο διασύνδεσης ηλεκτρικής ενέργειας 3 GW είναι ήδη έτοιμες. Πηγές του αιγυπτιακού υπουργείου Ηλεκτρικής Ενέργειας επιβεβαίωσαν ότι η μελέτη αυτή, η οποία διεξάγεται από νορβηγική εταιρεία συμβούλων που ορίστηκε από την ιταλική πλευρά, περιλαμβάνει λεπτομερή ανάλυση της προτεινόμενης διαδρομής, προσδιορισμό των σημείων εκκίνησης τόσο στην Αίγυπτο όσο και στην Ιταλία, καθώς και αξιολόγηση του προφίλ βάθους της Μεσογείου. Αναμένεται η εξέταση της μελέτης από την αιγυπτιακή πλευρά.

Αν το έργο γίνει πράξη θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την μεταμόρφωση του ενεργειακού τοπίου της Μεσογείου.

Ο Ahmed Mohina, πρώτος υφυπουργός του αιγυπτιακού υπουργείου Ηλεκτρικής Ενέργειας, αναφερόμενος στις ισχυρές και αναπτυσσόμενες σχέσεις μεταξύ Ιταλίας και Αιγύπτου και τονίζοντας τη σημασία της συνεργασίας στους τομείς της παραγωγής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας είχε δηλώσει προ μηνών. «Συνεργαζόμαστε στενά με τους Ιταλούς συναδέλφους μας για να συζητήσουμε ένα έργο διασύνδεσης που αποσκοπεί στην εξαγωγή πράσινης ενέργειας προς την Ιταλία. Ο αρχικός μας στόχος είναι να φτάσουμε τα 6.000 MW εντός 4-6 ετών, με την φιλοδοξία να επεκτείνουμε περαιτέρω αυτή την ικανότητα σε 8.000 MW για να καλύψουμε την ενεργειακή ζήτηση ολόκληρης της Ευρώπης».