Ροή Ειδήσεων

Κοινό μήνυμα ελπίδας και συμφιλίωσης από τους Πατριάρχες των Χριστιανικών Εκκλησιών της Συρίας


Στις 29 Δεκεμβρίου 2024, οι Πατριάρχες και οι επικεφαλής των Χριστιανικών Εκκλησιών της Συρίας, δηλαδή ο Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιωάννη Χ, ο Συρορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας κ. Ιγνάτιος-Εφραίμ Β΄ και ο Πατριάρχης Αντιοχείας, Αλεξάνδρειας και Ιεροσολύμων της Μελχίτικης Καθολικής Εκκλησίας κ. Ιωσήφ Άμπσι, εξέδωσαν κοινή δήλωση από τη Δαμασκό κατά τη διάρκεια μιας σημαντικής μεταβατικής περιόδου για τη Συρία.

«Σε αυτή την ιστορική στιγμή, καθώς η Συρία υφίσταται μια νέα μετάβαση, απευθυνόμαστε στο κοινό με ένα μήνυμα αγάπης και ελπίδας», δήλωσαν οι ηγέτες, τονίζοντας την ευθύνη τους να υπερασπιστούν την ειρήνη και την ενότητα κατά την περίοδο της Γέννησης του Κυρίου.

Η δήλωση υπογράμμισε τον ρόλο των χριστιανών στην προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης, στην υποστήριξη της οικονομικής ανακούφισης, στη συμβολή στη συνταγματική μεταρρύθμιση και στη διατήρηση της ελπίδας για το μέλλον της Συρίας.

Οι εκκλησιαστικοί ηγέτες ζήτησαν «εκτεταμένο εθνικό διάλογο» για την ανοικοδόμηση του κοινωνικού ιστού και την ανάδειξη της Συρίας ως ένα ποικιλόμορφο και χωρίς αποκλεισμούς έθνος. Υπογράμμισαν τη σημασία του διαλόγου και των προγραμμάτων με πρωτοβουλία της κοινότητας για την προώθηση της εμπιστοσύνης, της συνύπαρξης και της συμφιλίωσης.

Οι ηγέτες απηύθυναν επίσης έκκληση στη διεθνή κοινότητα να άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Συρία. «Οι κυρώσεις αυτές έχουν επηρεάσει αρνητικά τους πολίτες της Συρίας ανεξαιρέτως», σημείωσαν, τονίζοντας τις καταστροφικές επιπτώσεις τόσο στις τοπικές κοινότητες όσο και στις γειτονικές χώρες που αντιμετωπίζουν μεταναστευτικές κρίσεις.

Όσον αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, οι Πατριάρχες τόνισαν την ανάγκη για συμμετοχικότητα και τήρηση των αρχών της ιδιότητας του πολίτη, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. «Η κατάρτιση νέου συντάγματος που θα αντικατοπτρίζει τις προσδοκίες των Σύρων είναι το κλειδί για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου και δημοκρατικού κράτους», διαβεβαίωσαν, ζητώντας την ενεργό συμμετοχή όλων των συνιστωσών της κοινωνίας.

Η ελπίδα για το μέλλον της Συρίας αποτέλεσε κεντρικό θέμα του μηνύματος. Οι ηγέτες της Εκκλησίας οραματίστηκαν μια ενωμένη και κυρίαρχη Συρία που θα βασίζεται στη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα. Τόνισαν τη σημασία ενός κοσμικού κράτους που σέβεται την ποικιλομορφία, διατηρώντας παράλληλα την ουδετερότητα απέναντι στη θρησκεία. «Μια νέα Συρία θα πρέπει να παραμείνει ενωμένη και να χρησιμεύσει ως πρότυπο ενός σύγχρονου κράτους», υποστήριξαν.

Η δήλωση ολοκληρώθηκε με μια έκκληση για δράση: «Προτρέπουμε τους χριστιανούς πιστούς μας να μην εγκλωβιστούν στην απομόνωση ή στο φόβο, αλλά να συμμετάσχουν ενεργά στη δημόσια σφαίρα». Οι ηγέτες κάλεσαν όλους τους Σύρους, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, να συνεργαστούν για την ανοικοδόμηση του έθνους, ενώ κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει την ανάκαμψη της Συρίας και να άρει τις κυρώσεις.